Banca Centrala a Germaniei a publicat vineri un nou raport privind estimarile macroeconomice pentru 2013, noile cifre fiind sensibil mai pesimiste decat cele anterioare. Problemele nerezolvate din zina Finantelor unor tari industrializate dar si conflictul din Orientul Mijlociu sunt, in opinia bancherilor centrali germani, doar doua dintre cauzele revizuirii in scadere a tuturor indicatorilor. Autorii Raportului mai adauga ca procesul de convergenta ale economiilor emergente europene va incetini. Raportul Bundesbank vine la doar o zi dupa ce Banca Centrala Europeana a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economica din zona euro, pentru aceste an si pentru anul viitor, precizand ca dificultatile economice se vor prelungi si in 2013. In asemenea conditii nu e dificil de imaginat ca nici economia Romaniei nu are cum produce performante extraordinare in ciuda oricaror promisiuni electorale.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca banca se asteapta ca economia zonei euro sa se contracte cu 0,5% in acest an, inainte de a-si reveni mai tarziu, in 2013. Or, cum aproape trei sferturi din exporturile romanesti se indreapta catre UE, evident ca o scadere a comenzilor venite din Europa va pune presiune pe exportatorii romani.

Draghi a precizat ca in acest an scaderea consumului si a investitiilor a afectat cresterea economica. BCE a mentinut rata dobanzii din zona euro la un nivel scazut record de 0,75%, asa cum era de asteptat.

Draghi a spus ca ratele au ramas neschimbate, din cauza preturilor mai mari la energie, a taxelor in crestere si a scaderii inflatiei de la 2,5% la 2,2% luna trecuta.

Rata dobanzii este principalul instrument folosit de bancile centrale pentru a influenta cererea si preturile in economie. Draghi a spus ca banca se asteapta ca inflatia sa scada sub 2% anul viitor. Tinta este sub, dar aproape de 2%. Rata dobanzii a fost de 0,75% pentru cinci luni, dupa reducerea de la 1% in luna iulie.

Cresterea economica a fost revizuita in ceea ce priveste cresterea economica din zona euro in 2013 intre minus 0,9% si plus 0,4%. Pentru 2014, se previzioneaza o crestere intre 0,2% si 2,2%.

¬Incertitudinea persistenta¬ afecteaza activitatea economica, spune Draghi, adaugand ca banca a continuat sa observe riscurile care conduc la contractarea economiei, in special ¬incertitudinile legate de decizia privind emiterea unor bonduri suverane in zona euro, probleme geopolitice si deciziile privind politica fiscala din SUA.

Economia celor 17 state membre ale blocului comunitar s-a contractat cu 0,1% intre iulie si septembrie, dupa ce s-a contractat cu 0,2% in cele trei luni anterioare. In acelasi timp, rata somajului a atins un nivel record de 11,7%