O cota redusa de TVA pentru anumite produse va avantaja producatorii si comerciantii,nu consumatorii, considera fostul premier Calin Popescu Tarmai ales in piete putin concurentiale, si va afecta bugetul, afirma fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu, adaugand ca stie cine sustine masura cu "incapatanare" "Nu sunt adeptul TVA diferentiat. Stiu de la cine porneste si o face cu incapatanare, dar nu vreau sa comentez", a spus senatorul liberal, prezent la o dezbatere privind pozitiile partidelor fata de masurile de crestere economica organizata de Societatea Academica din Romania si Fundatia Friedrich Ebert.

"A fost un sport practicat pe scara larga in Romania pana s-a introdus o gama larga de produse in acelasi palier de TVA. Introducerea cotei unice a eliminat o componenta larga de coruptie din economia romaneasca. Atentie mare si sper sa nu mai facem astfel de greseli", a spus Tariceanu.

"Multe solutii vin cu scadere a contributiilor sociale si a cotei unice. Ce inseamna asta: atunci cand ai impozite diferentiate exista interesul evaziunii fiscale. De asta nici FMI nu e de acord cu reducerea TVA la 9%. Un risc adus de impozitarea progresiva de pilda este acela ca oamenii nu vor mai avea interesul sa isi mareasca salariile pentru ca ar intra intr-o grila superioara mai mare de impunere si ar pierde mai mult decat ar castiga la venitul net.

Sunt foarte multe studii care arata ca atunci cand se anunta o reducere de impozite economia stagneaza si nu se mai investeste- toti asteapta se intreaba de ce sa mai consume azi, cand maine vor scadea impozite. Asa s-a intamplat in 2010 cand a crescut TVA. Consumul a urcat imediat, oamenii incercand sa-si faca stocuri de marfuri cat TVA era inca la 19%", a explicat si analistul economic Florin Citu.