Trei semne care arata ca pietei muncii nu-i e bine

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 11 iulie 2014, 9:03 Economie | Finanţe & Bănci


somaj
Foto: Hotnews
E drept ca economia a iesit din criza, ca inregistram ritmuri de crestere confortabile, dar sa ne uitam o secunda si la costurile pe care economia le inregistreaza cu aceste performante. La ce se pierde atunci cand ceva se castiga, cu alte cuvinte. Asta pentru ca economia unei tari se poate compara plastic cu un balon. Il strangi intr-o parte, se umfla si risca sa explodeze in alta. Revenind la costuri, una din facturile tot mai incarcate este cea care vine dinspre piata muncii. Lucrurile nu arata deloc bine si nu trebuie sa fii mare economist ca sa constati asta.

1. Rata somajului pe termen lung arata ca suntem in pragul unei tragedii pe piata muncii


Am luat ca an de referinta 2010. Putea fi 2008 sau 2009, dar am optat pentru 2010 pentru a nu umple graficul cu prea multe cifre. In imaginea de mai jos (click pe ea pentru a o mari) aveti numarul romanilor in somaj de mai bine de doi ani, pe grupe de varsta.
Ponderea persoanelor aflate in somaj de un an si peste in total someri a fost de 46,4%. Somajul pe termen lung a inregistrat valori apropiate pe sexe (48,0% in cazul femeilor si 45,3% in cazul barbatilor), dar s-a manifestat mai pregnant in mediul urban (49,1% fata de 40,8% in mediul rural). Pentru tineri (15-24 ani), rata somajului de lunga durata (in somaj de sase luni si peste) a fost de 14,2%.

Incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului (ponderea somerilor de 15-24 ani cu durata somajului de 6 luni si peste in numarul total al somerilor din aceeasi grupa de varsta) a fost de 59,9%. Valori mai ridicate ale acestui indicator s-au inregistrat pentru barbati (60,1%) si pentru persoanele din mediul urban (61,4%).2. Curba Beveridge arata lipsuri severe pe piata muncii
Atunci cand ne uitam la piata muncii, unul dintre cele mai bune instrumente este asa numita curba Beveridge. Ea analizeaza legatura dintre somaj si locurile de munca vacante. Daca aceasta curba se orienteaza spre stanga , semnalul este ca somerii sunt compatibili cu locurile de munca vacante, in timp ce o curba orientata  spre dreapta indica lipsuri severe si un somaj de echilibru inalt. Atat somajul cat si locurile de munca vacante se schimba periodic ca urmare a evolutiei economiei, iar pozitia pe curba poate indica in care faza se afla economia in ciclul de afaceri. Recesiunile, de exemplu, sunt asociate in general cu un somaj ridicat si putine locuri de munca vacante, corespunzatoare punctelor de pe curba situate mult spre dreapta-jos, in timp ce in expansiune se verifica opusul, adica punctele cele mai din stanga sus. Sa vedem cum arata in cazul Romaniei curba Beveridge.Se vede ca in ultimul trimestru din 2013 (ca si in aceeasi perioada a lui 2012, ca sa dau doar doua exemple), orientarea curbei indica probleme structurale "traduse" printr-o totala nepotrivire a politicilor publice in privinta stimularii intalnirii intre cererea si oferta de munca.


3. Salariile, prestatiile sociale si inegalitatea veniturilor nu ajuta la corectiile structurale necesare de pe piata muncii

Mai intai un mic detaliu, pentru ne-experti. Atunci cand analizeaza mai in detliu veniturile si salariile, Statistica imparte respectivele salarii in decile sau mai plastic spus, in "portii" mici de cate 10%. Prima decila este cea care cuprinde cele mai mici venituri, iar ultima decila cuprinde veniturile cele mai mari.

Raportul dintre veniturile ce revin in medie pe o persoana din gospodariile care formeaza prima si ultima decila a fost de 1 : 7,7 (1 : 6,9 in 2012). Se remarca distantarea decilei superioare fata de celelalte decile, urmare a existentei unor venituri mult mai mari. Astfel, in timp ce decalajul dintre veniturile medii pe o persoana din decila a noua si cele din prima decila este de 1153,3 lei (ceea ce inseamna ca distanta medie dintre mediile pe primele noua decile este de 144,2 lei), diferenta dintre veniturile medii din ultima si penultima decila este de 917,7 lei. De asemenea, daca in medie pentru primele noua decile raportul dintre veniturile medii pe persoana a doua decile consecutive este de 1 : 1,22, raportul dintre veniturile decilei D9 si ale decilei D10 este de 1 : 1,63.


