18:26 Wall Street a deschis fara directie, luni, piata fiind in asteptarea unui discurs important al presedintelui FED, dar si pe fondul cresterii actiunilor Apple, dupa victoria juridica impotriva celor de la Samsung, relateaza AFP.

Indicele Dow Jones a pierdut in deschidere 0,11% si Nasdaq a crescut cu 0,23%.

La ora 13:45 GMT, indicele Dow Jones Industrial a inregistrat un recul de 13,9 puncte, ajungand la un nivel de 13.144,07 puncte, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie a castigat 7,03 puncte, la 3.076,82 puncte.

Totodata, indicele Standard & Poor's a crescut cu 0,05% (sau 0,72 puncte) la 1.411,85 puncte.

Titlurile grupului Apple au crescut cu 2,12%, la 677,26 dolari per actiune.

Bursa din New York a inchis saptamana trecuta pe un ton optimist, investitorii mizand pe noi actiuni din partea bancilor centrale pentru a stimula economia mondiala afectata de criza. Indicele Dow Jones s-a majorat cu 0,77%, la 13.157,51 puncte, iar Nasdaq cu 0,54%, la 3.069,79 puncte.

16:24 Spania se asteapta sa utilizeze aproximativ 60 de miliarde de euro din ajutorul financiar de 100 de miliarde de euro oferit in luna iunie de Uniunea Europeana (UE), a anuntat luni ministrul spaniol de Finante, Luis de Guindos.

15:20Finantarea obtinuta de la banca centrala poate crea "dependenta ca un drog", a avertizat presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, accentuand o prapastie periculoasa care a aparut intre Germania si Banca Centrala Europeana.

14:58 Ministrii de Finante din Germania si Franta vor crea un grup de lucru cu scopul de a face propuneri comune asupra unor chestiuni precum uniunea fiscala sau bancara, a declarat luni ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters.

"Vom incepe in urmatoarele zile si saptamani un grup de lucru intre ministerele noastre pentru a pregati deciziile viitoare in cooperare bilaterala", a spus Schaeuble reporterilor dupa intalnirea acestuia cu omologul sau francez, Pierre Moscovici.

Schaeuble a precizat ca grupul se va concentra pe pregatirea unor propuneri comune pentru intrunirile ministrilor de finante din cadrul Eurogrupului, intarirea uniunii fiscale si monetare si sprijinirea crestere economice din uniunea economica si monetara.

Citat de AFP, Moscovici a adaugat ca acest grup de lucru ar trebui sa analizeze "punerea in aplicare a deciziilor luate cu privire la Grecia si Spania, insa si la unele probleme mai structurale, precum supravegherea bancara, uniunea bancara si integrarea europeana".

De asemenea, el va coordona si deciziile luate de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande.

13:30 Rata de crestere economica inregistrata de Spania in 2011 a fost de doar 0,4%, sub cifra publicata initial, care anunta o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,7%, arata datele revizuite publicate luni de Institutul National de Statistica spaniol si citate de AFP.

De asemenea, institutul a revizuit in crestere si declinul PIB-ului din anul 2010, estimand o scadere de 0,3% si nu de 0,1%, cum a fost publicat initial, in timp ce valorile pentru 2008 (-3,7%) si 2009 (0,9) au ramas neschimbate.

Guvernul spaniol estimeaza in acest an la o contractie a economiei de 1,7% si de 0,5% in 2013.

13:07 Guvernul danez a prezentat luni un proiect de buget pentru anul 2013 in care previzioneaza o reducere la jumatate a deficitului sau bugetar, de la 4% in 2012 la 1,9%, relateaza AFP.

Proiectul estimeaza in 2013 un deficit bugetar de 36,5 miliarde de coroane daneze (sau 4,9 miliarde de euro), fata de 73,4 miliarde in acest an.

Statul vizeaza o crestere a veniturilor (de 8,6%) si o reducere a cheltuielilor sale (de 1,7%), in principal datorita unei scaderi a transferurilor catre administratiile locale, care poate fi posibila gratie unei majorari a fiscalitatii la nivel local si opririi finantarii unui consortiu ce exploateaza petrolul din Marea Nordului.

Acesta este primul proiect de buget al guvernului de stanga danez, ajuns la putere in luna octombrie, dupa 10 ani de regim de dreapta.

"In acelasi timp cu reducerea deficitului bugetar, guvernul va depune mai multe eforturi pentru a ajuta tinerii fara locuri de munca si somerii care au nevoie de noi competente sau de o formare pentru a gasi un loc de munca", a spus ministrul de Finante Bjarne Corydon, intr-un comunicat.

"Propunerea de buget include in egala masura investitii masive in educatie si cercetare", a adaugat.

Pentru anul 2012 guvernul a redus prognoza de crestere economica cu 0,2%, la 0,9%, si estimeaza pentru 2013 o crestere de 1,7%.

12:46 Indicele privind increderea mediului de afaceri din Germania a scazut pentru a patra luna consecutiv in august, pe fondul crizei datoriilor suverane, care a afectat cresterea economica din cea mai mare economie a Europei, relateaza Bloomberg.

Institutul Ifo, din Munchen, a declarat ca indicele privind increderea mediului de afaceri, bazat pe chestionarea a 7.000 de directori executivi, a scazut in august la 102,3 puncte, de la nivelul de 103,2 in iulie. Aceasta este cea mai redusa valoare a indicelui incepand cu luna martie 2010.

Economistii previzionau un recul la 102,7 puncte, conform unui sondaj Bloomberg.

Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,3 procente in al doilea trimestru al anului 2012, dupa ce in primul expansiunea a fost de 0,5%, criza datoriilor reducand cererea pentru exporturi si a facut ca firmele sa-si amane investitiile.

Desi vanzarile de pe pietele din afara Europei (care cresc rapid in continuare) si consumul intern au ajutat Germania sa evite recesiunea, Bundesbank, banca centrala a tarii, a afirmat saptamana trecuta ca incertitudinea poate alimenta in continuare incetinirea economica.

12:26 Recesiunea din zona euro tine sub presiune bursele europene si moneda unica, luni, pietele fiind in asteptarea unei intalniri a bancherilor centrali ce va avea loc la sfarsitul saptamanii si care poate aduce noi masuri de stimulare, relateaza Reuters.

Totusi, sperantele privind o noua runda de relaxare a politicii monetare din partea bancilor centrale a sustinut piata marfurilor, aurul atingand maximul din ultimele patru luni si jumatate, in timp ce preturile barilului de petrol au crescut cu peste 1 dolar, desi temerile asupra ofertei au contribuit de asemenea la cresterea acestora.

Indicii Euro STOXX 50, DAX (Germania) si CAC 40 (Franta) au scazut cu valori intre 0,1-0,3% la inceputul sedintelor de tranzactionare, pe volume mici.

Pe bursa din Frankfurt, actiunile grupului ThyssenKrupp au avut cea mai mare crestere, de peste 0,6%, dupa ce patronul sau a precizat duminica faptul ca spera sa vanda, pentru 7 miliarde de euro, cel putin doua intreprinderi, in Statele Unite si Brazilia.

Totodata, moneda euro a ajuns la un curs de 1,2510 dolari, ramanand sub varful de 1,2590 dolari atins joi.