- Majoritatea economiilor cu crestere rapida au in plan relaxari ale politicilor pentru impulsionarea cresterii
Forta economiilor cu crestere rapida ramane remarcabila, in special in comparatie cu cea a omoloagelor lor dezvoltate. Per total, economiile pietelor emergente vor creste, cel mai probabil, cu 4,6% in acest an si cu 5,6% in 2013. Raportul Ernst & Young indica faptul ca ratele de crestere se vor accelera in urmatorii doi ani ¬ cat timp economia zonei euro se stabilizeaza, revenirea economiei SUA se reaseaza iar tarile cu economii cu crestere rapida vor continua sa-si relaxeze politicile monetare.
"Atractivitatea pe termen lung in zona de business din pietele cu crestere rapida nu se va diminua. Desi cresterea a incetinit putin mai mult decat s-a previzionat pentru acest an, anticipam ca redresarea va fi rapida. Pe masura ce reechilibrarea globala va continua, business-ul trebuie sa se adapteze prompt oportunitatilor care evolueaza sau apar", explica Alexis Karklins-Marchay, Co-Leader al Centrului pentru Piete Emergente din cadrul Ernst & Young.
- Cresterile pe termen mediu ar putea fi generate de investitiile in infrastructura
"Investitiile in infrastructura din tarile emergente reprezinta o dezvoltare binevenita. Totusi, pentru ca acestea sa aduca beneficii pe termen lung, este necesar ca, pe langa investitiile guvernamentale in infrastructura, autoritatile sa incurajeze si investitiile private prin usurarea accesului la credite cu dobanzi mai mici", mai spune Alexis Karklins-Marchay.
Concentrarea pe acoperirea cererii interne din pietele cu crestere rapida este de asteptat sa ascuta apetitul multinationalelor emergente din aceste piete pentru achizitia de tehnologie prin fuziuni si achizitii. In acest sens, se prevede o accelerare a operatiunilor de fuziuni si achizitii in Europa, implicand campionii economici nationali si regionali cu lichiditati puternice din Asia sau din alte regiuni, dornici sa acumuleze know-how si tehnologii care sa le imbunatateasca capacitatea de a concura cu rivalii din Vest.
Aceasta tendinta a fost deja observata in sectoare precum industria metalurgica, de computere, auto-moto sau segmentul intreprinderilor verzi. Raportul Ernst & Young previzioneaza extinderea acestei tendinte si in sectoarele unde cererea domestica din tarile emergente este probabil sa creasca rapid, cum ar fi sectorul farmaceuticelor.
Preturile bunurilor si cresterea ratelor de schimb ar putea afecta cresterea
Desi se estimeaza o accelerare a cresterii incepand cu anul 2013, marirea continua a preturilor la diverse categorii de bunuri ar putea cantari greu in relansarea cresterii in multe dintre economiile emergente. Perioadele prelungite de seceta sau ploi au afectat deja recoltele din toata lumea. Cresterea preturilor la alimente poate reprezenta un motiv de ingrijorare pentru economiile emergente si genereaza consecinte multiple pentru afacerile din aceste piete. Cresterea preturilor la materia prima pentru produsele alimentare are efect imediat asupra inflatiei, creand presiune pe preturile la alimente si generand cerere pentru salarii mai mari.
- Vedetele in ascensiune
- O privire catre viitor
Previziunea privind produsul intern brut pentru urmatorii 25 de ani evidentiaza perspectivele de crestere fenomenale ale pietelor emergente. Se estimeaza ca noua dintre aceste tari vor creste cu o rata anuala de cel putin 5% in urmatorii 25 de ani, spre deosebire de tari precum Japonia sau Germania, care vor creste cu o rata anuala de mai putin de 1,5%.
Conform previziunilor pe 25 de ani, tarile BRIC - Brazilia, Rusia, India si China ¬ se vor numara printre primele sase cele mai mari economii ale lumii. Indonezia va fi in top 10 iar Africa de Sud si Nigeria se vor clasa printre primele 20 de tari. Turcia, Mexic, Coreea de Sud si Arabia Saudita vor urca, de asemenea, in clasamentul celor mai dezvoltate tari.