Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul formulat de catre D.I.I.C.O.T. in cauza legata de presupusa manipulare a pietei de caital de catre Horia Ciorcila, Presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Claudiu Silaghi si lui Dan Sergiu Dascal, Director de operatiuni al societatii de servicii de investitii financiare BT Securities Cluj-Napoca, mentinand solutia de achitare dispusa in prima instanta, se arata intr-un comunicat remis miercuri HotNews.ro.

DIICOT Cluj anuntase in urma cu patru ani ca presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, alaturi de Christofourou Georgios, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, au fost trimisi in judecata sub acuzatia de manipulare a pietei de capital si spalare de bani.

Scurt remember:

Rechizitoriul dosarului investigat de DIICOT arata ca investigatiile au inceput inca din anul 2006. In cauza care este trimisa spre judecare la Tribunalul Bucuresti sunt implicate 18 persoane. Procurorii DIICOT au colectat probe din mai multe surse: inregistrari ale convorbirilor telefonice - in special convorbirile telefonice purtate de catre Horia Ciorcila si Claudiu Silaghi - au fost efectuate perchezitii la domiciliile acestora si a altor persoane implicate. Procurorii au efectuat si perchezitii informatice, la dosar fiind anexate copii dupa mailurile trimise si primite de catre cei invinuiti in dosar.

Potrivit rechizitoriului intocmit de catre procurorii DIICOT Cluj, Georgios Christofourou – director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, ar fi furnizat informatiile confidentiale legate de achizitia de actiuni BT de catre Bank Of Cyprus. Potrivit procurorilor, beneficiarii acestor informatii au fost Horia Ciorcila si Claudiu Silaghi. Acelasi Georgios Christofourou este si cel care a achizitionat pentru Bank Of Cyprus 46.060.171 actiuni ale emitentului Banca Transilvania S.A.

Procurorii au estimat ca fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Claudiu Silaghi, ar fi obtinut un profit apreciat intre 17-19 milioane de lei. Procurorii sustin ca profitul a fost obtinut incorect, beneficiind de informatiile din interiorul Bank Of Cyprus. Procurorii mai arata si ca in perioada mai-decembrie 2009 Silaghi a cumparat în mod repetat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in numele soacrei sale Marioara Cojocaru, 43.646.740 de actiuni ale emitentului Banca Transilvania S.A., în valoare totală de 74.797.448,34 lei.

Pe 7 decembrie 2009, tot prin intermediul soacrei sale, Silaghi a vândut toate acţiunile deţinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la preţul de 80.640.000,00 lei cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, mai arata rechizitoriul procurorilor.

  • DIICOT: Intreaga activitate de disimulare a provenientei sumelor a fost coordonata de Claudiu Silaghi

Din cei opt invinuiti trimisi in judecata de catre DIICOT, doar Claudiu Silaghi si sotia sa, Mirela, sunt acuzati si de spalare de bani. Rechizitoriul dosarului descrie si mecanismul prin care s-a realizat presupusa spalare de bani. “Intreaga activitate de disimulare a provenientei sumelor a fost coordonata de Claudiu Silaghi, iar o parte din acte au fost semnate de sotia sa, Silaghi Mirela”, se precizeaza in documentul oficial.

Procurorii sustin ca Silaghi ar fi utilizat mai multe metode pentru a ascunde provenienta banilor. Spre exemplu, 1 milion de euro i-ar fi transferat direct fiicei sale. Alte doua milioane de euro le-ar fi folosit pentru a cumpara impreuna cu sotia sa 20 de obligatiuni emise de Ministerul Finantelor cu o valoare nominala de 100.000 de euro pe titlu, operatiune derulata pe 10 decembrie 2009.

O alta modalitate de a disimula provenienta profitului a fost utilizarea unui offshore. Claudiu Silaghi ar fi depus 6 milioane de lei intr-un cont deschis la BT, pe care apoi i-a schimbat in euro, adica 1.490.000 euro la cursul din decembrie 2009. Procurorii sustin ca un milion de euro din contul deschis la BT a fost virat de Silaghi in contul companiei offshore Wellane, inregistrata in Cipru. Investigatiile ulterioare au determinat ca acest offshore s-ar afla in proprietatea lui Claudiu Silaghi.

