"Strainii care au venit in Romania in perioada 2009 - 2011 trebuie sa depuna la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale pana la sfarsitul anului 2012. Cei care au venit in 2012 au obligatia de a-l depune in termen de 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania, se arata intr-o nota a Ernst & Young, remisa HotNews. Cetatenii straini care au venit in Romania inainte de 2009 nu au obligatia de a depune un astfel de chestionar. Obligatia depunerii chestionarului o au strainii si atunci cand pleaca din Romania, precum si romanii, atunci cand intentioneaza sa stea in strainatate o perioada mai mare de 183 de zile intr-un an calendaristic."

"Tinand cont ca suntem la mijlocul lunii noiembrie, multi deja au inceput sa-si planifice Craciunul si Revelionul. Cu siguranta multi straini care stau in Romania vor pleca pentru a-si petrece sarbatorile in tara lor de origine sau in alta parte. Atat pentru cei care pleaca, cat si pentru cei care decid sa ramana in Romania de sarbatori, ne-am gandit ca ar fi un moment bun pentru a recapitula foarte pe scurt obligatiile fiscale pe care le-au avut acestia in anul 2012 in Romania", spune Stela Andrei - Human Capital Manager Ernest&Young Romania.

Potrivit acesteia, majoritatea obligatiilor fiscale pe care le au in mod normal cetatenii straini, persoane fizice, care stau in Romania, au ramas aceleasi ca si in anii precedenti. Si aici ne referim la declararea si plata lunara a impozitului pe venituri din salarii primite din strainatate, depunerea declaratiei anuale in cazul celor care au devenit rezidenti fiscali in Romania si impozabili pe veniturile lor mondiale, plata impozitului pentru acele venituri in cazul in care s-a emis decizia de impunere, plata taxelor si impozitelor locale, daca este cazul.

  • O noutate adusa de anul 2012 este legata de faptul ca strainii ar putea sa devina rezidenti fiscali si impozabili pe veniturile lor mondiale (ex. chirii, dividende, dobanzi, investitii si alte venituri obtinute din strainatate) mult mai repede ca in trecut - perioada de trei ani de sedere in Romania si indeplinirea unor conditii de rezidenta a fost redusa la un an.  In acest sens, pentru stabilirea rezidentei fiscale, toti cetatenii straini care vin in Romania au obligatia de a depune un chestionar in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.
  • Obligatia de a depune acelasi chestionar le revine si strainilor care au venit in Romania in perioada 2009 - 2011. In acest caz, termenul de depunere este sfarsitul anului 2012. Pentru a dovedi rezidenta fiscala intr-un alt stat cu care Romania are incheiat tratat de evitare a dublei impuneri, persoanele in cauza ar trebui sa obtina sau sa aiba in vedere sa completeze ulterior dosarul cu certificatul de rezidenta fiscal emis de autoritatile competente din statul respectiv (in unele state certificatul se poate obtine abia in anul urmator dupa procesarea declaratiei anuale).
  • Cetatenii straini care au venit in Romania inainte de 2009 nu au obligatia de a depune un astfel de chestionar.
  • Obligatia depunerii chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale o au cetatenii straini, precum si cei romani, si atunci cand pleaca din Romania si intentioneaza sa stea in strainatate o perioada mai mare de 183 de zile intr-un an calendaristic.