Indicele preturilor de consum (IPC) in luna august 2013 fata de iulie 2013 este 99,80%, iar fata de august 2012 este 103,67%, a anuntat miercuri Statistica. Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (septembrie 2012 - august 2013) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2011 - august 2012), determinata pe baza IPC este 5,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,4%, se mai arata in comunicatul INS.

In luna august 2013, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,8%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% si respectiv cu 0,3%.

In tabelul de mai jos aveti evolutia indicelui preturilor defalcat pe alimente, servicii si marfuri nealimentare.

Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%, dupa ce in mai a fost coborata proiectia de la 3,5% pentru 2013.

"Am redus proiectia pentru inflatia anuala la 3,1% pentru sfarsitul acestui an si finele anului viitor, cu 0,1 puncte procentuale, respectiv 0,2 puncte procentuale in jos fata de prognoza anterioara din luna mai. Nu suntem optimisti cu aceasta prognoza, nu suntem nici pesimisti, ci am ramas prudenti. Avand in vedere componenta IPC (indicele preturilor de consum - n.r.), traiectoria descendenta s-ar putea sa fie chiar mai accentuata", a declarat Isarescu in conferinta de presa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

In mai, BNR a redus prognoza pentru inflatie de la 3,5% la 3,2% pentru acest an, iar pentru 2014, proiectia a urcat la 3,3%. Proiectia se incadreaza astfel in intervalul de variatie din jurul tintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual. BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va atinge un minim de 2,1% in primul trimestru al anului viitor.

  • "La sfarsitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflatia va intra in intervalul de variatie din jurul tintei", a spus Isarescu.

Inflatia de baza CORE2 ajustata si-a consolidat trendul descendent, rata anuala inregistrata in luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03% in luna martie si 3,25% in luna decembrie 2012.

Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice.

"Factorul principal care a tinut inflatia de baza sub control a fost cererea de consum in general si deviatia PIB, avem in continuare in Romania o deviatie PIB negativa", a afirmat Isarescu.

Rata anuala a inflatiei a ajuns la 5,4% in luna iunie.

Rata anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a fost de 4,5% in luna iunie, nivel similar cu lunile precedente.