Autoritatile americane care negociaza cu banca BNP Paribas penalitatile pentru incalcarea embargoului american privind operatiuni in dolari cu tari precum Iran sau Sudan au avansat la un moment dat o amenda de 16 miliarde de dolari, au declarat, pentru Reuters, surse apropiate dosarului. In acelasi timp, ministrul francez de externe a avertizat ca o amenda record ar putea avea "consecinte negative" asupra viitorului tratat de liber schimb dintre SUA si UE (TTIP).

Sursele citate au precizat ca aceasta suma a fost avansata in principal ca o tactica de negociere, drept raspuns la o oferta a BNP de circa un miliard de dolar.

O amenda de 16 miliarde de dolari ar fi cea mai mare aplicata vreodata unei banci, depasind cele 13 miliarde platite anul trecut de JPMorgan Chase & Co.

Autoritatile americane au discutat o intelegere amiabila cu BNP in jurul cifrei de 10 miliarde de dolari.

In 2013, BNP a realizat venituri inainte de taxe in valoare de 8,2 miliarde euro (11,2 miliarde dolari). BNP a realizat un provizion de 1,1 miliarde dolari pentru o potentiala amenda.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a avertizat insa vineri, citat de AFP, ca o amenda record ar putea avea consecinte negative asupra tratatului de liber schimb negociat intre SUA si UE (TTIP).

Acest aspect a fost evocat joi seara intre presedintii francez, Francois Hollande, si american, Barack Obama, in cadrul dineului de lucru de la Paris, a precizat Fabius, la postul de radio RTL.

Intrebat despre o amenda de 10 miliarde de dolari si despre posibilele efecte asupra TTIP, ministrul a raspuns: "Acest tratat, care poate fi pozitiv pentru dezvoltarea comertului, nu poate exista decat pe baza de reciprocitate. Evident, daca in cazul unei banci europene este vorba de unilateralitate si nu de reciprocitate, acest lucru risca sa aiba consecinte negative, este adevarat".

Francois Hollande, a spus Fabius, a explicat ca "este un dosar foarte important pentru Europa si Franta deoarece BNP Paribas este cea mai mare banca din Europa si, daca este pusa intr-o situatie dificila, este o interferenta foarte negativa pentru Europa si pentru economia sa".

Fabius, care a fost prezent la dineul de la Paris, ca si secretarul de stat John Kerry, a precizat ca Barack Obama "a spus 'inteleg toate astea dar in traditia si sistemul nostru nu am rolul de a interveni in aspectele juridice ale lucrurilor'".

Laurent Fabius a apreciat insa ca americanii inteleg argumentele francezilor, "care sunt foarte puternice". "Daca a fost comisa o greseala, trebuie sa existe sanctiuni, dar trebuie ca aceste sanctiuni sa fie proportionale si cifrele care au fost evocata pana acum nu sunt", a spus ministrul.

BNP este acuzata ca a incalcat embargoul american realizand operatiuni in dolari cu tari precum Iranul sau Sudanul.

Daca tranzactiile realizate de BNP Paribas sunt legale din perspectiva dreptului francez si international, utilizarea dolarului permite Statelor Unite sa aplice propria legislatie.