Victor Ponta despre uniunea bancara UE: Trebuie mai multa Europa, dar la modul onest, nu ipocrit
El a raspuns astfel dupa ce a fost intrebat de jurnalisti daca Romania trebuie sa adere la Mecanismul de Supraveghere Bancara pentru zona euro.
"Este clar ca Romania nu trebuie sa ramana pe dinafara evolutiilor si schimbarilor. Desi sunt social-democrat, si eu cred ca trebuie mai multa Europa, dar la modul onest, nu la modul ipocrit. Important este ca noi sa fim alaturi de celelalte tari europene, dar si sa fim tratati ca egali, pentru ca prima propunere, in care cei din zona din afara euro participam, dar nu aveam niciun drept, nu era foarte buna si a fost respinsa si de Polonia, si de Romania. Acum inteleg ca lucrurile se indreapta in directia buna", a spus Ponta.
El a precizat ca va avea o noua discutie pe aceasta tema cu guvernatorul Bancii Ntionale a Romaniei.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa Consiliul European, ca partea romana si-a propus sa aiba acces la Uniunea bancara si acest lucru a fost reusit, potrivit concluziilor liderilor europeni, el mentionand si ca a fost stabilit ca Zona euro va avea un buget propriu.
Romania si celelalte state membre UE non-euro pot adera la Mecanismul de Supraveghere Bancara pentru zona euro, compromisul privind conditiile si calendarul de implementare a acestuia fiind realizat joi noapte de Consiliul European.
Cei 27 de sefi de state si de guverne au decis ca mecanismul va fi introdus din 2013
Premierul Victor Ponta declara, in septembrie, ca Romania va decide in privinta aderarii la uniunea bancara dupa ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte tari, precum Polonia, si pornind de la ideea ca oficialii romani trebuie sa fie "la masa", proiectul actual nepermitand Romaniei sa isi exprime opinia in uniune.
Potrivit premierului, uniunea bancara este o idee buna, dar Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie si "primita la masa", iar in propunerea actuala, nefiind membra a zonei euro, Romania nu poate nici sa participe, nici sa isi spuna parerea in cadrul uniunii bancare.
El a precizat ca Guvernul, in consultare cu Parlamentul si cu Banca Nationala a Romaniei, va definitive pozitia nationala cu privire la subiect pe masura ce sunt lamurite unele aspecte ridicate de alte tari, in special de Polonia.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara marti, 16 octombrie, ca exista riscul sa se creeze o categorie secundara de state UE, in care sa fie incluse cele din afara zonei euro. Orban afirma ca Romania era interesata de clarificarea modului in care statele UE din afara Zonei euro vor putea participa la noile structuri apartinand Uniunii bancare, precum si de mentinerea unitatii si integritatii Pietei Unice.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
asa ...
adica hai sa fim egali pe banii vostri ca noi nu prea avem.