Avem o populatie activa cu un nivel mediu de educatie - ponderea familiilor conduse de un absolvent cu cel mult liceul la baza este de 87%. .

Nivelul salarizarii nu incurajeaza munca, iar ritmul de crestere al salariului este mult sub cel al cresterii economice.Nici modul in care sunt gandite prestatiile sociale nu ajuta ocupantii pietei muncii. Nivelul mediu al prestatiilor sociale a inregistrat o tendinta de crestere de la o decila la alta pana la cea de-a saptea (unde a fost de 2,6 ori mai mare decat in prima decila) dupa care descreste. Aceasta tendinta este determinata de distributia pe decile a diferitelor categorii de pensionari. Impreuna cu veniturile din prestatii sociale, veniturile totale pe persoana ale familiilor din decila D10 au fost de 7,7 ori mai mari decat ale celor din decila D1, fara ele raportul dintre veniturile celor doua decile fiind de 9,0 : 1.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8168 vizualizari

 • +19 (23 voturi)    
  Sa intrebam licheaua de prim ministru (Vineri, 11 iulie 2014, 10:12)

  Matrafirefox [utilizator]

  unde e milionul de locuri de munca pe care l-a promis.

  Bai Ponta, esti un mincinos tradator de tara sau nu?
 • +3 (7 voturi)    
  CORECT (Vineri, 11 iulie 2014, 12:44)

  jidanul [utilizator]

  Cea ce se spune in articol e corect. Fraza de baza:"Nivelul salarizarii nu incurajeaza munca, iar ritmul de crestere al salariului este mult sub cel al cresterii economice." arata faptul ca nu avem o ierarhizare unitara, obiectiva si corecta a salarilor in functie de importanta activitatii si ca exista grave dezechilibre, prin privilegii, inechitati si abuzuri. Un exemplu: salariile din sanatate, educatie-cercetare si controlul alimentelor trebuie sa fie la nivelele cele mai ridicate impreuna cu nivelele de salarizare din armata, politia, SRI, SIE si celelalte structuri de siguranta nationala si ale cetateanului roman, functionarii publici si administratia trebuie sa aiba nivelele de salarizare la nivelele medii de salarizare si sa fie parte din clasa mijlocie. De asemenea, fraza de baza mai arata ca: cu foarte mici exceptii, salariile din Romania nu au putere de cumparare si ca fiscalizarea/impozitarea salarilor nu este echilibrata, cum ar fi daca s-ar introduce cota unica medie de impozitare, de 16%, cea ce ar presupune: un impozit de 8% penrtru salarile mici, in impozit de 16% pentru salariile medii si un impozit de 24% pentru salariile mari. De aici se pot implementa masuri care ar stimula cresterea salariului net si a puterii de cumparare a salarilor/veniturilor cm ar fi TVA-ul diferentiat la alimentele de baza si medicamente, eradicarea camatariei, traficului de carne vie si droguri, eliminarea DAE excesive, abuzive, din sistemul bancar romanesc, legalizarea prostitutiei s.a.m.d.
  • 0 (6 voturi)    
   Cum va numiti, va rog? (Vineri, 11 iulie 2014, 14:22)

   ana blandiana [anonim] i-a raspuns lui jidanul

   ... ca eu as vrea sa va votez, daca va hotarati sa candidati vreodata. La orice.
  • +2 (4 voturi)    
   Din ce spuneti dvs (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 8:36)

   sabertooth [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Cu cat leafa este mai mare cu atat impozitul, exprimat in puncte procentuale, trebuie sa creasca.

   Nu este suficient ca impozitul unei lefi mai mari beneficiaza din start de o baza de calcul mai mare, ii mai trantim si un procent majorat. Asta ca sa-ncurajam munca inalt calificata, nu-i asa?

   In gandirea dvs., prin palierele de impozitare sugerate, incurajati munca slab calificata.

   De asemenea, toate lefurile pe care le descrieti in postul dvs sunt lefuri de bugetari.

   Inca un vizionar al cheltuirii banilor, ca si cand nu erau deja destui.

