"Romania isi indreapta atentia in mod transparent si predictibil spre diversificarea surselor de finantare si dezvoltare a pietei interne a titlurilor de sta. Potentialul beneficiul pentru Romania este faptul ca putem atrage si diversifica noi categorii de investitori institutionalizati si in special investitori ale caror portofolii de active sunt structurate de-a lungul liniei Indexului, pentru a investii in obligatiunile romanesti. Ffinalizarea cu succes a etapelor viitoare, premergatoare accesului in Index-ul GBI-EM, ofera o oportunitate deosebita de continuare a obiectivelor prevazute in Strategia de administrare a datoriei publice si anume de minimizarea costurilor pe termen mediu si lung aferente noilor imprumuturi, reducerea riscului de refinantare prin echilibrarea scadentelor acestora si dezvoltarea pietei titlurilor de stat", a declarat vineri pentru HotNews.ro Laurentiu Andrei, Director General Adjunctin cadrul Directiei Generala de Trezorerie si Datorie Publica.

J.P Morgan, a anuntat faptul ca Romania este intruneste conditiile pentru intrarea in Indicele JP Morgan GBI-EM (Government Bond Index - Emerging Markets ), Indicele obligatiunilor guvernamentale pentru pietele emergente.

Indexul JP Morgan pentru Obligatiuni Guvernamentale -Piete Emergente (GBI- EM) este un reper exhaustiv al datoriilor din pietele emergente care urmareste obligatiunile denominate in moneda locala si emise de guvernele din pietele emergente. Indexul a fost lansat in iunie 2005 si este primul si cel mai complet indicator global al pietelor emergente locale.

Romania este eligibila pentru intrarea in Indicele GBI-EM, iar includerea in acest index va avea o abordare pe etape, de-a lungul unei perioade de 3 luni, cu incepere din 1 martie a.c. si finalizare mai. In prezent, potrivit analizelor J.P Morgan seriile de obligatiuni de tip benchmark : ROMGB 5,8% Oct-2015, ROMGB 5,75% Jan-2016 si ROMGB 5,9% Jul-2017, intrunesc criteriile pentru intrarea in index, deoarece aceste obligatiuni au dovedit ca au cel mai ridicat grad de lichiditate, mai spu ne adjunctul Trezoreriei.