Unii dintre membrii zonei euro pot parasi uniunea economica si monetara daca problema datoriilor suverane din regiune continua, a spus Otmar Issing, unul dintre arhitectii monedei euro, citat de BBC.

Issing, un fost economist sef al Bancii Centrale Europene, a precizat ca "toate lucrurile vorbesc in favoarea unei salvari a zonei euro".

El a adaugat si faptul ca "ramane de vazut cate state vor fi capabile sa fie parte a acesteia pe termen lung".

Mesajul lui Issing vine dupa ce BCE a avertizat cu privire la o lipsa a creditarii in interiorul regiunii.

Banca centrala a subliniat scaderea banilor care sunt imprumutati in interiorul granitelor celor 17 state care au adoptat moneda euro, afirmand ca zona euro a devenit din ce in ce mai fragmentata.

BCE a spus ca imprumuturile inter-tari de pe piata monetara overnight au scazut la 40% din imprumuturile totale, de la nivelul de 60% inregistrata in perioada similara a anului trecut.

Issing a fost un membru al Bundesbank, banca centrala a Germaniei, pana in 1998 si apoi a lucrat la BCE, de la introducerea monedei unice europene, in 1999, si pana in 2006. Promovandu-si noua sa carte referitoare la salvarea monedei euro, Issing a precizat ca suntem in continuare departe de a spune ca aceasta problema s-a rezolvat, insa este sigur ca se face un progres.

"Reforme semnificative in aproape toate tarile sunt inca in asteptare", a spus el, adaugand si faptul ca nu este adevarat ca Germaniei ii va fi mai bine daca va reveni la marca, moneda euro fiind mai stabila decat marca germana.

"Ar trebui sa se concentreze sa readuca euro la ceea ce s-a dorit sa fie: o moneda stabila, stabilizata de o banca centrala independenta, care urmeaza un mandat clar (...) si in care ceilalti protagonisti, in special guvernele nationale, sa isi faca temele", a afirmat Issing.

Comentariile acestuia vin dupa ce banca centrala a Frantei a spus ca economia tarii va reveni in recesiune in acest trimestru.

Banca Frantei a estimat ca economia se va contracta cu 0,1% intre iulie si septembrie. Aceasta a previzionat deja o scadere de aceeasi amploare intre aprilie si iunie.

Totodata, si Italia va intra in cel de-al treilea trimestru consecutiv de scadere economica, in timp ce Banca Angliei si-a redus prognoza de crestere pentru economia Marii Britanii aproape de zero, de la nivelul de 0,8% prognozat in mai.