La doar cateva zile dupa demiterea sefului Institutului National de Statistica de catre premierul Victor Ponta, institutia ramane fara unul dintre cei 3 vicepresedinti. Florin Ciurariu, de orientare liberala, a fost ales deputat si avea de ales intre functia de vice la INS sau cea de parlamentar. Cu rang de subsecretar de stat, Ciurariu a preferat deputatia. El a fost instalat in functia de la Statistica in iulie 2012. In acest moment, din cele patru functii de conducere- un presedinte si 3 de vicepresedinti, INS are ocupate doar doua locuri.

Potrivit unor apropiati ai institutiei, Guvernul va numi in perioada imediat urmatoare doua persoane pe locurile ramase libere. INS a trecut recent printr-o criza de imagine dupa ce datele privind PIB-ul pe 2011 au fost in mod consistent revizuite, desi Statistica nu are nicio vina.

Diferentele mari pot fi explicate cel putin partial prin pierderile mari raportate de companiile din economie. Cele pe pierderi au fost mai multe decat se estima in cursul anului, iar pierderile au fost mai mari decat se asteptau statisticienii. Potrivit unei informari remise de ANAF, in 2011 58% dintre companii au fost pe profit iar 42% pe pierdere. Pentru comparatie, in 2005 aveau profit 62,5% (pierdere - 37,5%) , in 2006 erau 63% pe profit si 37% pe pierderi samd. Detalii, pe blogul Hymerion.ro.

Momentan, INS e condusa de fostul vicepresedinte Beatrix Gered.