Leul a castigat usor teren in fata monedei unice dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou suma acordata bancilor comerciale prin operatiuni repo, la 5 miliarde lei. BNR a cotat un euro la 4.5307 lei, fata de cotatia de vineri- 4.5396 lei/euro. BNR repeta astfel exercitiul de "optimizare" a lichiditatii demarat saptamana trecuta. In medie, sumele solicitate de banci la operatiunile repo sunt de 12-15 miliarde de lei. Pe termen mediu si lung, deprecierea leului pare inevitabile in actualele conditii economice.

Vezi aici online cursul euro/leu pe platforma Bloomberg

Saptamana trecuta, BNR tintea insa nu cursul, cat descurajarea unor atacuri speculative pe leu, limitandu-le catorva fonduri de risc lichiditatile cu care acestea se obisnuisera. Limitarea plafonului operatiunilor repo si-a facut efectul, chiar daca pe termen lung deprecierea leului va fi cu greu limitata.

Un articol aparut in Financial Times (necesita abonament - n.red.) confirma atacurile pe leu, notand ca moneda locala a fost tinta unor atacuri speculative in ultimele saptamani, chiar daca nu de amploarea celor din 2008.

Practic, fondurile in cauza investeau in titluri de stat romanesti si jucau pe valuta, mizand pe deprecierea leului. O parte din titlurile de stat au fost vandute in al doilea trimestru din acest an, urmand ca operatiunea sa fie reluata. Drept este ca vanzarea de titluri a avut loc inaintea actualei crize politice, fara sa aiba nicio legatura cu Ponta, Antonescu sau Basescu.

"Dealerii spun ca leul romanesc s-a confruntat cu atacuri speculative din partea unor fonduri de risc in ultimele saptamani, contribuind la deprecierea acestuia, in timp ce alte monede din regiune se apreciau", noteaza FT.

Fondurile speculative au fost extrem de surprinse de mutarea Bancii Centrale, in urma careia leul s-a apreciat in fata euro si a dolarului, mai scriu ziaristii de la FT.

Inutil de precizat ca operatiunile saptamanale de acest gen nu influenteaza decat in foarte mica masura relatia bancii cu clientii de retail, ale caror dobanzi sunt legate de regula de Euribor la 3 sau 6 luni.

Prin operatiunile repo BNR pune la dispozitia bancilor comerciale fonduri pe termen scurt, exact cat acestea cer, la o dobanda egala cu dobanda de politica monetara. Operatiunile repo sunt tranzactii destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a le rascumpara la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.

  • BNR poate interveni pe curs, dar efectele sunt pe termen scurt

Reamintim ca interventiile directe in piata ale Bancii Centrale nu sunt vazute cu ochi buni nici de catre FMI, care au avertizat in Raportul intocmit cu ocazia vizitei anterioare ca Banca Centrala ar trebui sa isi limiteze actiunile de sustinere ale leului."Autoritatile au intervenit de curand intr-o masura moderata, pentru a sustine moneda nationala sau pentru a absorbi excesul de lichiditate de pe piata", se arata in Raport.

Aici puteti vedea cele mai recente date ale Bancii Reglementelor Internationale cu privire la interventiile Bancilor straine pe piata valutara.

  • Cele mai active banci sunt cele din Marea Britanie (36,7%) din totalul tranzactiilor se fac prin ele.  In total, se tranzactioneaza in medie pe zi 4.000 de miliarde de dolari echivalent. De cand cu criza, cifrele au crescut. In 2007, anul anterior crizei, se tranzactionau 3.300 miliarde de dolari.
  •  Cele mai multe tranzactii sunt spot (ele au crescut in timpul crizei cel mai puternic, cu 48%) si care reprezinta 37% din total tranzactii- cam 1500 miliarde de dolari pe zi.Tranzactiile fw si swap au crescut mai putin- 7%.
  • Cota de piata a tranzactiilor cu dolari e in scadere, cele mai tranzactionate fiind aussie-ul (dolarul australian), dolarul canadian, euro si yen. Lira sterlina a pierdut si ea teren, francul elvetian a scazut marginal ca pondere iar monedele emergente urca in clasament (lira turceasca si won-ul coreean).