Cercetarile in cazul achizitiei de catre Bank of Cyprus a bancii rusesti Uniastrum dar si a unei participatii la Banca Transilvania a ajuns intr-un moment crucial, scrie presa cipriota, citand o declaratie a adjunctului procurorului general cipriot, Ricos Erotocritou. Acesta a mai precizat ca autoritatile romane au solicitat asistenta cipriotilor in investigatia vizand achizitia a 9,7% din actiunile Bancii Transilvania in 2009, pentru suma de 58 de milioane de euro. O delegatie romana va ajunge in Cipru la sfarsitul acestei saptamani, mai scrie ziarul cipriot. Reamintim ca HotNews a mai scris despre "Operatiunea Beatrice" , dupa ce a obtinut un document clasificat "strict confidential" cuprinzand o investigatie comandata de Banca Nationala a Ciprului referitoare la relatiile dintre Bank of Cyprus si Banca Transilvania.

Oficiali de la varful bancii transilvane au fost acuzati de manipularea pietei de capital si spalare de bani, fiind ulterior achitati de catre Tribunalul Bucuresti.

Alaturi de Horia Ciorcila au mai fost trimisi in judecata Christofourou Georgios, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Dan Sergiu Dascal si Radu Codrut Jurcovanu.

Care au fost acuzatiile procurorilor, potrivit rechizitoriului initial:

  • Claudiu Eugen Iuliu Silaghi a achizitionat pe Bursa de Valori Bucuresti, in contul soacrei sale, Doinei Marioara Cojocaru, in perioada 15 mai 2009 - 10 decembrie 2009, in mod concertat cu ceilalti invinuiti, 43.646.740 actiuni al Bancii Transilvania, in valoare totala de 74.797.448,34 lei, "in scopul asigurarii unei pozitii dominante asupra cererii si ofertei acestor titluri, pentru crearea unor conditii incorecte de tranzactionare si in scopul ascunderii identitatii detinatorului real, precum si aceea de a folosi informatia privilegiata cunoscuta inca din toamna anului 2008 (in calitatea sa de membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania S.A.), referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)".
  • In 7 decembrie 2009, prin intermediul Doinei Marioara Cojocaru, el a vandut toate actiunile achizitionate detinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la pretul de  80.640.000 lei catre Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).
  • Horia Ciorcila este acuzat si el ca a vandut prin intermediul societatii off shore Dodworth Limited cu sediul in Cipru, pe care o controla, 8.918.671 titluri TLV in valoare totala de 21.404.762,52 lei catre Bank of Cyprus.
  • Christofourou Georgios si Anastasios Isaakidis sunt acuzati ca, stiind ca Banca Transilvania intentiona sa identifice un investitor strategic, precum si ca banca ai carei angajati sunt urmeaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV, au divulgat aceasta informatie lui Claudiu Silaghi si Horia Ciocirla.

Pe 16 decembrie 2009, BoC a anuntat ca a cumparat 9,7% din BT, pentru 58 milioane euro. "Investitia cipriota a fost facuta printr-o serie de structuri care au mascat adevaratul actionariat, o posibila consecinta pentru aceasta fiind limitarea impactului asupra pretului actiunilor, intrucat piata nu era informata cu privire la interesul BoC de achizitionare a unui procent semnificativ din Banca Transilvania", se mai spune intr-un raport atasat investigatiei.

Banca Transilvania, devenita din 2011 a treia mare institutie de credit de pe piata in functie de active, a iesit din grupul de patru banci cu capital majoritar privat romanesc, intrand in categoria dominanta a bancilor cu capital majoritar strain. Schimbarea de statut s-a produs in trimestrul al patrulea al anului trecut.

Potrivit datelor privind structura actionariatului publicate de Banca Transilvania, strainii au ajuns sa detina 50,62% din capital, fara ca in ultima perioada sa fi fost raportata vreo tranzactie semnificativa. Firme cu capital strain detin 47,78% din actiuni, in timp ce 2,84% se afla in posesia unor persoane fizice straine. Balanta s-a inclinat in favoarea capitalului strain dupa ce detinerile companiilor din afara au crescut anul trecut cu 2,32%, iar cele ale persoanelor fizice straine cu 0,63%.

BNR a consemnat schimbarea de statut a Bancii Tranᅡsilvania (BT) in raportarile de la 31 decembrie 2012.