   Pe cand un om care sa se gandeasca cum sa-i INCURAJAM pe oameni sa aiba o calificare cat mai inalta si altfel decat penalizandu-i pentru ca ating un nivel inalt de salarizare?
   • 0 (2 voturi)    
    pai cum asa? (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 14:39)

    catelu [utilizator] i-a raspuns lui sabertooth

    Cinstit ar fi exact invers, adica procentul sa scada cu cat salariul e mai mare. Daca ai un salariu mare tot atatea spitale ai, sau parcuri, sau sosele si copiii tai tot la aceleasi scoli merg.
    Deci corect ar fi ca fiecare sa plateasca o suma fixa. Dar, din considerente de solidaritate, cei cu venituri mai mari platesc mai mult.
    Acum insa vin comunistii de la PSD care se uita in jur de la cine e rost de furat ceva. Si oare de la cine vor fura, de la cei cu venituri mici sau de la cei cu venituri mari?
   • 0 (0 voturi)    
    E O PROBLEMA (Luni, 14 iulie 2014, 10:22)

    jidanul [utilizator] i-a raspuns lui sabertooth

    Nu este vorba despre cresterea impozitului si suprafiscalizarea salariului, dar sistemul de salrizare si cel de impozitare, din prezent, sunt total dezechilibrate. Ganditi-va ca un impozit de 24% pt. salariile mari ar recupera prin impozit mai multi bani de la cei cu salarii mari, inclusiv "salariile nemernice" de la angajatii privilegiati de la stat. Apropos, priviti ce impozite pe salarii si venituri sunt prin tari ca Germania,Anglia, atunci cand se dapaseste un anumit nivel ridicat de salarizare. Nu incurajez salarizarea muncii slab calificate, dar incurajez metodele prin care celei mai mari parti a romanilor sa le ramana cat mai multi bani in portofel, pt. ca oamenii, deci si romanii, nu traiesc cu salarii brute traiesc cu salarii nete, de asemenea incurajez elaborarea unei legi a salarizarii care sa aiba la baza ierarhia importantei profesiei, adica un medic, un profesor, un angajat in sistemul de siguranta alimentara, este la fel de important ca un angajat din cadrul armatei, an angajat din SRI, deoarece un asemenea angajat are o raspundere si trebuie platit pe masura, dar si impozitat corespunzator. In cea ce priveste angajatii din prtvat, cred ca ar fi mai multumiti daca la un salariu de 1500-2000 de lei in loc sa fie impozitati cu 16%, ca-n prezent, ar fi impozitati cu 8%. Trebuie sa intelegem ca intr-un sistem ierarhizat si echilibrat de salarizare si impozitul trebuie sa fie ierarhizat si echilibrat. Si nu in ultimul rand cand ai un salar mare ai si o raspundere umana, sociala, crestina mal mare, pentru ca inainte de a fi angajati (salariati) ne-am nascut oameni si asta presupune niste calitati si raspunderi.
  • +2 (2 voturi)    
   Domule, hai sa facem un partid :) (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 15:38)

   NameInFlame [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Avem deja un votant, veti raspunde de politica economica :)

   Intre noi fiind vorba, actuala clasa politica are o singura "capacitate", aceea de sifonare cat mai eficienta a banilor statului. In rest nu mai face nimic pentru omul de rand, ba mai mult lupta impotriva acestuia intr-un mod obscen si tacit, falimentand sau restructurand cea mai ramas din companiile de stat, ca ea, clasa asta ce se considera mai presus de orice, sa duca o viata fara griji, nenorocind mii si mii de oameni.

   Salut initiativele din justitie, dar imi e teama ca e prea putin si dupa prezidentiale se vor opri.
  • +2 (2 voturi)    
   alo ! vezi ca incurci borcanele... (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 22:09)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   tu vrei ca clasei de mijloc sa-i stabileasca statul nivelul salariului ?
   daca ar fi o economie de piata reala, un capitalism adevarat, ar fi si o clasa de mijloc in Romania , dar aceea ar deveni din mediul privat, si nu din bugetari privilegiati.
 • +3 (3 voturi)    
  3 semnale.. (Vineri, 11 iulie 2014, 14:42)

  ..13 [utilizator]

  .. si toate arata ca lucrurile nu merg in directia cea buna.

  Oare de ce?
  Sa fie de vina politica? Nuti sau Basescu? Sau Nuti si Basescu?

  Sau raii aia de capitalisti - mai sufla unul?- care sunt potrivnici politicilor sociale asa cum ele sunt frumos definite de PSD?

  Oare ce zice ganditorul dl. Socol, daca a fost intrebat?
  Just curiosity, nothing more...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by