Franta si Belgia au ajuns la un acord, miercuri noaptea, privind un nou ajutor pentru banca Dexia, aproape falimentara, care consta in injectarea a 5,5 miliarde de euro.

"Statul belgian si cel francez s-au angajat sa subscrie in totalitate la o majorare de capital, de pana la 53%, sau 2,9 miliarde de euro pentru Belgia si 47%, sau 2,5 miliarde de euro pentru Franta" a anuntat intr-un comunicat ministrul de Finante belgian Steven Vanackere, scrie presa internationala.

Acordul a incheiat cu omologul sau francez, Pierre Moscovici. Acesta a fost deja aprobat in Belgia, intr-un consiliu de ministri restrans. Acum ramane sa fie aprobat si de Comisia Europeana, precum si de Adunarea Generala a Dexia.

Guvernele din Franta, Belgia si Luxemburg au ajuns in 2011 la un acord pentru un plan de salvare a Dexia, prima banca victima a crizei datoriilor din zona euro. Pentru a o salva de la faliment, cele trei tari i-au acordat pana acum un ajutor de 6,4 miliarde de euro.

Dexia a avut, in primele sase luni din 2012, pierderi de 1,2 miliarde de euro. Banca are o expunere la credite riscante de 700 de miliarde de dolari, de peste doua ori mai mare decat PIB-ul Greciei.