Indicele preturilor de consum (IPC) in luna februarie 2013 fata de februarie 2012 este 105,65%, a anuntat Institutul National de Statistica marti dimineata. Legumele si conservele de legume au alimentat cresterea indicelui preturilor de consum, urmate de facturile la energie electrica, scumpite cu 10%, reiese din masuratorile INS. Nivelul inalt al inflatie nu este insa o surpriya pentru economisti, BNR estimand inca de acum cateva luni ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca ulterior sa mai scada. Nivelul acesteia va depinde insa foarte mult de evolutia preturilor din agricultura. Luna trecuta, rata inflatiei fusese de 5,97%.

Mai jos aveti graficul scumpirilor din februarie 2013-decembrie 2012

"In ceea ce priveste preturile agroaliementare, intr-o Romanie cu agricultura dependenta de natura, vremea este factorul cel mai important", a spus guvernatorul BNR.

Surse oficiale au declarat recent pentru Mediafax ca BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an, din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.

"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au expllicat sursele citate.

De asemenea, BNR a anuntat FMI ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale bancilor, nici la lei si nici la valuta, si va mentine dobanda la 5,25% pentru urmatoarea perioada.

Rata inflatiei a fost in decembrie anul trecut de 4,95% fata de decembrie 2011, in afara intervalului tintit, BNR ratand obiectivul in sase din cei opt ani de cand a introdus regimul de tintire a inflatiei.

Consiliul de Administratie al BNR a decis in ultima sedinta sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit, de 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.

Potrivit prognozei actualizate, rata anuala a inflatiei va reveni la limita superioara a intervalului-tinta la sfarsitul anului 2013, dupa o accentuare de natura tranzitorie in prima jumatate a anului curent, in principal ca urmare a unor ajustari mai ample ale preturilor administrate.