Euro se tranzactiona in prima sedinta din aceasta saptamana la 4,5288 lei in jurul orei 10,45, pe o piata redusa ca volume, dealerii bancilor comerciale anticipand o usoara depreciere a leului inainte de alegeri, pana la nivelul 4,53-4,55 unitati in fata euro. "Moneda locala a incheiat saptamana trecuta practic neschimbata fata de nivelul de debut, in ciuda unui avans de 1% pentru majoritatea monedelor regionale pe fondul unui sentiment general pozitiv in pietele internationale. Decuplarea leului de la climatul regional si global pozitiv ar putea reflecta faptul ca moneda locala a fost artificial intarita pana la nivelurile actuale prin presupuse interventii ale bancii centrale. Ne asteptam ca acest lucru sa continue posibil pana la alegerile legislative, cu leul tranzactionat intre 4,53- 4,55/EUR", se arata in raportul ING destinat clientilor.

In ultima zi a acestei perioade de mentinere a rezervelor minime, ratele ON au continuat sa scada vineri pana in jurul a 5%, iar in acest moment sunt neschimbate la acest nivel. Ratele pe termene mai lungi au ramas la 5,4% pe intreg segmentul 1M-1Y al curbei de randamente FX swap, se arata in acelasi document.

Ministerul finantelor planifica astazi vanzarea de obligatiuni la trei ani in valoare de 300 milioane lei si de obligatiuni la cincisprezece ani in valoare de 100 milioane lei. Ne asteptam la un randament maxim in jurul a 6,65% pentru licitatia de titluri la trei ani. Acesta este cu circa 5pb mai ridicat decat randamentul pentru acelasi instrument la ultima licitatie din 15 noiembrie si ar reflecta usoara

deterioarare ulterioara a pretului pentru titlurile de stat pe termen lung. Pentru licitatia la cincisprezece ani, ne asteptam la un randament maxim in jurul a 6,8%, la nivelul superior al unei piete secundare foarte ilichide pentru acest instrument., conchid economistii ING.