Produsul intern brut a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier) si cu 3,8% fata de acelasi trimestru din anul 2013, a transmis joi Institutul National de Statistica. Datele reprezinta "estimarile semnal" ale Statisticii, care ofera o imagine operativa a evolutiei economiei. Varianta provizorie a evolutiei PIB pentru primul trimestru va fi anuntata la 6 iunie.

Premierul Victor Ponta anunta la sfarsitul lunii aprilie ca cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o crestere economica de 3,2%, scrie agentia Mediafax.

Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat ca economia a avut un avans in primul trimestru intre 3% si 4%, peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar International si Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intentie transmisa creditorului de la Washington. FMI estimeaza, in cea mai recenta editie a Prognozei Economice Globale, publicata in luna aprilie, o crestere economica de 2,2% pentru Romania in acest an, urmata de o accelerare la plus 2,5% in anul urmator.

Comisia Europeana (CE) a imbunatatit usor prognoza privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an si pentru anul viitor, anticipand ca economia va incetini dupa un an agricol bun in 2013, dar va mentine o rata solida de crestere datorita unei reveniri a cererii interne si a investitiilor.

Astfel, CE anticipeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 2,5% in acest an si cu 2,6% in 2015, dupa o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primavara.