
In conferinta de presa de miercuri, Guvernatorul BNR nu s-a adresat ziaristilor prezenti in sala Mitita Constantinescu, nici economistilor sefi din bancile comerciale care au fost prezenti si cu atat mai putin boardului BNR, aflat in mare parte in sala. S-a adresat in mod subtil Guvernului, caruia i-a adresat cel putin patru mesaje. Desigur, in mod indirect intrucat tehnic, BNR e independenta, adica nu primeste si nu da sfaturi. Isarescu s-a adresat presei, stiind ca aceasta ii va transmite mesajele, iar Guvernul i le va citi.
- Primul mesaj: Guvernul sa faca reformele structurale la care s-a angajat!
Daca vrem sa adoptam euro, sa ne facem temele in privinta reformelor pe care le avem de facut. "Incertitudinile dintr-un an electoral privind implementarea reformelor structurale conform calendarelor stabilite cu FMI si Comisia Europeana prezinta riscul de a creste inflatia. Romania a indeplinit in aceste luni si ultimul criteriu necesar din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht", a spus Isarescu. O amanare a reformelor ar avea serioase consecinte nu doar asupra credibilitatii sau a inflatiei, ci ne-ar indeparta pe termen nedefinit de trecerea la moneda unica. "M-a intrebat cineva cand vom intra in zona euro. I-am spus ca atunci cand vom avea o autostrada care sa strabata Carpatii. Atunci vom intra!", a spus Isarescu.
- Al doilea mesaj: BNR si-a cam facut temele, acum mingea e la Guvern. "Cresterea economica nu depinde de inflatie, ci de cresterea locurilor de munca, de stimularea inovatiei si a managementului performant", a explicat Isarescu
BNR si-a facut treaba, dar e nevoie de mult mai mult. Sa crestem numarul locurilor de munca, sa stimulam managementul performant (vezi esecul proiectului management privat la Stat), sa stimulam munca si inovatia. Stimularea muncii se poate face si prin canalul reducerii taxarii ei (scaderea CAS la angajator) si prin reformarea pietei muncii (despre care Guvernatorul a spus ca se observa o redresare
lenta).
- Al treilea mesaj: Teoriile e care le invatam din carti nu mai sunt valabile. Trebuie sa te adaptezi din mers noilor situatii
Cine s-ar fi gandit ca intr-o tara care are la granita conflicte deschise, vor fi intrari masive de capitaluri? Si eu am invatat in scoala ca aceste zone sunt ocolite de investitori. Ei bine, practca ne-a aratat ca ne-am confruntat cu intrari de capital, cu o crestere neta a rezervei BNR si cu o apreciere a leului! Sigur, o parte din bani intra, stau putin si peaca. Altii raman. Dar trebuie gestionati toti, a mai adaugat Guvernatorul.
- Al patrulea mesaj: Banii au randamente din ce in ce mai mici, aveti mare grija cum ii utilizati!
"Discutam de dobanzi real negative in lume, si asta la nivel nominal! Devine o problema plasamentul banilor pentru a obtine un randament bun. Pe acest fond, nu e de mirare ca si bancile comerciale reduc dobanzile la depozite. Avem un exces masiv de lichiditate pe piata interna", a spus miercuri Isarescu.
Reamintim ca miercuri, Guvernatorul BNR a sustinut o conferinta de presa in care a vorbit despre
perspectivele cresterii preturilor din Romania, la finalul ei
multumindu-i viceguvernatorului Cristi Popa pentru activitatea in cadrul bancii de emisiune.
Cum este posibil ca Voinea sa ii ia locul lui Popa la BNR ? 4,3 milioane de angajaţi cu acte în regulă şi cu un salariu mediu de 1.700 de lei pe lună (380 de euro) susţin 5 milioane de pensionari şi 8-9 milioane de minori. Aproape două milioane de români lucrează în economia informală, de unde statul nu ia niciun fel de taxe.
Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, s-a hotarat in sfarsit sa ia boul de coarne in privinta rezolvarii problemei creditelor neperformante, a caror rata a depasit 22% din volumul total de imprumuturi, dupa critici repetate din partea reprezentantilor FMI si altor institutii financiare internationale, dar si a bancherilor romani, care au reprosat BNR ca intarzie in luarea unor masuri in acest sens, precum modificarea legislatiei aferente.
