BNR: Fluxul net de investitii straine directe in anul 2011 a fost de 1,815 miliarde euro

de DP     HotNews.ro
Joi, 27 septembrie 2012, 11:45 Economie | Finanţe & Bănci

Fluxul net de investitii straine directe in anul 2011 a fost de 1,815 miliarde euro, din care 1,512 miliarde euro participatii la capita (83,3 %) si 303 milioane euro credit net primit de la investitorii straini (16,7%), a anuntat joi, BNR. Cercetarea statistica privind investitiile straine directe (ISD) a fost realizata de Banca Nationala a Romaniei in colaborare cu Institutul National de Statistica. Obiectivul principal al cercetarii statistice a fost determinarea soldului ISD in Romania la 31 decembrie 2011 si a fluxurilor (miscarilor) ISD in cursul exercitiului financiar 2011.


Soldul final al investitiilor straine directe la 31 decembrie 2011 a inregistrat valoarea de 55,139 miliarde euro, din care: 37.001 miliarde euro participatii la capital, inclusiv profitul reinvestit (67,0%) si 18,13 miliarde euro credit net primit de la investitorii straini (33,0%).

  • Repartizarea investitiilor straine directe pe principalele activitati economice
Din punct de vedere al orientarii pe ramuri economice, ISD s-au localizat cu precadere in industria prelucratoare (31,5% din total). In cadrul acestei industrii cele mai bine reprezentate ramuri sunt prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (6,3% din total), industria mijloacelor de transport (5,2%), metalurgia (4,9%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (4,1%) si ciment, sticla, ceramica (3,2%).

Pe langa industrie, activitati care au atras importante ISD sunt intermedierile financiare si asigurarile (reprezinta 18,2% din totalul ISD), comertul cu amanuntul si cu ridicata (11,4%), constructii si tranzactii imobiliare (10,7%), tehnologia informatiei si comunicatii (5,4%).
Imobilizarile corporale si necorporale, cu un sold la finele anului 2011 in valoare de 27153 milioane euro, reprezinta 49,2% din soldul total al ISD, ceea ce conduce la un grad semnificativ de stabilitate al investitiei straine directe.

  • Repartizarea investitiilor straine directe pe regiuni de dezvoltare

Din punct de vedere teritorial se observa orientarea cu precadere a ISD spre regiunea de dezvoltare BUCURESTI-ILFOV (61,7%), alte regiuni de dezvoltare beneficiare de ISD fiind regiunea CENTRU (7,6%), regiunea SUD-MUNTENIA (7,4%), regiunea VEST (7,2%) si regiunea SUD-EST (5,4%).


  • Tipuri de investitii straine directe

Fluxul de participatii la capital in intreprinderile ISD in valoare de 4009 milioane euro este diferentiat in greenfield, fuziuni si achizitii si dezvoltare de firme.

In anul 2011 investitiile greenfield au inregistrat un nivel foarte redus, de numai 27 milioane euro reprezentand 0,7% din participatiile la capital in intreprinderile investitie straina directa in anul 2011, in aceeasi situatie aflandu-se si investitiile din categoria fuziuni si achizitii (M&A) cu 86 milioane euro (2,1 % din participatii); ponderea predominanta in fluxul participatiilor la capital in 2011 este reprezentata de dezvoltarile de firme cu o valoare de 3896 milioane euro, respectiv 97,2% din participatii.

Pentru a aprecia impactul de durata al investitiilor greenfield asupra economiei, au fost evidentiate si acumularile de investitii straine directe (solduri) in intreprinderile infiintate prin investitii greenfield denumite intreprinderi greenfield.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

816 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi