Vechiul ANAF a murit. Traiasca noul ANAF. Consultant fiscal: Asteptam si o schimbare in comportament si nu perpetuarea acelorasi metehne

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 1 iulie 2013, 8:31 Economie | Finanţe & Bănci


Vineri a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta privind modificarea structurii ANAF.  Directia Generala a Vamilor fuzioneaza cu ANAF si se infiinteaza Directia Generala Antifrauda, structura fara personalitate  juridica din cadrul ANAF. Cu aceasta ocazie, se desfiinteaza Garda  Financiara. Masura- chiar daca tarzie, corecteaza o serie de disfunctionalitati ale ANAF unde nu de putine ori inspectorii se calcau pe picioare. "Desigur, asteptam si o schimbare in comportament si nu perpetuarea acelorasi metehne", spune consultantul fiscal Adrian Benta.

Consultati actul normativ aici!

Actul normativ introduce o modificare foarte importanta din punct de vedere structural, cu privire la atributiile ANAF, Garzii Financiare si Directiei Generale a Vamilor. Practic, ANAF preia atributiile Directiei Generale a Vamilor, iar cu aceasta ocazie Garda Financiara se desfiinteaza.

Citeste aici si comunicatul Ministerului Finantelor pe aceeasi tema
 • Actul normativ infiinteaza Directia Generala Antifrauda, structura fara personalitate juridica din cadrul ANAF,  ce va avea ca atributii combaterea evaziunii fiscale si combaterea fraudelor economice.
 • In termen de 30 de zile de la publicarea acestei ordonante de urgenta, prin hotarare de Guvern se va aproba structura oranizatorica a functionarii Directiei Generale Antifrauda, numarul de posturi si atributiile specifice.
 •  Ulterior, intr-un termen de 90 de zile de la aceasta hotarare de Guvern, se procedeaza efectiv la desfiintarea Garzii Financiare.
 •  In esenta, aceasta noua structura din cadrul ANAF preia majoritatea atributiilor avute de Garda Financiara si de Directia generala a vamilor, in ce priveste combaterea fraudei si evaziunii fiscale, controlul circulatiei bunurilor si serviciilor, combaterea sustragerii de la neindeplinirea obligatiilor fiscale si nerespectarea procedurilor financiar contabile.
Atributiile "noului" ANAF:
 • sa efectueze controale in toate spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza bunuri si servicii ori se desfasoara activitati care cad sub incidenta actelor normative nationale;
 • sa verifice respectarea reglementarilor legale privind circulatia marfurilor pe drumurile publice, pe cai ferate si fluviale, in porturi, gari, autogari, aeroporturi, interiorul zonelor libere, in vecinatatea unitatilor vamale, antrepozite, precum si in alte locuri in care se desfasoara activitati economice;
 • sa verifice legalitatea activitatilor desfasurate, existenta si autenticitatea documentelor justificative in activitatile de productie si prestari de servicii ori pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii bunurilor si sa aplice sigilii pentru asigurarea integritatii bunurilor;
 • sa dispuna masuri cu privire la confiscarea bunurilor a caror fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita, precum si a veniturilor realizate din activitati comerciale ori prestari de servicii nelegale si sa ridice documentele financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau, dupa caz, a infractiunilor;
 • sa dispuna luarea masurilor asiguratorii ori de cate ori exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire sau sa isi ascunda, sa isi instraineze ori sa isi risipeasca patrimoniul, iar daca in desfasurarea activitatii specifice constata imprejurari privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul evaziunii fiscale, sa sesizeze organele de urmarire penala;
 • sa legitimeze si sa stabileasca identitatea administratorilor entitatilor controlate, precum si a oricaror persoane implicate in savarsirea faptelor de frauda si evaziune fiscala si vamala constatate si sa solicite acestora explicatii scrise, dupa caz;
 •  sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile corespunzatoare;
 •  sa efectueze operatiuni de control tematic;
 •  sa retina documente, sa solicite copii certificate de pe documentele originale, sa preleveze probe, esantioane, mostre si alte asemenea specimene si sa solicite efectuarea expertizelor tehnice necesare finalizarii actului de control;
 •  sa aplice masurile prevazute de normele legale, sa verifice din punct de vedere fiscal, sa documenteze, sa intocmeasca acte de control operativ planificat sau inopinat privind rezultatele verificarilor, sa aplice masurile prevazute de normele legale si sa sesizeze organele competente in vederea valorificarii constatarilor;
 • sa opreasca mijloacele de transport pentru verificarea documentelor de insotire a bunurilor si persoanelor transportate;sa efectueze verificari necesare prevenirii si descoperirii faptelor de frauda si evaziune fiscala si vamala.
"Observam asadar ca din punct de vedere organizatoric, ANAF cumuleaza toate atributiile posibile cu privire la verificarea taxelor, impozitelor, inclusiv a celor vamale. De asemenea, Directiile generale ale finantelor publice sunt redenumite ca "Directii regionale", pregatind noua structura administrativ teritoriala.  Pentru contribuabili, ar putea sa apara in urmatoarele luni actiuni ale noii Directii Antifrauda, avand in vedere ca in ultimele luni Garda Financiara nu a mai fost atat de activa", mai spune consultantul fiscal Adrian Benta


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7143 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Reteaua mafiota (Luni, 1 iulie 2013, 10:57)

  vladf [utilizator]

  Pentru cei care inca mai cred in Mos Craciun o sa incerc sa va explic ce anume se intampla.
  Reteaua mafiota care a fost infiintata de FSN/PSD a funtionat foarte bine pana in 2004, cand brusc au scapat de sub control(de sub papuc).
  Vedeti voi, cand garnitura a fost schimbata nu au executat si schimbat toti sefii si inspectorii, sau acest lucru s-a intamplat in timp.
  Cei de la ANAF si Vama au avut 8 ani in care au cam facut ce le-a trasnit mintea, fara sa dea prea multe explicatii si fara sa li se ceara bani daca ieseau pe teren sau intrau pe tura.
  Nu zic ca vechile obiceiuri au disparut total, dar pana in 2004 totul era controlat si fluxul de bani circula de la cel mai mic inspector sau vames pana la ministru.
  Dupa 2004 am inteles ca unele obiceiuri au ramas la nivel regional, dehhh este greu sa ii dezobisnuiesti, una este cand seful stie cu ce te ocupi si are parte, parca altfel mergi la munca cand iti tremura chilotii daca iei de exemplu cate 5 euro pentru fiecare pasager dintr-un autocar de turisti.
  Cei care nu prea au circulat cu autocarul probabil nu cunosc astfel de obiceiuri proaste, unde suma era impartita de catre vamers, sofer si seful de tura.
  Soferul strangea 150-200 de euro, plasa mai departe 100-150 catre vames care la randul lui platea pentru siguranta postului catre seful de tura.
  In caz contrar autocarul stationa 3-4h si bagajele erau desfaute pana la captuseala, turistii erau perchezitionati la ciloti precum niste infractori.
  Am auzit de vami unde seful de tura le facea monetarul la final si totul era impartit procentual la sfarsit de tura.
  Bineinteles ca suma finala era consistenta, din care o mica sau mare parte ajungea mai sus, catre alt sef ca doar seful de tura vroia sa-si pastreze postul sau a fost numit pe post cu un scop si tot asa pana la cap, vorba din batrani este perfect valabila "pestele de la cap se impute".
 • +2 (2 voturi)    
  A N A F (Luni, 1 iulie 2013, 11:10)

  loony [utilizator]

  "Noul" A.N.A.F. NU mai trebuie sa repete greselile "vechiului" ANAF. In orice situatie, din orice calculator din A.N.A.F. de pe teritoriul Romaniei trebuie sa existe doua situatii sau doua foldere, intr-unul in care sa existe datoriile , obligatile, financiare ale persoanelor fizice si juridice catre bugetele Statului Roman si in celalalt folder sa existe datoriile, obligatile, financiare ale Statului Roman catre persoanele fizice si juridice. Adica, toate Institutile si Autoritatile din Romania subordonate atat Ministerului de Finante cat si Guvernului Romaniei TREBUIE SA FOLOSEASCA ACEASI MASURA PENTRU OBLIGATILE FINANCIARE dintre CONTRIBUABIL si STATUL ROMAN. Exemplu: este incorect, ilogic si imoral ca Statul Roman prin Institutile si Autaritatile sale sa pretinda taxe si impozite, cand el, Statul Roman, are datorii si obligatii financiare, uneori chiar mult mai mari, catre contribuabili, persoane fizice si juridice. Aceste datorii se pot compensa, intre parti.
 • +1 (1 vot)    
  Reteaua mafiota part.2 (Luni, 1 iulie 2013, 11:20)

  vladf [utilizator]