Polonia nu a trecut prin criza pentru ca banca lor centrala a tinut din scurt creditul privat si nu s-a intamplat ce s-a intamplat la noi, unde Mugur Isarescu a “uitat” robinetul creditelor deschis la maxim.
Oare politicienii inteleg ceva din mesajele clare pe care guvernatorul le transmite adesea public?
Pentru ei, "reprezentantii nostri", conteaza doar acapararea puterii pentru a-i satisface interesele personale si pentru aceasta sunt in stare sa isi vanda si tara.
Groapa mizerabila in care am fost aruncati si in care ne afundam din ce in ce mai mult, este rezultatul clar al acestui sistem politic ticalos, in care toti mincinosii si escrocii isi gasesc culcusul.
Asa ca, degeaba incearca Isarescu sa le transmita mesaje. Poate ca daca mesajele ar fi pe ritmuri de manele, macar ar fi ascultate, chiar daca nu sunt intelese.
Oare chiar sa-i dam asa de mult credit unuia care este practic, transpartinic?!
Oare ce calitati NEMAIPOMENITE are acest personaj, de nimeni, nici "ai nostrii" nici "ai vostrii" nu au gasit nimic de reprosat domnului Isarescu?
Aud?
Banii?
Masoneria?
...
mici copii, asta suntem; niste mici copii!
Observatia (corectia) mea asupra acestor mesaje ar fi una de terminologie. In loc de ,,inovatie" as folosi mai degraba ,,creativitate". Este mult mai potrivita, alaturi de Eficienta, facand referire la conditiile de baza ce definesc Cresterea economica. Nu poti vorbi de Creativitate daca nu construiesti fabrici, infrastructura de transport, energie, amenajari terenuri agricole, samd.
Asa cum Economia este definita de catre starile de Necesitate si Posibilitate (cerere/oferta), in relatie directa, potrivit legii antagonismului, starile de Creativitate si Eficienta economica sunt total diferite.
De asemenea, din cate vad, Isarescu asociaza Eficienta economica sintagmei ,,management performant".
Poate ca seful BNR are dreptate. Poate ca manualele de economie nu mai constituie o baza. Nu ca ar fi gresite, insa prin prisma filozofiei Legii Antagonismului, invatamintele sunt puse intr-o alta lumina. De exemplu, in ce manual scrie clar faptul ca ceea ce numim Comert, reprezinta starea de neutralitate dintre Productie si Consum? In niciun manual economic nu se regasesc elemente filozofice care sa indice cele trei stari de baza ale oricarui proces (sistem). Nu cred ca seful BNR a invatat clar filozofia Rezervelor ca fiind o stare aflata in relatie directa cu Acumularea/Investitiile (financiare).
Felicitari !
Treaba lui este, printre altele, sa protejeze moneda nationala si sa supravegheze sistemul bancar.
In Banca Nationala nu ar trebui sa existe numiri pe criterii politice ci doar recrutari pe baza de profesionalism dar in acest sistem politic ticalos, nimic nu scapa necapusat si nemanjit.
Daca ar fi iesit mai devreme cu astfel de remarci, s-ar fi intamplat exact ceea ce se intampla si acum, adica nimic. Cainii latra, ursul trece !
Daca nu ne-a fost de ajuns un sfert de secol ca sa intelegem ca "alesii neamului" nu dau doi bani pe alegatori, imseamna ca avem o mare problema.
Cand bancile au preluat apoi aceste credite [chiar daca au generat neperformante] nu-l scoate pe Isarescu vinovat.
Cand vecinul tau se supraindatoreaza si nu-si mai plateste intretinerea esti tu vinovat cumva sau Isarescu?
Si cum atunci nu exista nici o lege care sa interzica creditul cu buletinul...uite unde s-a ajuns
Dar si BNR-ul a gresit lasand ca populatia sa se imprumute pana la 75% din venituri fara alte criterii. E una sa iti iai un credit cu rata de 7.500 euro can ai venit de 10.000 si e alta sa iti ai credit cu rata de 750 RON cand ai venit de de 1000. Cam greu sa traiesti din 250 RON.
Consider ca si BNR-ul are o parte de vina in aceasta situatie. Nu te poti astepta ca toti oamenii din lume sa fie economisti sa faca risk management, etc... Asta era rolul BNR-ului sa nu ii lase sa ajunga in aceasta situatie.
O parte din vina o au si bancile prin faptul ca au dat prea usor credite ca cel din exemplul de mai sus.
O parte din vina o au si cei care au luat credite ca cel din exemplul de mai sus.
O parte din vina o are criza economica.
Legat de articolul in sine: Isarescu tot timpul trimite astfel de mesaje. Cred ca ar putea sa se inregistreze si sa de filmul din cand in cand pe post.
Problema pe care o vad eu e acest tip de comunicare. Cred ca in Romania metoda de comunicare prin mesaje frumos formulate nu tine. Daca nu se tipa si nu se arata cu degetul catre persoana responsabila nu il baga prea multa lume in seama. Nu prea intelege multa lume despre ce e vorba. Ce ziceti daca ar fi zis: "Ponta a promis ca face aia si aia, dar nu a facut. Ba Ponta vezi ca trebuie sa faci asa si asa ca altfel dam de dracu." Ar fi inteles oamenii mai bine despre ce e vorba? Eu zic ca da.
Mai e si problema daca Ponta se simte responsabil cand Isarescu zice guvernul.
Numa bine
. Salariile angajatilor de la stat vin din bugetele locale sau din cel de stat, pe cind salariile angajatilor din mediul privat contribuie la bugetul de stat.
Daca situatia ar fi fost invers ar fi fost mai bine .
Guvernantii nu vor sa vada situatia din tara , ei se uita pe statistici facute cu tasta "del" adica cum convine unora sau altora .
Ca sa se creeze noi locuri de munca ar trebui ca firmele sa vinda produse, sa existe consum . Consumul e redus acum din cauza taxelor introduse de guvernanti de-a lungul timpului si cel mai important din cauza faptului ca populatia este supraindatorata la banci pt inca cca 14 ani . Ex:
Cine a luat credit pt casa in 2008 sau in bum imobiliar avea o rata de cca 450 euro la 3,9 lel/euro = cca 1750 lei . Bancile au majorat dobinzile +devalorizarea leului de 0,4 lei/euro au dus acea rata la min 2100 lei . In acea familie cei 350 lei au fost folositi pt consum iar acum nu . Situatia e similara la toate creditele iar populatia nu mai are bani pe care sa-i introduca in consum
Daca nu ai cumpara TU tigari/bere la negru unde si-ar vinde evazionistii marfa? Cand cumperi legume din Turcia in piata FACI evaziune.
poate ca cineva ar trebui sa controleze buticul ala care nu da bon fiscal
poate ca cineva ar trebui sa puna pe toti cetatenii sa depuna obligatoriu la sfarsitul anului o declaratie de venit( indiferent cine esti si ce faci)
poate ca cel care vinde la negru ar trebui prins inainte sa faca evaziune
poate legumele alea ar trebui sa nu ajunga la taraba fara trasabilitate fiscala
cine este acela care sa faca toate astea?
Romania este o tara corupta, dar nu ,,inalt corupta" si mafia nu controleaza politicul si economia tarii. Gandeste-te ca sunt tari in care mafia este de facto la putere.
nu am o statistica sa pot judeca asta, insa am oarece indoieli atunci cand generalizeaza.
nu toti suntem asa cum ne descrie cinic.INCA.
guvernantii , au pus intotdeauna presiune pe cei care au impins caruta fiscala, pe cei buni platnici.daca ai sa privesti cu atentie lista primilor 100 de mari datornici la taxe si impozite vei intelege ce NU FAC guvernantii, si de ce guvernantii AU CEA MAI MARE VINA in tot ceea ce se intampla.
nu am naivitatea sa cred ca ar putea sa dispara coruptia , insa traiesc cu speranta sa fie redusa la ceva decent( probabil peste 50 de ani).
cu PSD sau guverne care au in componenta PSD nu cred ca exista posibilitatea sa fie redusa coruptia , ci dimpotriva.
exemplul cel mai elocvent sunt parlamentarii( care se scapa unii pe altii) si frontul comun pe care il fac cei din PSD atunci cand vine vorba de justitie ( Pitesti-Nicolescu este doar un exemplu).
Tu vrei sa mergem in directia acelor tari?