Procurorii au constatat ca Horia Ciorcila, presedintele CA al BT, ar fi castigat de pe urma utilizarii informatiilor confidentiale primite de la Georgios Christofourou 11.699.576 lei. Ciorcila a vandut pe 7 decembrie 2009 un numar de 8.918.671 de actiuni ale Bancii Transilvania la pretul nominal de 2,4 lei. Procurorii sustin ca Horia Ciorcila a facut tranzactiile in numele unui alt offshore, Dodworth Limited. Profitul de aproape 12 milioane de lei ar fi fost apoi distribuit de Horia Ciorcila in diverse conturi. Investigatiile oficiale arata ca toate aceste conturi sunt ale lui Horia Ciorcila.

Pe 17 martie DIICOT, a emis o ordonanta de dispunerea instituirii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Horia Ciorcila pentru infractiunea de manipulare a pietei de capital, dupa ce facuse acelasi lucru si in cazul lui Claudiu Silaghi. Horia Ciorcila nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Inregistrarile din dosar si depozitia directorului Robert Rekkers

Printre cele 34 de volume ale dosarului, procurorii DIICOT au depus si un volum cu inregistrari telefonice ale invinuitilor. In principal au fost reproduse discutiile dintre Horia Ciorcila, Claudiu Silaghi si presupusii complici ai acestora. Din interceptari reiese ca acestia discutau despre actiunile BT si evolutia pretului la bursa.

Una dintre interceptari arata ca la 7 decembrie 2009, directorul BT, Robert Rekkers, l-a intrebat pe Ciorcila despre tranzactiile de pe Bursa. In permanenta, Horia Ciorcila a negat ca ar sti cine a vandut si cine a cumparat.

In depozitia oficiala anexata dosarului, directorul BT, Robert Rekkers, a povestit procurorilor ca banca a solicitat unei companii specializate sa efectueze un studiu care sa determine ce institutii bancare ar putea cumpara un pachet semnificativ de actiuni ale bancii clujene. In urma studiilor a rezultat ca patru banci din Europa ar fi interesate, printre care si Bank Of Cyprus. Rekkers a mai mentionat ca nu stia de tranzactiile lui Horia Ciorcila.

In acest dosar, au mai fost trimisi in judecata Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Dan Sergiu Dascal si Radu Codrut Jurcovanu.

  • Solutia de miercuri, prima solutie definitiva pronuntata intr-un caz de manipulare a pietei de capital, utilizare de informatii privilegiate si dezvaluire de informatii privilegiate

Solutia de miercuri aduce mai multe premiere in peisajul jurisprudentei nationale, intrucat:

- este prima solutie definitiva pronuntata intr-un caz de manipulare a pietei de capital, utilizare de informatii privilegiate si dezvaluire de informatii privilegiate;

- este prima solutie definitiva de achitare pentru acuzatiile de manipulare a pietei de capital, utilizare de informatii privilegiate si dezvaluire de informatii privilegiate;

- este prima solutie definitiva prin care s-au examinat pe fond tranzactii bursiere cu titlul TLV, efectuate atat pe piata Regular, cat si pe piata Deal a B.V.B., tranzactii care au format obiectul unor acuzatii de manipulare a pietei de capital, utilizare de informatii privilegiate si divulgare de informatii privilegiate;

- s-a stabilit, in mod definitiv, ca, in tranzactiile de tip Deal, negocierea directa intre clienti este legala, si , deci, permisa.

Cu aceasta ocazie, dorim sa subliniem efortul extraordinar depus de catre cei trei membri ai completului de judecata al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru judecarea acestei cauze, care constituie o premiera, atat prin noutate, cat si prin gradul ridicat de complexitate.

Decizia instantei supreme are o importanta covarsitoare intrucat, prin rezolvarea de principiu data in legatura cu modul de realizare a tranzactiilor negociate, va influenta in mod decisiv practica judiciara in aceasta materie, constituind un element esential de reper.

In cauza au mai fost achitati si Giorgios Christoforou, Anastasios Isaakis, din cadrul Bank of Cyprus Romania, precum si brokerul Radu Codrut Jurcovan.