17:30 Increderea consumatorilor din Statele Unite ale Americii a scazut in august la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni, gospodariile populatiei aratandu-se mai pesimiste cu privire la perspectivele economice si de angajare, informeaza Bloomberg.

Datele publicate marti de un grup privat de cercetare din New York arata ca indicele de incredere s-a redus la 60,6 puncte, de la nivelul revizuit de 65,4 din iulie.

Declinul de 4,8 puncte a fost cel mai mare inregistrat dupa luna octombrie 2011. De asemenea, increderea din luna august a fost cea mai redusa incepand cu noiembrie anul trecut.

Conform unui sondaj Bloomberg, economistii prognozau un nivel de 66 puncte.

16:57 Bursa din New York a deschis in scadere usoara, marti, investitorii aratandu-se prudenti intaintea intrunirii bancilor centrale de vineri, relateaza AFP.

Indicele Dow Jones a scazut marti cu 0,06% in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie a avut un declin de 0,13%.

In acelasi timp, indicele Standard & Poor's 400 a pierdut 0,16% ( sau 2,20 puncte), ajungand la 1.408,24 puncte.

Luni, Wall Street-ul a inchis fara directie: indicele Dow Jones a scazut cu 0,25%, la 13.124,67 puncte, in timp ce Nasdaq a crescut cu 0,11%, la 3.073,19 puncte.

16:50 Grecia incearca sa isi convinga partenerii din zona euro ca o prelungire a programului sau de ajustare bugetara nu ar costa nimic in plus, a declarat marti purtatorul de cuvant al guvernului, Simos Kedikoglou, citat de Les Echos.

Impreuna cu partenerii nostri "discutam deja de o prelungire" a datelor limita necesare reducerii deficitului public sub 3% din PIB si planurile noastre arata ca "nu vom avea nevoie de o finantare suplimentara din partea statelor membre", a afirmat Kedikoglou pentru postul de radio To Vima.

Chiar daca Atena solicita o prelungire cu doi ani, pana in 2016, a programului sau de ajustare bugetara, "mai mult timp nu inseamna automat mai multi bani", a afirmat si primul ministru elen Antonis Samaras, in cotidianul Bild, inaintea intalnirilor pe care acesta le-a avut cu omologul sau german Angela Merkel si presedintele Frantei, Francois Hollande.

Insa, acest scenariu este contestat de ministrul german de Finante, Wolfgand Schauble, care a declarat pentru ziarul german Tagesspiegel am Sonntag ca "mai mult timp inseamna, de obicei, mai multi bani".

"Si acest lucru inseamna foarte curand un nou program" de asistenta financiara, a adaugat el, desi Berlinul asteapta inainte de a lua o decizie rezultatele auditului financiar si economic, realizat de troica (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International)si publicat la inceputul lunii octombrie.

16:00 Guvernul Cataloniei, regiune spaniola importanta din nord-estul tarii, a anuntat marti ca va solicita un ajutor financiar de 5 miliarde de euro din partea administratiei centrale, aceasta, la fel ca multe alte regiuni ale tarii, confruntandu-se cu dificultati de finantare, relateaza AFP.

"Guvernul (regional) a decis sa aplice pentru a participa la fondul de lichiditate" (de 18 miliarde de euro) creat de Madrid pentru a veni in ajutorul regiunilor, a afirmat in cadrul unei conferinte de presa purtatorul de cuvant Francesc Homs.

Luptand cu inversunare pentru mentinerea statutului sau de autonomie, regiunea a asigurat totodata ca a solicitat acest ajutor "fara a accepta conditii politice" in schimb.

Catalonia este prima regiune spaniola care si-a exprimat oficial cererea pentru ajutorul statului, insa si alte regiuni, precum Valencia si Murcia au anuntat deja intentii similare.

Datoria publica a regiunii a depasit 40 de miliarde de euro la finalul primului semestru din 2012 si guvernul a admis ca are dificultati in a se finanta de pe piete. In anul 2011 deficitul bugetului fost de 3,7% din PIB regiunii .

15:05 Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, nu va fi prezent la intrunirea anuala a bancherilor centrali ce va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, la Jackson Hole, din cauza programului foarte aglomerat in perspectiva intalnirii decisive din 6 septembrie, a comunicat marti BCE, relateaza Reuters.

