Agentia de evaluare Fitch Ratings a amenintat marti cu retrogradarea ratingului SUA (care este acotata in prezent cu ratingul maxim- AAA) daca nu se ajunge la un acord in Congres cu privire la majorarea plafonului datoriilor tarii, anunta Reuters. Amenintarea nu este o premiera, Fitch "fortand" astfel Congresul sa gaseasca de urgenta o solutie pentru ca perspectivele economiei americane sa nu fie revizuite in scadere, fapt ce ar afecta intreaga economie globala.

Incapacitatea parlamentarilor americani de a ajunge la un acord asupra majorarii plafonului de indatorare a tarii ar fi un test dificil pentru cea mai mare economie mondiala. Aceasta perspectiva ridica temeri legate de "efectul de fluture", principiul potrivit caruia o bataie a aripilor acestei insecte poate starni o furtuna in Texas. Care este probabilitatea ca un impas in Congresul american sa blocheze cresterea la scara planetara? Nimeni nu are cu adevarat un raspuns.

Concret, Trezoreria americana afirma ca daca parlamentarii nu reusesc sa voteze majorarea limitei legale a datoriei statului federal, acesta nu va mai putea sa-si onoreze in integralitate angajamentele.

Avand in vedere ca aproximativ 40% din cheltuieli sunt finantate din imprumuturi, statul federal american va fi pus in situatia de a face alegeri dramatice intre platile pe care le va efectua si cele pe care le va amana. Acest lucru ar insemna paralizia unor sectoare ale administratiei, incertitudine privind plata prestatiilor sociale sau intarziere in plata furnizorilor.

Daca nota AAA acordata datoriei SUA va fi scazuta, rata dobanzilor va incepe sa creasca, riscand sa provoace o profunda criza economica.

Economistii FMI au publicat recent concluziile unui exercitiu complex efectuat pentru prima oara: evaluarea efectelor evenimentelor economice si financiare din SUA asupra restului lumii.

"Repercusiunile transfrontaliere pe termen scurt pornind din SUA asupra cresterii in strainatate sunt unice prin importanta lor, aratand rolul central al pietelor americane in fixarea mondiala a pretului activelor", au aratat acestia.

Potrivit calculelor economistilor FMI, in momentele bune, atunci cand cresterea americana se majoreaza cu un punct procentual, cea a "majoritatii tarilor din G20" castiga circa o jumatate de punct. Ei nu au facut insa si calculul in sens invers, atunci cand cresterea americana incetineste.

Dar "o pierdere de incredere" in "credibilitatea bugetara" a Washingtonului "genereaza repercusiuni negative majore pentru restul lumii, tinand cont de rolul de referinta mondiala a randamentelor obigatiunilor statului american", au avertizat acestia.