In aceste zile se alege, iar, o parte sau intreaga conducere ASF (nu am inteles daca toti cei numiti trebuie sa fie numiti din nou). Procesul este lipsit de transparenta totala si din nou discutam despre salariile mari de la ASF. Am vrut sa fac un comentariu separat despre aceste salarii dar am tot amanat pana cand domnul T. Stolojan mi-a oferit un motiv, scrie Florin Citu pe blogul lui.

Ce nu intelege domnul T. Stolojan este ca si la ASF si la BNR conducerea care ar trebui sa fie formata din “forta de munca calificata”, cum o numeste domnia sa, este NUMITA si nu si-a castigat locul in urma unui concurs. Conducerile acestor institutii au fost numite de CLASA POLITICA care sincer nu stiu ce criterii foloseste. Sunt curios cati din cei care formeaza cele doua conduceri au lucrat intr-o institutie privata de genul celei pe care o reglementeaza, fie institutie financiara sau bancara. Sau cati din cei propusi au studiat si analizat pietele respective si pe urma au pblicat rezultatele acestor analize.

Este adevarat ca bancherii centrali si reglementatorii in general sunt numiti peste tot in lume. Nu este optim dar macar criteriile care stau la baza si care “te califica” sau nu pentru asemenea pozitii sunt respectate. Aceste criterii au rolul de a tria pe cei care se califica si d eobicei sunt foarte specifice: experienta practica in domeniu, studii carti publicata in jurnale de circualtie internationala etc. De exemplu, bancherii centrali sunt oameni ori care au lucrat in banci private ori cei care si-au dedicat viata intelegerii fenomenelor monetare. La fel si in cazul celorlalti reglementatori, se cauta oameni care fie au lucrat in sistemul respectiv fie au incercat sa dezvolte piata respectiva prin propriile analize si studii.

In Romania, NUMIRILE, indiferent de ce institutie vorbim, sunt doar pe criterii politice (si pe urma ne miram ca nu “functioneaza” pietele). Avand in vedere acest “detaliu” salariile mari din Romania nu sunt justificate pentru niciunul dintre reglementatorii pietelor financiar -bancare.

Decalratia domnului T. Stolojan:

“”Eu nu trebuie să chem un partid politic să-mi spună cât să-i dau salariu la ăsta, există reguli în lume pe care trebuie să le preluăm în economia de piaţă. Dar nu vrem, ca şi la Banca Naţională. Nu e nevoie să vină cineva să le spună că şi-au stabilit salariile prea mari. (…) Mă uit care este nivelul salarizării stabilite în societăţile de asigurare pe care această instituţie trebuie să le supravegheze. Şi dacă nivelul veniturilor la toate firmele de asigurare care trebuie supravegheate de această instituţie este de 1, lor le dau 1,1, simplu. De ce? Ca să poată să atragă o forţă de muncă înalt calificată, capabilă să asigure supravegherea instituţiilor de asigurare”, a menţionat europarlamentarul PDL. (sursa ZF, artiocol “Stolojan: Am un punct de vedere diferit de al lui Traian Băsescu. Salariile la instituţii precum ASF trebuie să fie puţin mai mari decât în privat”)

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu.