Niveul ratei inflatiei se datoreaza cresterii venite din zona preturilor reglementate, mai precis de la o crestere de 10% a pretului energiei electrice, arata intr-o nota destinata clientilor economistul sef al ING, Vlad Muscalu. Cifra anuntata de INS este o veste proasta pentru perspectivele de crestere economica. Ne asteptam ca preturile sa creasca in medie cu 5,5% in acest an, fata de 3,3% in 2012 iar cresterea salariilor din sectorul privat sa incetineasca pana la un ritm mediu de 3,7% fata de media de 4,4% din 2012, mai spune Muscalu.

Preturile volatile ale alimentelor au continuat sa urce peste asteptari, mai explica economistul sef al ING. La fructe si legume s-au inregistrat scumpiri de 16% si respectiv 28% in termeni anuali, in vreme ce de-a lungul ultimilor trei ani, cresterea medie a fost de 5%.

"La fel, produsele din carne sunt mai scumpe cu 5,6% in termeni anuali, cu mult peste media ultimilor trei ani, de 2,6%, in timp ce preturile la lapte si produse lactate au urcat cu 3,4% fata de o medie de 2,9% in ultimii 3 ani. Cresterea rapida a preturilor la produsele alimentare neprocesate va "impinge" in sus si preturile celor procesate, mai ales daca tinem cont de scumpirile din zona energiei si a fiscalizarii agriculturii", mai spune Muscalu.

Rata lunara a inflatiei a fost de 1,3% in luna ianuarie, mai sus de asteptarile noastre si de consensul pietei (0,8%), spune si Eugen Sinca, seful echipei de cercetare din BCR. Ca urmare, inflatia CORE2 ajustat, strans monitorizata de catre BNR, a scazut doar marginal la 3,2% y / y.

Preturile produselor nealimentare au crescut cu 2% (m / m) in urma majorarii puternice a pretului energiei electrice administrate (+10,4% m / m), tutun (+3,6%) si combustibil (+0,5%). Cursul folosit la calculul accizelor si cresterea treptata a pretului energiei electrice ca urmare a unei scheme de sprijin pentru energia verde au fost principalele motive din spatele acestei evolutii, mai spune Sinca. In opinia sa, efectele negative ale secetei din vara inca "se vad" in inflstie, iar ieftinirea serviciilor se datoreaza mai degraba evolutiei cursului de schimb.

Reamintim ca indicele preturilor de consum (IPC) in luna ianuarie 2013 fata de ianuarie 2012 este 105,97%, a anuntat INS intr-un comunicat remis marti. Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (februarie 2012 - ianuarie 2013) fata de precedentele 12 luni (februarie 2011 - ianuarie 2012) determinata pe baza IPC este de 3.6%. In luna ianuarie 2013 fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,2%, cele ale marfurilor nealimentare cu 2,0% in timp ce, tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%. Inflatia pe care BNR o poate controla cu adevarat prin intermediul politicii monetare- CORE2 ajustat (fara legume, fructe, oua, combustibili, produse cu preturi reglementate, bauturi si tutun ) s-a plasat la un ritm anual de 3,2%.