  Dupa ce am descris pe scurt reteaua, care apropo la fel functiona si in cazul garzii financiare, doar ca respectivii aveau sume fixe de adus pt. ca sefii nu puteau sa vada cat au strans la final de zi, deci reteaua respectiva a fost destramata, a funtionat in continuare pe alocuri dar banii nu mai ajungeau pana sus.
  Dupa 8 ani a venit schimbarea, hienele care au rontatit doar vreascuri pana acum sunt insetati si vor carne.
  Au facut o mica evaluare, cine a mai raspuns la comenzi a fost pastrat si eventual promovat iar restul trebuia imrastiat sau mutati de pe posturile de inspectori sau vamesi.
  Cum poti sa faci acest lucru cat mai rapid? repet foamea este mare.
  Au reorganizat tot si ca totul sa fie mai usor de controlat si le-au pus sub aceiasi conducere, probabil din lipsa oamenilor de incredere.
  Schimbarile o sa le vedeti in timp, dar isesizabile pentru oamenii obisnuiti, poate patronii de firme o sa simte ceva cand la un control spaga o sa fie mai mare, sau controalele mai dese.
  In rest obiceiurile sunt asemanatoare.
  Pana nu o sa avem un DNA puternic si independent, care sa detina toate mijloacele de interceptare si urmarire, nu o sa scapam de aceste practici mafiote.
  Dupa ce o sa modifice Constitutia, degeaba o sa mai avem Curte Constitutionala si tot degeaba o sa mai existe DNA.
  Ca sa faca niste interceptari telefonice vor fi nevoiti sa obtina acordul parlamentului.
  Ceva de genul DNA se duce in parlament, intai la comisia specializata, el este Gigel, vames si avem o plangere ca cere spaga, hmm pai stati sa analziam si va dam un accept in 2-3 saptamani. In acest timp, reteaua de tip mafiot, mergand pe lantul piramidal in jos o sa-l atentioneze pe Ion ca urmeaza sa fie urmarit telefonic.
 • +1 (1 vot)    
  Reteaua mafiota part.3 (Luni, 1 iulie 2013, 11:33)

  vladf [utilizator]

  Intr-o zi cu soare seful de tura o sa-l cheme pe Gigel in birou la o discutie; mai Gigele am primit un mesaj de la Bucuresti ca urmeaza sa te supravegheze/intercepteze o vreme, sper ca intelegi ca eu nu am nici o vina, DNA este de vina si fac pe interesantii.
  O vreme stai si tu pe margine, munca de birou, iar pt. ca ne-am inteles bine pana acum, o sa-ti dau si un concediu/recuperare eventual faci si tu rost de un medical. Ideea este sa fi atent ce vb. cu cine vb. si sa nu te puna sfantul sa zici ceva despre ce facem noi pe aici, mai ales telefonic, te anunt eu cand termina astia cu joaca de-a anticoruptia si trecem iarasi la treaba.
  Pana atunci Gigel o sa fie inlocuit cu Ionel si treaba merge in continuare ca pe roate.
  Comisia parlamentara, ca sa demonstreze ca si ei lupta impotriva coruptiei o sa dea avizul DNA ca Gigel poate fi interceptat.
  Dupa 3-4 astfel de avize o sa puna problema altfel, mai baieti voi cam faceti exes de zel, ati interceptat 3-4 cate arestari aveti?
  Pai stiti nu avem dovezi ca respectivii fac ceva ilegal.
  In cazul asta nu mai putem sa dam avize de interceptare, nu putem sa va lasam sa ascultati pe toata lumea, au si ei dreptul la intimitate.
  Cand o sa aveti ceva dovezi mai treceti pe la noi.
  End of story.
  DNA o sa fie de forma si eventual o sa mai prinda cate un doctor incomod cu 10 lei in buzunar.
  Aprpo cu declaratia lui Victoras si marirea salariilor doctorilor, dar asta este o alta poveste.
  Daca ANI se apuca sa cerceteze cativa doctori sa vezi atunci subiect de presa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by