Stocurile din comertul en-gros in Statele Unite ale Americii au crescut in iulie cu cel mai mare ritm din ultimele cinci luni, peste prgonozele economistilor, indicand faptul ca, in al treilea trimestru, cresterea economica poate fi mai puternica decat se astepta initial, informeaza Reuters.

Stocurile din comertul en-gros s-au majorat cu 0,7 procente in iulie, la 485,2 miliarde de euro, a anuntat Departamentul de Comert al SUA. Aceasta a fost cea mai mare crestere incepand cu luna februarie.

Economistii chestionati de Reuters se asteptau ca stocurile de bunuri nevandute al comerciantilor en-gros din SUA sa creasca cu 0,2%, dupa ce acestea inregistrasera un declin de 0,2% in iunie.

Cresterea economica a SUA a fost foarte inceata dupa recesiunea din 2007-2009 si prea slaba pentru a genera o scadere a somajului sub 8 procente. Economia slaba a alimentat asteptarile ca Federal Reserve, banca centrala a tarii, poate incerca sa diminueze costurile de finantare prin anuntarea unui program de achizitii de titluri, cel mai curand incepand cu aceasta saptamana.

Stocurile sunt un element cheie in modul in care guvernul masoara schimbarile Produsului Intern Brut. Cresterea lenta a stocurilor a afectat PIB-ul pe parcursului trimestrului doi, cand economia a crescut in termeni anuali cu 1,7%.

In iulie, stocurile de automobile s-au majorat cu 0,4%, stocurile de echipamente informatice cu 3,8%, in timp ce metalele au scazut cu 0,7%.

In plus, un raport separat publicat miercuri a aratat ca preturile de import au crescut in august, pe fondul majorarii costurilor petrolului importat, cu 4,1%, un factor care poate afecta consumatorii americani si poate crestere temporar inflatia. Economistii se asteptau la o crestere a pretului de 1,4%.