In luna noiembrie, Leul a inregistrat o usoara apreciere pe pietele financiare, de aproape 0,6% fata de moneda unica europeana, dar a ramas, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii trecute, cu o depreciere de 4,66% comparativ cu Euro, a treia din Europa ca marime, dupa Dinarul sarbesc si, respectiv, Leul moldovenesc, la fel ca la finele lui octombrie, a declarat Victor Safta, director general Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding. Potrivit acestuia, Leul este in continuare singura moneda din UE care a scazut fata de Euro de la inceputul anului si pana in prezent.

"Cel mai probabil, Leul va incheia anul curent marcand deprecierea, iar orizontul anului 2013 nu aduce, cel putin deocamdata, nici un motiv care ar putea sustine o apreciere consistenta si <> a monedei nationale', a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Dupa 11 luni, Forintul si Zlotul si-au consolidat cresterile fata de Euro, la 10% si, respectiv, la 8,15% de la inceputul anului si pana la finele lunii trecute.

"Europa se lupta sa faca fata recesiunii, iar unele strategii si actiuni castiga aprecierea investitorilor", a precizat Victor Safta.

Ungaria a incheiat (inca) un parteneriat strategic, de aceasta data cu producatorul japonez Suzuki, ce vizeaza in special dezvoltarea infrastructurii rutiere, iar Polonia a anuntat investitii strategice in energie, de zeci de miliarde de euro pana in 2020.

"Romania a avut unele rezultate economice pozitive in 2012, comparativ cu o serie de state europene. Scaderea consistenta a Leului in acest an- cauzata in principal de turbulentele politice si efectele lor asupra investitorilor- ar putea fi recuperata in viitor, dar vor fi necesare realizari si actiuni politico-economice de valoare, care sa atraga si sa consolideze in timp increderea pietelor financiare si a investitorilor de toate categoriile, inclusiv prin cresterea investitiilor directe", a precizat Victor Safta.

In noiembrie, o serie de monede din Europa s-au apreciat fata de Euro, dar in general cu procente de sub 1%; Rubla ruseasca a marcat insa luna trecuta o crestere notabila (1,28%) comparativ cu Euro, avand, de altfel, per ansamblul anului, o evolutie pozitiva. Guvernul rus se asteapta la o crestere economica de 3,5% in acest an, in conditiile in care datoria publica este foarte redusa si, in plus, Rusia are un orizont economic promitator pentru anul viitor: proiecte strategice de infrastructura si energie, o serie de privatizari etc.

"In general, in afara de performantele economice ale fiecarei tari, pot fi multi alti factori care sa determine evolutiile valutelor: eventualele speculatii punctuale, manifestarea aversiunii investitorilor fata de risc, influentele pe care performantele economiilor puternice le au asupra economiei mondiale etc... Astfel, in acest final de an sunt premise pentru o volatilitate crescuta pe pietele financiare, inclusiv in ceea ce priveste Leul, agenda lunii decembrie fiind foarte bogata- de la rezolvarea problemei <> din SUA, la alegerile parlamentare din Romania", a mai spus Victor Safta.

Despre Noble Securities

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane euro, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane euro. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, ¬inrudite¬ ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizeaza prin intermediul platformei Noble Markets, care ofera peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si marfuri.