Numarul de nou-nascuti din 2013 a fost de sub 180.000, cel mai mic nivel de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, a atras atentia joi presedintele INS, Tudorel Andrei. El a mai spus ca din pacate aceasta este o tendinta manifestata pe un orizont extrem de larg, din pacate. "Pentru inlocuirea populatiei la acelasi nivel ar trebui sa avem 2,1 copii/femeie. Acest nivel este acum mult sub aceasta cifra, circa 1,4 in prezent", a mai spus Andrei. Alte explicatii au fost date de Silvia Pisica, Directia generala de demografie si statistica sociala. "Majoritatea covarsitoare a celor care au plecat sunt au varsta medie de 25-45 de ani, adica varsta la care se fac copii. Pe de alta parte, sa ne amintim ca pe vremuri casatoriile se faceau la 22 de ani. Varsta la care un cuplu se gandeste sa faca copii s-a mutat spre 30 de ani. Numarul mediu de copii /cuplu e in scadere.Cand a fost baby-boomul dupa decretul dat de Ceausescu, au fost 575.000 de nou nascuti", a spus Silvia Pisica.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

Stirea se actualizeaza.

"Cifra trebuie judecata intr-un orizont mare de timp- ni e doar cifra din 2013. E o tendinta continua de scadere a ratei natalitatii, fara variatii mari de la an la an. Tendintele demografice care au fost inregistrate in perioada de tranzitie poate reprezenta o explicatie", mai spune seful INS.

Rata natalitatii e mai mare in zona rurala decat in cea urbana. Dar si numarul deceselor este mai mare acolo

INS a facut un studiu cu privire la orizontul anilor 2050 care confirma o scadere a populatiei pe termen lung.

Citeste aici studiul Statisticii.

  • Se anticipeaza ca numarul populatiei Romaniei va continua sa scada pana in anul 2060 cu aproximativ 7,2 milioane persoane (in varianta cu migratie externa) sau cu aproximativ 6,9 milioane persoane (in varianta fara migratie externa).
  • Diferenta pe sexe se va diminua. Desi numeric vor fi in continua scadere, in 2060 femeile vor reprezenta 51,5% (varianta constanta cu migratie externa) si respectiv 52,2% (varianta constanta fara migratie externa) din populatia tarii, in crestere fata de ponderea care a fost inregistrata in 2011 (51,4%).

Pentru ambele sexe, scaderea cea mai semnificativa se va inregistra la grupele de varsta 30-44 ani.

  • Cu  o natalitate si fertilitate scazute, dar si datorita inaintarii in varsta a generatiilor, diferite ca marime, structura pe grupe mari de varsta a populatiei va continua sa se modifice, in sensul reducerii numarului si ponderii tinerilor si al cresterii numarului si ponderii populatiei adulte si varstnice.
  • Populatia tanara (0-14 ani). Generatia anului 2013 este a 24-a generatie (nascuta dupa 1989) intrata in populatia tarii dupa declansarea scaderii natalitatii. Incepand cu anul 2006, generatiile scazute din punct de vedere numeric, nascute dupa 1989, au inceput sa intre in segmentul fertil al populatiei. In aceste conditii (mentinerea scazuta atat a segmentului fertil al populatiei cat si al fertilitatii, sub nivelul de inlocuire a generatiilor) populatia tanara va cunoaste o scadere semnificativa in perioada 2011-2060, de aproape 1,6 milioane persoane in varianta cu migratie si de 1,5 milioane persoane in varianta fara migratie. Corespunzator si ponderea tinerilor in totalul populatiei se va diminua de la 15,9% (2011) la 12,1%-12,5%. Numarul baietilor va continua sa fie mai mare decat al fetelor, procentul lor in totalul populatiei tinere se va mentine, la fel ca in 2011, la 51,4%.
  • Populatia adulta (15-64 ani). Populatia adulta cunoaste o usoara scadere numerica pana in 2060 cu aproape 5,8 milioane persoane in varianta cu migratie si cu 5,6 milioane persoane in varianta fara migratie. Aceasta se datoreaza, in principal, intrarii in grupele de varsta ale populatiei adulte, a generatiilor relativ numeroase nascute pe parcursul ultimilor ani ai politicii nataliste si apoi, intre 2010 si 2020 a generatiilor mai reduse numeric ale anilor '90, caracterizate de o fertilitate scazuta sub pragul de 2,1 copii la o femeie.
  • In anul 2060, populatia adulta din Romania poate ajunge la 7,9 milioane persoane in varianta cu migratie externa si la 8,1 milioane persoane in varianta fara migratie externa.
  • Populatia varstnica (65 ani si peste) Populatia varstnica a crescut continuu din anul 2002, atat numeric cat si procentual, de la 14,1% in 2002, la 16,1% in 2011. In viitor procesul de imbatranire demografica va continua, insa cu intensitati diferite. Pentru populatia in varsta de 65 ani si peste este anticipata o crestere numerica continua.