Romania nu va introduce o taxa pe tranzactii financiare, dar nu se opune initiativei tarilor din UE care doresc si sustin acest lucru, a declarat reprezentantul Romaniei, secretarul de stat Claudiu Doltu, la reuniunea ECOFIN, de la Bruxelles.

Evaluarile facute de expertii romani arata ca, in situatia reducerii intermedierii financiare, ar fi afectate nu doar potentialele venituri ale unei asemenea taxe, dar, mai mult, taxa pe tranzactii financiare ar putea afecta negativ dezvoltarea sistemului financiar.

"Este adevarat ca Romania a beneficiat in ultimii ani de sprijin financiar international consistent, care i-a permis sa depaseasca efectele crizei economice si financiare si a avut un impact pozitiv asupra sentimentului investitorilor in ceea ce priveste soliditatea finantelor publice in Romania.In acest moment insa, apreciem ca orice potentiala crestere a costurilor de tranzactie pentru clientii sistemului financiar ar putea afecta semnificativ mediul economic din Romania, care este inca fragil," a explicat Dotu.

Unsprezece tari din Uniunea Europeana au obtinut marti aprobarea celorlalte state membre pentru a aplica o taxa asupra tranzactiilor financiare, a anuntat ministrul francez al Economiei, Benoit Hamon, citat de AFP.

"O cooperare intarita a fost adoptata" in cadrul reuniunii ministrilor de Finante ai celor 27 de state membre, care a avut loc la Bruxelles, a spus Hamon.

Aceasta era ultima aprobare de care aveau nevoie cele 11 state pentru a aplica noua taxa, dupa cel al Comisiei Europene, in octombrie, si cel al Parlamentului European, in noiembrie.

Hamon, care a afirmat ca doreste aplicarea taxei "cat mai repede posibil", a precizat ca asteapta acum "un text practic si rapid" din partea Comisiei Europene.

"Este un fapt pozitiv ca exista 11 state in UE care vor introduce o taxa ce incepe sa deseneze ce este lumea post-Lehman Brothers", a subliniat ministrul francez.

Este vorba despre prima cooperare intarita intre tarile europene in domeniul fiscal.

Franta, Germania, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria, Grecia, Italia, Spania, Slovacia si Estonia sunt cele 11 state implicate in aceasta procedura.

Potrivit propunerii initiale inaintate de Comisie celor 27 de tari membre in urma cu un an si jumatate, dar care ar putea fi modificata, se are in vedere taxarea tuturor tranzactiilor intre institutiile financiare (banci, burse, societati de investitii, companii de asigurare, hedge funds).

Schimburile de actiuni si obligatiuni ar urma sa fie taxate cu 0,1% iar contractele derivate cu 0,01%. Taxa se aplica in momentul in care cel putin o institutie financiara care participa la tranzactie este din UE, chiar daca tranzactia are loc in afara Uniunii.