Politica de austeritate din Marea Britanie ar putea sa se prelungeasca pana in anul 2020, insa unele scaderi ale impozitelor destinate relansarii economiei nu sunt excluse, a declarat primul ministru britanic, David Cameron, intr-un interviu pentru Daily Telegraph, publicat joi, si citat de AFP.

Acesta a precizat ca programul de reducere a cheltuielilor, care a debutat in 2010 si era initial prevazut sa dureze cinci ani, este de asteptat sa se intinda pe o perioada de 10 ani.

Intrebat de cotidianul britanic daca programul de austeritate va dura pana in 2020, primul ministru a replicat: "Cred ca asa va fi... aceasta este o perioada pentru toate statele, nu doar din Europa, cred ca si in America, in care ar trebui sa rezolvam deficitele si sa avem datorii sustenabile."

Cameron a fost incurajat de cifrele oficiale publicate miercuri cu privire la piata muncii, ce arata ca rata somajului a tarii a scazut de la 8,2% in luna aprilie, la 8,1% in mai, piata muncii fiind sprijinita de angajarile temporare prilejuite de Jocurile Olimpice.

In plus, rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la 2,5%, cel mai redus nivel de dupa anul 2009, legitimand decizia Bancii Angliei de a injecta lichiditati noi in valoare de 50 de miliarde de lire sterline (62 miliarde de euro) pentru a impulsiona economia.

Cu toate acestea, primul ministru a avertizat ca situatia ramane mult mai delicata decat estimau initial prognozele.

In 2010, gurvernul britanic a adoptat un program de austeritate de 5 ani, despre care coalitia spunea atunci ca va dura pana in 2015. In aceasta perioada, guvernul viza sa economiseasca 80 de miliarde de lire, prin reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor.

Ulterior, programul a fost extins pana in 2017, suplimentandu-se volumul economisirilor cu 30 de miliarde de lire.

In ciuda unor perspective de incertitudine si a unui deficit persistent, Cameron a insistat asupra faptului ca guvernul poate scadea impozitele daca va considera ca acest lucru ar putea relansa economia.

Conform Eurostat, dupa anul 2008 deficitul bugetar al statului a explodat, ajungand de la 5% din PIB la 11,5% in2009. Pe fondul masurilor de austeritate, in anul 2010 deficitul s-a redus la 10,2% din PIB, iar in 2011 acesta a scazut la 8,3 procente din PIB.