Obiectivul de adoptare a monedei euro de la 1 ianuarie 2019 are o mare componenta politica, a afirmat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care considera ca este fezabil, dar si ambitios in acelasi timp, reamintind ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a face fata rigorilor unei piete unice, scrie Mediafax. "Obiectivul are o mare componenta politica. Cred ca este fezabil, cred ca este si ambitios. Eu am inteles-o ca pe o tinta pe care Romania si-o propune mai departe", a comentat Popa dupa conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei.

Cristian PopaFoto: Agerpres

El a aratat ca reprezentantii bancii centrale au considerat ca nu este optim sa avanseze o data pentru adoptarea euro, intrucat componenta politica este importanta.

"Nu vrem sa se ajunga la discutarea independenta a datei fara sa se uite ca in spatele oricarei date sta presupunerea ca tara trebuie la momentul respectiv sa fie pregatita. Discutam despre robustetea economica a Romaniei de a face fata rigorilor unei piete unice si a unei monede unice", a mai spus Popa.

Viceguvernatorul BNR a explicat ca ultimul pas pe care Romania il poate face autonom este sa declare o tinta si sa intre in mecanismul cursului de schimb ERM II.

"Mai departe iesirea din acest mecanism este apanajul rapoartelor pe care le formuleaza Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana si al deciziilor formulate in Ecofin si in Consiliul European. Un examen se absolva atunci cand comisia de examen iti da nota, nu cand consideri tu ca esti pregatit", a conchis Popa.

Romania a transmis Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntandu-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019.