Birocratia care sufoca Franta: 1244 de agentii guvernamentale, locul unde se angajeaza bugetarii dati afara din ministere
Unele dintre acestea sunt foarte cunoscute: Centrul de ocupare a fortei de munca, muzee, universitati. Altele sunt mai putin cunoscute, ca Fondul national de promovare si comunicare cu caracter national pentru artizanat. Slab inventariate si putin controlate de stat, aceste agentii se disting printr-o gestionare destul de costisitoare.
Potrivit raportului IGF, numarul angajatilor in agentii a crescut cu 6,1% intre 2007 si 2012. In acelasi timp, numarul angajatilor din ministere a scazut cu 6%, ceea ce lasa suspiciunea unui joc de vase comunicante prin care bugetarii dati afara din ministere isi gasesc loc de munca in agentiile guvernamentale, scrie Le Figaro.
Totodata, personalul agentiilor este platit in medie cu 5% mai mult decat functionarii de stat.
Documentul subliniaza de asemenea ca salariile mari ale managerilor: in jur de 123.000 de euro pe an, pe un esantion de 250 de agentii.
Aceste agentii apasa greu pe finantele publice. Bugetul lor (65 miliarde de euro) este superior celui al Educatiei (62 miliarde). In 2010, guvernul de dreapta Fillon a inceput sa restranga aceste structuri, impunandu-le o reducere cu 1,5% a numarului de salariati si plafonarea taxelor pe care le percep, astfel incat excedentul sa revina bugetului de stat.
Guvernul socialist Ayrault vrea sa extinda aceste eforturi in vederea reducerii efectivului salariatilor cu 2,5%, si a cheltuielilor de functionare cu 7% prin fuziuni si regrupari. Pana la sfarsitul saptamanii, ministerele vor trimite la Bercy (Ministerul de Finante francez) propunerile lor pe acest subiect. Ministerul de finante va lucra apoi cu ministerul Reformei Statului pentru a implementa restructurarile.

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
In schimb mediul privat sa munceasca si sa plateasca taxe pina mor