Depinde ce iti doresti si la ce te raportezi. Te uiti la cei care o duc mai rau decat tine, sau te uiti la cei care o duc mai bine, si actionezi in ca atare
parca spunea de traversarea carpatilor ....
locuri de munca, vor mai face, tot la stat, la bujet.
reforme ? pai le vor continua pe cele ale usl, adica regionalizarea dragnea, constitutia kkrau, etc.
mai ales acum, cand si'au rotunjit majoritatea, cu aportul viitorului catindat motocicleanu...
cat despre carti, d'ale pa apa sambetei, sa le ardem.
ne'am cam prins noi ca sunteti ..anti Harvard :))
Sova a avut ani de zile la dispozitie sa faca noi autostrazi si ce a facut? Studii de fezabilitate la suprapret!
Ce sa mai zic, si Ponta va ajunge la parnaie in cele din urma.
In loc de: "in cele din urma" a se citii: "cat de curand".
Asa suna corect din punct de vedere penal.
Hai sa traiesti.
Decat sa fie rau mai bine sa fie bine.
Ce reforme structurale nene Isarescule? Spune cu subiect si predicat. Reindustrializare? Cum si cu cine? Agricultura? Investitii, de unde? Turism? Da niste sugestii. Cum "stimulezi" inovatia si managementul performant? Sau pur si simplu reforma inseamna sa fie deficitul mic, inflatia mica si cam atat ... Asta se poate realiza dar nu inseamna imbunatatirea nivelului de trai sau cresterea competitivitatii economiei.
Vorbeste despre cum nu mai sunt valabile diverse concepte din carti dar vorbeste tot ca din carti.
Cand trebuia restructurat TAROM ce-au facut marxistii? au dat afara managerul..
Mai vrei exemple? Oltchim poate?
AFARA cu statul din economie, asta e reforma primara.
Scuze se gasesc tot timpul, anul asta e an electoral, la anul iar nu se poate ca e post an electoral si doar ce se aseaza apele, apoi se intra in campanie pentru noile alegeri, si avem an pre pre electoral, pre electoral, si an electoral.
Mai este si urmatoarea criza financiara mondiala in 3-4 ani, ca sa se incheie cu gaurile din imobiliare.
Cresterea locurilor de munca este imposibila fara cresterea nivelului salarial, macar la jumatate din cat e in UE, ca doar prost sa fii sa te duci la munca pe salariul minim pe economie, cand banii aia ii faci in 2 zile la cersit in tarile dezvoltate. Dar politicile anti criza masonice vor Romania o tara cu locuri de munca ieftine dar cu preturi la combustibili si utilitati la nivel international.
Este normal ca sa intre capitaluri straine in Romania, pentru ca suntem o tara cu un potential foarte bun de crestere economica, doar ca mai luam pauze din cand in cand, ba un razboi, ba niste tampiti care promoveaza izolarea economica si eliminarea indatorararii tarii, ba o revolutie, ba alti tampiti speriati de o criza economica. DA! Crestem ca economie din 1858.
La partea cu autostrazile are mare dreptate, de exemplu Basescu a castigat alegerile datorita activitatii ca ministru al transporturilor ("Aici sunt banii dvs.") . Forta politica care intelege necesitatea si e capabila sa dezvolte infrastuctura romaniei va fi ce-a care va castiga alegerile.
Este ridicol ca de 24 de ani sa tot faci studii de fezabilitate pe aceleasi proiecte facute pe timpul raposatului si sa construiesti autostrazi in milimetri, la preturi aberante si cu viteza melcului ardelenesc.
Nu putem ajunge o tara normala EU fara autostrazi, aeropoarte (+curse aeriene, evident), si portul ala amarat la Marea Neagra. Cine are infrastructura creste economic.
P.S. Putina atentie la cacofonii..."politica care"...
sunt clustere tehnologice in tara cu salarii de CINCI ORI mai mare decat media. Dar nu sunt ale statului si nu-si baga marxistii nasul in ele.
In cel mai bun caz se vor ghida dupa 'almanahe' ca sa citam un mare clasic in viata...
E ca si cum ar fi plecat pe mare Basescu avand in echipajul sau numai elevi de la Liceul Militar Naval. Fara oameni experimentati corabia se scufunda, oricat ar minti actualul guvern!
Unii chiar o fac - MI este unul care a fost preocupat sa creasca valori.
Este inca nevoie de persoane interesate sa cedeze din zestrea lor (educationala,culturala) catre cei care vor sa preia aceste valorile - si evident este nevoie de timp.
