Impozitul pe constructii va fi de 1,5% din valoare. Impozitele vor fi aplicate si in functie de trotuare si semne circulatie

de CP     HotNews.ro
Joi, 7 noiembrie 2013, 11:26 Economie | Finanţe & Bănci


Impozitul pe constructii speciale va fi 1,5% din valoarea constructiei si va fi calculat, in cazul infrastructurii de drumuri, si in functie de trotuare si semne de circulatie, fiind pus si pe jgheaburi si piloni antene telefonie mobila, radio si tv, institutiile publice fiind insa scutite de plata, informeaza Mediafax care citeaza dintr-un proiect de Ordonanta de Urgenta.

Impozitul va fi impus atat firmelor romanesti, cat si celor straine care lucreaza in Romania prin intermediul unui sediu permanent, precum si firmelor cu sediu social in Romania infiintate conform legislatiei europene, urmand insa sa fie exceptate de la plata institutiile publice, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiile, fundatiile si alte persoane juridice fara scop patrimonial, conform proiectului de ordonanta de urgenta pentru introducerea impozitului.

"Impozitul pe constructii se calculeza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art.2, din care se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, conform Titlului IX ¬ Impozite si taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz", se arata in document.

Impozitul va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo ¬ electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare ¬ descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.

Potrivit site-ului Focus Energetic, va fi impozitata absolut orice fel de constructie, de la cabine telefonice pana la diguri si canale: centrale hidroelectrice, termoelectrice şi nuclearo-electrice, staţii şi posturi de transformare, sonde de ţiţei, gaze, sare şi platforme marine, puţuri de mină, galerii, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului,  infrastructură şi staţii de tramvaie, reţele electrice de contact pentru tracţiune electrică pentru linii de cale ferată, de tramvaie şi troleibuze, linii de cale ferată minieră, construcţii pentru transport feroviar, peroane; treceri de nivel; port-gabarit, cheiuri de încărcare-descărcare pentru alimentare şi revizie locomotive, piste pentru aeroporturi şi platforme de staţionare pentru avioane şi autovehicole, construcţii aeroportuare, construcţii accesorii pentru transport rutier, aerian, naval, linii de funiculare pentru exploatări miniere şi industriale, centrale telefonice, staţii de emisie radio, studiouri pentru radio, televiziune, linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console etc.), baraje şi construcţii accesorii baraje (ecluze, deversoare, porturi şi fronturi de aşteptare, disipatoare de energie, goliri de fund, canale de derivaţie), diguri (de apărare; de compartimentare; de dirijare a curenţilor), consolidări de maluri, praguri, canale de aducţiune, lacuri artificiale de acumulare, magazine, construcţii pentru depozitarea şi comercializarea produselor petrolifere (benzinării etc.), construcţii pentru depozitarea explozibililor, carburanţilor şi lubrifianţilor, construcţii pentru centrale termice şi puncte termice, reţele de alimentare, de iluminat şi linii de transport a energiei electrice, conducte pentru canalizare, staţii de tratare, de neutralizare şi de epurare a apelor, canale de irigaţii, conducte magistrale pentru transportul produselor petrolifere, gazelor şi a lichidelor industriale, conducte de termoficare, conducte, branşamente şi instalaţii tehnologice pentru distribuţia gazelor, produselor petroliere şi a lichidelor industriale, apă sărată, sere, solarii, răsadniţe, ciupercării, clădiri agrozootehnice,  depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale (construcţii de compostare), silozuri pentru furaje, pentru depozitarea şi conservarea cerealelor, construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri, heleştee, iazuri etc. pentru piscicultură.


Firmele vor fi obligate sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, iar plata va fi efectuata in doua rate egale, pana la data de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv.

Firmele care inceteaza sa existe in cursul anului au obligatia de a declara si plati impozitul pana la data incheierii perioadei din an in care persoana juridica a existat, iar persoanele juridice nou-infiintate datoreaza impozitul pe constructii incepand cu anul fiscal urmator.

Reamintim ca premierul Victor Ponta si vicepremierul Daniel Chitoiu au anuntat luni seara ca Executivul intentioneaza sa creasca incasarile la buget in 2014 prin suprataxarea sectorului energetic, prin majorarea redeventelor cu 25% la resursele minerale si prin acciza suplimentara la carburant


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7767 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  ooops. (Joi, 7 noiembrie 2013, 11:49)

  fartonicul [utilizator]

  cucu romani. urmeaza impozitu pe aer respirat. eu zic ca e timpu sa va miscati fundurile in strada la proteste, si sanu mai stati in case. pt ca dupa taxa pe aerul respirat, mai urmeaza taxa pe moarte. asa ca miscati-va fundurile in strada in nr cat de mare.
 • +21 (21 voturi)    
  Efect de multiplicare (Joi, 7 noiembrie 2013, 11:49)

  benois [utilizator]

  Nu se mai poate asa ceva... Trebuie dati jos cat mai repede. Se apropie o perioada dictatoriala in ritmul acesta.
 • +16 (16 voturi)    
  doua lucruri (Joi, 7 noiembrie 2013, 12:10)

  I [utilizator]

  1.5% pe valoare inseamna ca in 100/1.5 = 66.6 ani statul a furat respectivul imobil cu totul!

  In al doilea rand, eu nu pricep de ce statul este scutit de la toate platile astea? daca omul de rand sau o firma poate plati, de ce nu plateste si statul? sa vada si el care este efectul a tot felul de impozite comuniste.
  • +6 (6 voturi)    
   @ I (Joi, 7 noiembrie 2013, 14:24)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui I

   pai statul tot de la contribuabil ia bani sa-si plateasca impozitul....
 • +4 (6 voturi)    
  "Iubitii" nostri conducatori... (Joi, 7 noiembrie 2013, 14:17)

  gussy [utilizator]

  ...tot incearca sa ne dea afara din viata si nu mai stiu cum sa procedeze.E vina noastra, am refuzat cianura. Ultima lor varianta este sa ne lase sa murim de foame, baga taxe si impozite pana vom crapa!
 • 0 (2 voturi)    
  Gata! (Vineri, 8 noiembrie 2013, 10:53)

  beti [utilizator]

  Este din ce in ce mai greu de suportat.Cred ca ar trebui sa ne exprimam indignarea fata de metodele adoptate.Si cum nu ne putem face auziti altfel,ar trebui sa iesim in strada.Gata cu nepasarea si indolenta!
 • 0 (0 voturi)    
  contabilitate... (Vineri, 8 noiembrie 2013, 18:19)

  liviusmaximus [utilizator]

  toti contabilii sunt in vrie acum :) E simplu, faceti act de donatie pe orice afacere catre guvernul ponta si gata, ati platit impozitele !
 • 0 (0 voturi)    
  E deajuns (Duminică, 24 noiembrie 2013, 10:51)

  SilviuPricop [anonim]

  E cazul sa iesim cu totii si sa fim uniti pana la capat sa nu cedam pe vorbe si sa vedem fapte.Trebuie ca romanul sa se destepte si sa puna capat abuzului care il face guvernul fata de omul de rand.Haideti sa dam unire pe retelele de socializare si sa incepem sa ne adunam ca altfel e baa la fundul nostru.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by