Intr-un articol de articol de opinie publicat joi intr-un saptamanal local, ministrul ungar al Economiei, György Matolcsy, ii acuza pe brokeri si pe managerii fondurilor speculative (hedge-fund) de conspiratie impotriva Ungariei, relateaza Portofoliu.hu. Potrivit ministrului, mentinerea randamentului obligatiunilor maghiare la un nivel inalt serveste intereselor "piratilor lumii financiare", analistii din City-ul londonez, cartierul financiar aflat in inima economiei britanice, fiind cei care raspandesc stiri negative despre Ungaria pentru a tine piata financiara sub presiune.

Ministrul maghiar precizeaza in articolul publicat in saptamanalul Heti Valasz ca a citit cartea "Mirajul fondurilor speculatie", semnata de Simon Lack Matolcsy, in care acesta arata cum "piratii lumii financiare, brokerii si managerii fondurilor de investitii au furat banii investitorilor".

"Pentru o lunga perioada de timp, aceasta a fost cea mai buna ocazie de investitii insa a reiesit ca acestia au furat banii investitorilor", scrie Matolcsy. Ministrul explica apoi ca banii furati ajung in buzunarele brokerilor si managerilor, nmulti dintre acestia trisand pentru a-i obtine.

"Piratii din lumea financiara dsi cea a comoaniilor de investitii ne-au vizat si pe noi, dar nu ca investitorii, ci mai degraba ca victime. Piratii vad tara noastra ca pentru o nava comoara", scrie Matolcsy.

In opinia sa, brokerii fac tot ce pot pentru a mentine o rata de schimb fluctuanta a forintul. "Este, de asemenea, in interesul lor sa pastreze randamentului obligatiunilor maghiare la un nivel inalt si au nevoie de o multime de vesti proaste privind Ungaria. Atacurile asupra forintului, asupra pietei obligatiunilor si chiar asupra Ungariei pot fi partial legate de acesti pirati. Ce este rau pentru noi, este bun pentru capitalul speculativ si vice-versa ", a adaugat Matolcsy.

"Unul dintre trucurile piratilor este de a alterna vestile proaste despre economia Ungariei cu cele bune: permit forintului sa fluctueze. Un alt truc este de a mentine o incertitudine constanta cu privire la starea economiei: pastrarea la cald a problemelor legate de rata monetara, datoria publica, deficitul (bugetar-n.r.), procedura de deficit excesiv, inghetarea fondurilor de coeziune, crestere redusa, toate servesc scopului [...] de a mentine randamentul titlurilor de stat la un nivel inalt", a explicat ministrul maghiar.

Acesta este motivul pentru care retrogradeaza Ungaria sau ameninta taierea ratingului datoriei, sustine Matolcsy, precizand ca atacul Ungaria este facut "de la Bruxelles, de catre mass-media, de oriunde."

Ministrul Finantelor din Ungaria mai arata ca "un acord cu FMI ar fi periculor pentru piratii lumii financiare pentru ca aroferi tarii o plasa de siguranta si nu ar mai putea fi mentinuta starea de insecuritate permanenta". Daca se dovedeste ca economia Ungariei este un model de succes , acest lucru "ar fi ingrozitor pesntru pirati", sustien Matolcsy.

"Acesta este motivul pentru care analistii din Londra pastreaza o presiune constanta asupra stirilor despre Ungaria si piata monetara", pentru ca nu vor "stabilitate, incredere si rapoarte din ce in ce mai bune, care le-ar reduce profiturile si bonusurisi le-ar diminua prada", mai arata ministrul maghiar precizand ca "pirateria se pedepseste prin lege".

Analistii din City-ul londonez "sunt independenti conform regulamentului FSA si ar fi ilegal sa manipuleze pietele. Teoria manipularii pietelor de catre investitori este una evident bizara", a declarat un analist britanic pentru publicatia maghiara Portofoliu.hu.

Potrivit analistului, "la sfarsitul zilei, investitorii au mai multe sanse sa castige mult mai multi bani in Ungaria ca urmarea a unei cresteri solide si a unor politici solide, decat in conditii opuse. Cercetarile noastre, bazate pe modele si analize detaliate, au incercat intotdeauna sa vada cum pot obtine asta, aratand care politici au directionat lucrurile in sens opus".