Acest anunt a alimentat speculatiile ca, la urmatoarea sedinta a BCE, Draghi ar putea prezenta detaliile planului bancii centrale privind achizitia de obligatiuni guvernamentale pentru a contracara criza din zona euro.

14:08 Spaniolii au continuat sa isi retraga banii din sistemul bancar, informeaza The Telegraph.

Depozitele sectorului privat spaniol au scazut cu aproape 5% in iulie, valoarea acestora ajungand la 1.500 miliarde de euro, arata datele BCE.

In acelasi timp, depozitele plasate in bancile grecesti au inregistrat o crestere de 1,8 procente, la 159,4 miliarde de euro.

Totusi, depozitele grecilor raman in continuare cu 30% mai mici in raport cu varful atins in decembrie 2009.

Irlanda a inregistrat o majorare de 1% a depozitelor in timp ce in Portugalia si Italia acestea au ramas neschimbate in iulie.

13:39 Italia a emis titluri de stat in valoare de 3 miliarde de euro pe doi ani, la un randament mediu de 3,064%. Acest nivel este mult sub cel inregistrat la ultima emisiune similara, din luna iulie, cand rata dobanzii a fost de 4,86%.

12:40 Grecia doreste sa creeze "zone economice speciale" pentru a atrage investitiile private si pentru a ajuta tara supraindatorata sa iasa din recesiune, a declarat guvernul elen marti.

12:11 Spania a imprumutat marti 3,6 miliarde de euro, pe trei si sase luni, profitand de o scadere puternica a ratelor de dobanda si intr-un climat de piata mai relaxat, sustinut de sperantele privind noi actiuni din partea Bancii Centrale Europene (BCE), relateaza AFP.

In raport cu emisiunea similara, pe 24 iulie, ratele dobanzii pentru obligatiunile pe 3 luni a scazut de la 2,434% la 0,946%.

De asemenea, la titlurile pe sase luni, ratele de dobanda au scazut de la 3,691% la 2,026%.

Aceste scaderi ale costurilor de imprumut au fost favorizate si de declaratile facute de Jorg Asmussen, membru al directoratului BCE, care a reamintit luni ca, in cadrul noului sau program, BCE se va concentra asupra achizitii de obligatiuni pe termen scurt.

12: 00 ​Credit Agricole, a treia cea mai mare banca franceza, a raportat o scadere a profiturilor pe fondul problemelor din Grecia, relateaza BBC.

Venitul net in al doilea trimestru al anului 2012 a scazut cu 2,1%, la 863 milioane de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, prin filiala Emporiki, aceasta a pierdut alte 370 milioane de euro in acest trimestru din cauza datoriei Greciei.

Credit Agricole spera sa finalizeze discutiile privind vanzarea Emporiki in cateva saptamani, a declarat CEO-ul Jean Paul Chifflet. Institutia financiara a cumparat banca greceasca Emporiki in anul 2006.

Jean-Marie Sander, presedintele bancii, a declarat ca profiturile obtinute reflecta capacitatea acesteia de rezistenta intr-un climat macreconomic european foarte deteriorat si nesigur.

10:24 Actiunile europene au deschis in scadere, marti, continuand trendul descrescator inceput in timpul noptii pe pietele din Asia, relateaza Reuters.

La ora 07:03 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a scazut cu 0,2% (sau 2,03 puncte), la 1.093,95 puncte, dupa ce sesiunea precedenta castigase 0,5%.

La ora 07:11 GMT indicele bursei din Londra, FTSE100 a scazut cu 0,2% (sau 9,19 puncte).

AFP informeaza ca indicele DAX al bursei din Frankfurt a deschis in scadere, marti, investitorii fiind prudenti intr-un context de incertitudine in zona euro si in asteptarea unei reuniuni a bancherilor centrali, ce va debuta vineri, la Jackson Hole, in SUA. Indicele DAX a pierdut 0,58%, ajungand la 7.006,09 puncte.

Totodata, bursa de la Paris a deschis cu o scadere de 0,46% (sau 15,94 puncte), la 3.446,89 puncte, dupa ce luni castigase 0,86%.

Moneda euro se tranzactiona in jurul a 1,2585 dolari, in scadere cu aproape 0,1%.