Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a avertizat fata de "falsele sperante" pe care BCE le poate crea la intrunirea de joi
Repetand pozitia germana asupra programului BCE de rascumparare a obligatiunilor guvernamentale, intr-un interviu pentru postul german de radio Deutschlandfunk, acesta a spus: "Datoriile statelor nu trebuie sa fie finantate de BCE".
Asteptarile care apasa asupra reuniunii de joi a Consiliului Guvernatorilor BCE sunt imense. Presedintele Mario Draghi ar trebui sa dezvaluie detalii privind un nou plan de rascumparare de obligatiuni de stat pe piata secundara, plan contestat de Germania, pentru a ajuta zona euro.
La randul sau, purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, a refuzat sa comenteze un astfel de plan al BCE la o conferinta de presa desfasurata luni.
"O critica sau o aprobare ar fi deja o forma de ingerinta politica (in guvernanta BCE). Guvernul are incredere in faptul ca BCe va face ce este necesar in cadrul mandatului sau", a spus el.
De asemenea, in editia de luni a cotidianului Rheinische Post, ministrul german al Economiei, Philipp Rosler, a aratat mai putine rezerve si a spus inca o data ca se opune unei rascumparari de datorie publica in vederea relaxare a conditiilor de finantare ale statelor aflate in dificultate.
"Achizitia de obligatiunie nu poate fi o solutie pe termen lung pentru ca ea intretine un risc de inflatie. Presedintele BCE insusi, Mario Draghi, a pus ca doar reformele structurale din fiecare tara ar putea asigura stabilitatea si competitivitatea monedei noastre ", a afirmat el.
In ultima perioada au exista pe aceasta tema mai multe neintelegeri intre BCE si Bundesbank, banca centrala a Germaniei.
Jens Weidmann, presedintele Bundesbank, a asemanat recent rascumpararea de obligatiuni din partea BCE cu tiparirea de bani, care risca sa aiba efectul unui "drog" de care statele membre sa devina "dependente".

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU