Elvetia si Grecia au purtat luni discutii, la Berna, privind incheierea unui acord de impozitare intre cele doua tari care sa vizeze taxarea fondurilor nedeclarate si plasate de greci in Elvetia, relateaza AFP.

Conform unui purtator de cuvant de la Berna, Sectretarul elvetian de Stat pentru probleme financiare internationale, Michael Ambuhl, s-a intalnit luni cu ministrul adjunct grec de Finante, George Mavraganis din cadrul noului guvern grec.

Cele doua parti au discutat despre incheierea unui acord fiscal de tip "Rubik", similar celor incheiate deja de Elvetia cu alte state europene, ca Germania, Marea Britanie si Austria.

Conform acestui model, anonimatul detinatorilor de fonduri nedeclarate in Elvetia este protejat, insa aceste fonduri vor fi acum impozitate de catre Berna si veniturile fiscale obtinute vor fi returnate in tara de origine a titularilor conturilor.

Cele doua state incepusera aceste discutii de anul trecut, sub fostul guvern grec. Elvetia nu a oferit niciun detaliu cu privire la negocierile cu Grecia. In Elvetia, sumele pe care grecii nu le-au declarat inca nu sunt cunoscute, Berna neoferind nicio cifra.

In schimb, in Grecia, ministru grec de Finante a spus in luna februarie a acestui an ca in jur de 65 de miliarde de euro au fost retrase din bancile grecesti dupa anul 2009 si 16 miliarde au fost depozitate in strainatate. Conform ministerului, 10 procente din aceste 16 miliarde au fost plasate in banci elvetiene.