Banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve, a afirmat miercuri ca mai multi membrii ai conducerii sale sunt ingrijorati de actuala politica monetara, ceea ce ar putea determina reducerea sprijinului pentru relansarea economica a tarii mai curand decat se prevedea anterior, scrie AFP.

In urma acestui anunt, bursele europene au deschis in scadere sedinta de joi, ingrijorate de disensiunile din cadrul Fed legate de sustinerea economiei americane.

"Numerosi participanti" la ultima reuniune a Comitetului de politica monetara a Fed (FOMC), din 29 si 30 ianuarie si-au "exprimat ingrijorarea fata de costurile si riscurile potentiale care decurg din continuarea rascumpararii de active" efectuate de banca centrala, se arata in minuta acestei intalniri, publicate pe site-ul Federal Reserve.

Fed a decis in 30 ianuarie mentinerea actualei politici monetare ultra-acomodante, si in special sa continue rascumpararea pe piete a obligatiunilor statului american si a titlurilor andosate creantelor imobiliare pentru o valoare totala de 85 de miliarde de dolari pe luna atat timp cat "perspectiva pietei muncii nu se amelioreaza net".

In acelasi timp, arata minuta, "un anumit numar" de lideri ai Fed spun acum ca "evaluarea, in curs, a eficientei si a costurilor de rascumparari de active (...) ar putea determina Comitetul sa-si reduca sau sa puna punct inainte de a fi de acord ca o ameliorare neta a perspectivei pietei muncii s-a concretizat".

Prin politica sa de rascumparare de active, Fed creeaza in fiecare luna 85 de miliarde de dolari, peste cei aproape 2.500 de miliarde pe care i-a creat injectand lichiditati in economie din 2008. In acest ritm, fiecare luna risca sa complice punerea in practica a politicii de iesire din criza a Fed, atunci cand va fi vorba de retragerea acestor sume din sistem.

Rascumpararea de active este combinata cu promisiunea de mentinere a dobanzii de interventie a Fed la nivelul actual, in intervalul de 0 - 0,25% stabilit din 2008, "cel putin pana cand somajul va ramane peste 6,5%" si daca acest nivel nu pune in pericol tinta de inflatie pe termen mediu a Fed (2% pe an).

Toate aceste masuri au drept scop mentinerea unei presiuni maximale asupra ansamblului nivelului dobanzilor, atat pe termen scurt cat si mai lung, pentru a favoriza investitiile, consumul si piata locuintelor si, prin acestea, stimularea relansarii pietei muncii, in conditiile in cara rata somajului este 7,9% in Statele Unite.

Potrivit Fed, "majoritatea participantilor" la reuniunea din ianuarie este de acord ca rascumpararea de titluri este "eficienta" si contribuie la stimularea activitatii economice, dar liderii Federal Reserve sunt departe de un acord asupra duratei previzibile a acestei politici.

La inceputul lui ianuarie, Fed lasase sa se inteleaga ca, in ansamblu, directorii sai sunt mei degraba favorabili pentru stoparea programului de rascumparare de active pana la finele anului.

Dosarul nu este insa transat si dezbaterea interna continua. Potrivit minutelor, "mai multi" membri ai FOMC avertizeaza asupra costului economic care ar pararea "la diminuarea sau stoparea prea rapida" a sustinerii Fed.

Pentru Harm Bandholz, economist la banca UniCredit, aceste minute dezvaluie "o diviziune profunda" in cadrul Fed si sunt semnale potrivit carora rascumpararea de active ar putea sa se termine "mai repede decat era prevazut".

Michael Gapen, de la Barclays, noteaza insa ca "daca ingrijorarile persista" in ceea ce priveste rascumpararea de active, "preocuparea legata de piata muncii este cea care conteaza" in prezent.