Sa-i spunem Spyros. Un cetatean cipriot. Sarac, fara venituri prea mari, dar cu vecini cu bani. Din varii motive, vecinul din stanga ii da un Lamborghini imprumut, sa-l foloseasca. Vecinul din dreapta ii da imprumut un dulap cu haine de firma. Un alt vecin ii da 100.000 de euro tot cu imprumut, mentionand ca nu-i trebuie in graba banii, sa-i investeasca cum stie Spyros mai bine. Lui Spyros i se schimba viata. Circula cu Lamborghini, e imbracat in haine de fitze si are bani multi pe mana cu care cumpara tot felul de prostii. Intr-o buna zi insa, vecinul din dreapta suna la usa ca isi vrea hainele inapoi. La cateva ore si proprietarul masinii ii cere cheile de la Lamborghini, iar al treilea vecin invoca nevoia crunta de bani si isi cere suta de mii de euro. Spyros da hainele, returneaza masina iar ca sa poata plati datoria in bani,e nevoie sa vanda din casa si sa se imprumute. Cam asta s-a intamplat cu Cipru, foarte simplificat. Partea proasta e ca Statul pedepseste exact pe cine ar fi trebuit sa-l apere, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Cetatenii sai au fost singurii care si-au pastrat banii in bancile din tara, iar acum si-i vede supra-impozitati. Daca ne uitam pe cifrele bancii centrale cipriote, o sa vedem urmatoarea situatie: din ianuarie 2011 incoace, bancile au scos din tara 1,3 miliarde de euro. Firmele au mutat din depozitele cipriote circa 3 miliarde de euro, in vreme ce depozitele cetatenilor ciprioti s-au mentinut aproximativ constante. Cetatenii ciprioti au fost ce mai patrioti. Dar cu toate acestea, ei vor fi cei penalizati. Media contributiilor este de 2.500 de euro/locuitor, potrivit unor calcule.

Potrivit unei statistici oferite RISE Project de catre Oficiului National al Registrului Comertului, 6,3% din investitiile straine in Romania sunt derulate prin offshore-uri cipriote.

In acest moment, in Romania exista aproximativ 184.000 de societati comerciale detinute, integral sau in parte, de firme inregistrate in strainatate. Aproximativ 14.000 (7,6%) dintre acestea provin din jurisdictii offshore: Cipru (5.121), Elvetia (2.348), Marea Britanie (4.580-Marea Britanie permite infiintarea de firme de tip offshore pe teritoriul ei, aici fiind legal ca identitatea adevaratilor actionari sa fie ascunsa in spatele unor interpusi), Luxemburg (726), Liechenstein (206), Insulele Virgine Britanice (360), Panama (218), Insulele Seychelles (176) etc. Valoarea nominala a actiunilor detinute de offshore-uri in capitalurile sociale ale firmelor romanesti este de aproximativ 22,7 miliarde RON - 20% din valoarea nominala a actiunilor tuturor firmelor straine prezente in Romania: 115 miliarde RON. (Valoarea nominala a actiunilor detinute de firme din Cipru este de 7,3 miliarde RON - 6,3% din valoarea nominala a actiunilor tuturor firmelor straine din Romania).

Identitatea celor mai multi dintre proprietarii acestor companii este necunoscuta si protejata de legislatia statelor de mai sus. Registrul comertului din Cipru a inceput sa ofere publicului date despre proprietarii companiilor abia dupa ce aceasta tara a aderat la Uniunea Europeana, dar informatiile puse la dispozitie nu sunt intotdeauna folositoare: numerosi oameni de afaceri sunt inlocuiti, in actele oficiale ale firmelor, de interpusi specializati in a prelua, formal, pe numele lor, parti sociale a zeci sau sute de companii.

  • Din pacate, in loc sa fie pedepsite bancile si companiile care spala bani, masura il afecteaza cel mai mult pe Spyros. Ceea ce nu e nici etic nici corect. Daca asta e planul B al UE de a-si salva pielea, inseamna ca cei care gandesc viitorul constructiei numite UE au o mare problema de moralitate. In actuala contructie a Europei, bancile sunt singurii morti care fac parastase celor inca vii.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro