Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank ar fi cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare in valoare de 85 de milioane euro, iar capii afacerii ar fi Marius Locic si fratii Vasile si Dumitru Crestin, sustin surse judiciare citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, in aceasta afacere ar fi implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL. De asemenea, in ancheta ar fi vizata si sotia lui Marius Locic, mai sustin sursele citate.

  • Raspunsul omului de afaceri Dumitri Crestin: "Dumitru nu este implicat in ancheta desfasurata de DIICOT in cazul fraudelor bancare. (...) Dumitru Crestin nu a luat niciun credit bancar pentru afaceri comune sau manageriate impreuna cu fratii sai. Prin urmare, domnul Dumitru Crestin nu a fost perchezitionat sau cercetat de catre DIICOT in cazul fraudelor bancare in valoare de 85 de milioane euro si se afla in continuare pe teritoriul Romaniei. Mai mult decat atat, domnul Dumitru Crestin nu a luat niciun credit bancar pentru afaceri comune sau manageriate impreuna cu fratii sai. Prin urmare, domnul Dumitru Crestin nu a fost perchezitionat sau cercetat de catre DIICOT in cazul fraudelor bancare in valoare de 85 de milioane euro si se afla in continuare pe teritoriul Romaniei."

Potrivit Realitatea Tv, in acest dosar ar aparea si numele Oanei Niculescu Mizil - deputat PSD.

Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Conform bancii, creditele beneficiaza de garantii imobiliare, Volksbank Romania precizand ca a demarat procedurile de executare silita.

Procurorii DIICOT efectueaza joi 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci, pentru 35 de firme, cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiul fiind de 85 milioane euro.

Potrivit DIICOT, acestia obtineau sau inlesneau obtinerea de credite ilegale, acordate in baza unor acte false. Este a doua lovitura data imaginii sistemului bancar dupa ce, in urma cu o luna, a fost demarata o operatiune similara.