Comisarul european responsabil pentru piata interna, Michel Barnier, a dezvaluit vineri primele detalii ale planului ambitios de supraveghere bancara, un plan ce se loveste de opozitia Germaniei si care va viza toate bancile din zona euro, relateaza AFP. Acesta este de asteptat sa se implementeze, gradual, incepand cu ianuarie 2013,.

Plan, solicitat de liderii europeni pentru a limita riscurile sistemice din sectorul bancar, s-ar aplica pentru aproximativ 6.000 de banci din zona euro de la 1 ianuarie 2014, in ciuda dorintei Germaniei, care ar dori sa limiteze supravegherea doar la institutiile mari.

"Toate bancile, care fac obiectul unui ajutor public prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate, vor fi acoperite incepand cu 1 ianuarie 2013", a declarat vineri Michel Barnier pentru cotidianul francez Les Echos.

"In acel moment, teoretic, recapitalizarea directa a bancilor prin fondurile de salvare, va fi, prin urmare, posibila", a subliniat el.

Supravegherea va viza initial doar bancile considerate sistemice si, de la 1 ianuarie 2014, se va aplica tuturor celor 6.000 de banci din zona euro.

Bancile sistemice sunt institutiile financiare cu dimensiune si importanta mari pe piata si cu o interconectare ridicata la nivel mondial astfel incat dificultatile si/sau falimentul lor ar afecta grav sistemul financiar bancar.

"Credem ca o supraveghere cu adevarat integrata trebuie sa fie operationala pentru toate bancile. Multe probleme au venit in ultimii ani de la bancile non-sistemice, cum ar fi Northern Rock, Dexia sau Bankia", a declarat Barnier.

Insa, el a spus ca "pentru sarcinile fara consecinte asupra stabilitatii financiare, cum ar fi protectia consumatorilor, autoritatea nationala de supraveghere va ramane in continuare competenta".

In acelasi timp, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, nu pare sa impartaseasca pe deplin acest punct de vedere. Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times si publicat vineri, el considera "de bun simt" ca autoritatea de supraveghere europeana sa nu fie obligata sa monitorizeze "in mod direct" toate institutiile.

Intr-un alt interviu, vineri, pentru Suddeutsche Zeitung, Michel Barnier s-a pronuntat mai nuantat decat in Les Echos. El a explicat ca Banca Centrala Europeana, un punct fix al controlului european, "va avea responsabilitatea finala pentru toate deciziile", insa ea va trebui de asemenea "sa organizeze cooperarea cu organele nationale de supraveghere si "va putea delega sarcini".

"Este evident ca noi (Comisia) nu putem fixa in avans toate detaliile", a precizat el in cotidianul german.

In ceea ce priveste bancile germane, acestea sunt divizate cu privire la oferirea BCE sarcinii de supraveghere bancara.

Federatia bancilor private, BdB, nu respinge propunerea ca institutia de la Frankfurt sa se ocupe de toate bancile din zona euro, fara exceptie. Pe de alta parte, federatia germana a caselor de economii, DSGV, care regrupeaza 426 de institutii, a afirmat ca doar bancile sistemice ar trebui sa faca obiectul unei supravegheri europene.

Intrebat in cadrul unei conferinte de presa, la Bruxelles, purtatorul de cuvant al lui Barnier, Stefaan De Rynck, a lasat sa se inteleaga ca BCE nu va fi fortata sa supravegheze direct toate bancile.

"Este clar ca toate bancile trebuie sa fie acoperite de un mecanism de supraveghere unic, credem ca acest lucru este important pentru credibilitatea sistemului", a spus el. Insa, "sarcinile de supraveghere de la o zi la alta vor diferi in functie de banca si va fi mecanismul de supraveghere cel care va decide".

Potrivit lui Barnier, dispozitivul european de supraveghere este o propunere "istorica" pentru adancirea proiectului european si este esential pentru a readuce o stabilitate financiara de care economia reala are nevoie.

Pentru a evita toate conflictele de interese cu responsabilitatile BCE in materie de politica monetara, supravegherea va reveni unui consiliu "separat" de Consiliul Guvernatorilor, si presedintele sau "va raporta Parlamentului European, pentru a stabili un control democratic asupra acestei noi organizatii".

Michel Barnier a subliniat ca aceasta supraveghere bancara va fi o etapa spre o uniune bancara, "un sistem mai integrat", care se va traduce in special prin implementarea unei "autoritati europene de rezolvare a crizelor bancare".