Oamenii de afaceri romani asteapta de la liderii politici rezolvarea problemelor economice, renuntarea la orgoliile de partid si considera ca pretul acestor turbulente va fi resimtit pe termen mediu si lung. Unii lideri ai comunitatii de business au obosit sa mai aiba sperante. Radu Craciun, deputy general manager al Eureko admite ca asteptari a avut la instalare. "In momentul de fata nu mai am deoarece este evident ca prioritatile Guvernului nu sunt de natura economica"", spune Craciun. Misu Negritoiu intrezareste "cu greutate"semnale pozitive si spune ca va fi nevoie de ani de zile pentru ca increderea sa revina. La fel crede si Violeta Ciurel, AXA Asigurari.

Vezi in text cum vad liderii de business actualul conflict politic si mai ales, cum le afecteaza afacerile.

Violeta Ciurel, CEO AXA Asigurari: Vedeti reactiile UE, ale ambasadorilor tarilor europene si SUA la Bucuresti si ale presei straine. Aceasta este imaginea pe care o avem acum

Astept de la orice guvern abordarea si rezolvarea problemelor economice, sociale si mai ales politice cu care se confrunta tara

Violeta Ciurel

Violeta Ciurel

Foto: Hotnews

in prezent, punerea interesului national in fata oricaror interese de partid sau coalitii politice, promovarea valorilor europene si umane si respectarea lor, respectarea fara exceptii a legislatiei. Foarte importanta este stabilitatea mediului de afaceri care din pacate este supus unor schimbari permanente si imprevizibile. Cum investitiile straine in Romania au o pondere foarte importanta in crearea P.I.B., in crearea de locuri de munca, in aducerea de tehnologii si know-how, consider ca este imperios necesar sa fie tratate din aceasta perspectiva. Din pacate, instabilitatea actuala, in special cea politica, nu creaza o imagine buna Romaniei.

Nu cred ca este cineva foarte incantat de ce se intampla. Vedeti reactiile UE, ale ambasadorilor tarilor europene si SUA la Bucuresti si ale presei straine din ultimele saptamani. Aceasta este imaginea pe care o avem acum. Evident ca astfel de turbulente nu pot sa ajute si pot afecta nivelul de incredere in Romania. Orice investitor care vine in Romania isi construieste un plan de afaceri pe baza unor estimari macroeconomice viitoare care sigur ca pot fi modificate, dar nu atat de repede si dramatic, asa cum este cazul acum. Nu avem inca o previziune asupra cursului valutar al anului urmator.

Prioritatea guvernului ar trebui sa fie stabilitatea si recastigarea increderii investitorilor.

Radu Craciun, Eureko: Nu pot decat sa sper ca, macar, nu va strica echilibrele macroeconomice care au fot atinse in ultimii ani

Asteptari fata de noul guvern am avut la instalare. In momentul de fata nu mai am deoarece este evident ca prioritatile lui nu

Radu Craciun

Radu Craciun

Foto: Agerpres

sunt de natura economica. Nu pot decat sa sper ca, macar, nu va strica echilibrele macroeconomice care au fot atinse in ultimii ani.Cei care reactioneaza primii la astfel de turbulente sunt investitorii financiari. Iar acest lucru s-a putut deja constata in evolutia cursului de schimb si a dobanzilor mai mari la care statul se imprumuta. Pe termen mai lung astfel de turbulente vor fi cuantificate in preturile pe care investitorii de portofoliu sau strategic vor fi dispusi sa le plateasca pe activele de stat scoase la vanzare.

Si atunci, vom vedea aceeasi politicieni care astazi creeaza instabilitate cum se vor lamenta pentru preturile prea mici mici la care se vand firmele romanesti si invocand monstroase coalitii mondiale impotriva tarisoarei noastre.O prioritate guvernului ar trebui sa fie cresterea increderii populatiei in viitor in asa fel incat sa fie reluat consumul intern in dauna economisirii. In momentul de fata tensiunile interne ne fac sa ne indreptam in directive opusa. O alta prioritate ar trebui sa fie reluarea procesului de creditare de catre banci. Riscul politic precum si evenimente de tip Hidroelectrica toarna gaz pe foc si fac ca si demararea creditarii de catre banci sa fie amanata sine die.

Misu Negritoiu, CEO ING BANK: Cred ca este prematur sa analizam politica economica a Guvernului actual (daca are vreuna!)

Cred ca este prematur sa analizam politica economica a Guvernului actual (daca are vreuna!). Pare concentrat pe obiective

Misu Negritoiu

Misu Negritoiu

Foto: AGERPRES

politice si avind in vedere durata scurta a mandatului este nerealist sa conturam directiile viitoare inainte de alegerile parlamentare din toamna. Perceptia evident se inrautateste – din cauza scandalurilor politice si a deciziilor economice arbitrare (vezi Hidro) la limita legii – iar investitorii se astepta la o crestere a poverii fisclale.

E greu de intrezarit semnalele pozitive intr-un mediu din ce in ce mai putin predictibil. Romania poate avea nevoie de ani sa-si revina la un nivel de incredre acceptabil. Parca nu ne mai intereseaza ce cred altii despre noi. Nu mai am alte comentarii.

Cristian Sima, PDG Sibex: Daca presa occidentala continua sa ne fie potrivnica, vom asista la retrageri

Cristian Sima in studioul HotNews

Cristian Sima in studioul HotNews

Foto: HotNews.ro

masive de capital.

Investitorii straini citesc doar presa occidentala. Si, din fericire, nu sunt influentati de circul din media romaneasca. Daca presa occidentala continua sa ne fie potrivnica, vom asista la retrageri masive de capital. Definitia democratiei in Romania este: doi lupi (Basescu si USL) si un miel (poporul roman) voteaza ce sa manance la cina. Libertatea poporului roman sta in a inarma bine mielul pentru a contesta votul. Dar, suntem noi oare capabili sa ne auto-inarmam cu idei obiective, cu solutii, renuntand la ura viscerala contra unuia dintre cei doi lupi? (definitia de mai sus ii apartine lui Benjamin Franklin) Nu avem nevoie de romani care sa iasa in strada si sa accentueze haosul politic existent.

Avem nevoie de o forta noua care sa se organizeze, sa plece de la o lustratie a intregii clase politice de dupa 1990 si sa atraga toata inteligenta romaneasca care mai exista la Bucuresti si pe cea care a plecat in strainatate. Fiecare dintre noi ar trebui sa ne implicam in constructia unei astfel de forte plecand de la premisa ca orice politician care a activat intre 1989-2012 trebuie sa se retraga. Evident, au existat si politicieni buni.Dar as prefera sa-i pierdem pe cei buni, scapand in acelasi timp de tot ce a fost rau. Romanii au resurse ascunse dar, din nefericire, si o mare inventivitate. Daca am avea un neamt care sa ne organizeze ca in 1866 poate am reusi sa dam nastere unei asemenea forte noi.