Pentru mine este de neinteles cum un prodecan de la o Facultate era implicat intr-o retea de plagi pentru tezele de diploma. Nu ma mira ca este atat incultura economica. (O absolventa - studii superioare economice - mi-a dovedit ca nu intelesese nimic din cash flow - dupa explicatii mi-a multumit... Asta este nivelul - oribil)
Asa sa ne uitam unii la altii - de pe un mal catre celalalt - si eventual sa ne vaitam nu ajuta cu nimic.
1. Reducerea cu 200'000 unitati din aparatul birocratic, administratia locala si centrala
2. Legea sanatati si liberalizarea caselor de asigurare de sanatate - 200'000 noi locuri de munca
3. Introduceti ucenicia in sistem DUAL, reduce somajul in rândul tinerilor 15 - 25 ani 100'000 noi.
4. Revenirea la legea educatie lansat in perioada guvernarii BOC si legalizarea bacalaureatului stiintific, literar, cultura generala si profesional.
Merci va sunt la dispozitie cu modele de implementare imediata
Bien Cordialement
Moneda nationala trebuie lasata libera si astfel se poate evalua eficienta guvernului.
Referirea cu intrarea in zona EURO, Guvernatorul apreciaza peste vreo 25 ani. Este foarte GRAV, intrarea in zona EURO cât mai rapid eficienteaza ROMANIA !
-stimularea inovatiei
-si a managementului performant"
bla-bla-bla
Sfaturi numai bune pentru hotii care ne conduc. Cum sa spun? Daca e adevarat ca intre 60 si 80% din banii publici sunt sifonati de clientela partidelor, atunci domnul Isarescu, fost prim-ministru si posesor de know-how in privinta asta, ofera consultanta doar pentru marirea bazei de "dijmuire".
In rest, are dreptate. In lumea larga si civilizata, cartile de economie trateaza chestii cvasi-complicate. In Romania, problema e mult mai simpla, drept pentru care Biblia devine si un tratat economic de baza. Nu acolo zice sa "nu furati"?
De aici incepem, dom' bancher. Dupa aia puteti vorbi cat vreti de micro si macro-economie.
Si la faza ca eram pericol dupa '89 chiar o sa folosesc expresia ta, si anume ca delirezi.
Tot ce aveam atunci era parte dintr-o economie inchisa. Nu zic ca era buna sau rea. Doar ca era altfel decat ce a urmat dupa '89. Noi ca tara am vrut sa facem parte din economia globala, iar aici lucrurile stau diferit.
Te rog sa nu imi explici ca masonii au vrut sa preia controlul asupra tarii sau alte teorii cu conspiratii. Pe care nu le neg, doar ca cei care ne-au condus au semnat si au decis niste chestii care au un anumit impact.
Si eu as vrea sa dau vina pe ei, pe altii, dar ca sa intelegem de ce suntem aici, nu putem da doar vina pe alti, straini sau conducatorii nostri, cred ca ar trebui sa ne identificam cu conducatorii nostri. Sa zicem ceva de genul: Eu am decis sa fiu parte din EU, Eu am decis sa fiu membru NATO, Eu am decis sa dau gazul pe nimic OMV-ului, Eu am decis sa iau spaga.
Si atunci cred ca o sa intelegem ca aceste conspiratii au fost facute cu implicarea MEA.
Dupa ce realizam acest lucru, o sa incepem sa privim diferit lumea. O sa incepem sa ne implicam, sa nu mai lasam asa usor pe cineva sa ia decizii in locul meu, O sa fim mai atenti pe cine punem sa ia decizii in locul nostru, o sa ne intereseze ce decizii ia, o sa fim atenti la ce zice. Si o sa ii dau peste bot cand ia decizii care nu sunt in interesul nostru.
Numa bine
Statul nu poate crea locuri de munca decat cu titlu de exceptie si pe perioada limitata (constructie de infrastructura,etc).
Acele locuri de munca prin care statul angajeaza ümfland aparatul birocratic,se stie de fel de locuri de munca sunt.
Mediul privat e cel care creeaza locurile de munca,
Statul poate doar STIMULA creerea de locuri de munca.
Ce mare filozofie sa vezi ca Romania este la pamint ???,ca industria este o umbra !,ca agricultura este la voia si la speranta in cel de sus !,ca serviciile sunt o bataie de joc,ca bancile traiesc din banii clientilor si deponentilor,ca nu s-au facut investitii si-ii abandonat viitorul !!!,ca guvernele Ponta sunt niste caricaturi incompetente sa faca proiecte pentru absorbtie de fonduri
europene,ca imbogatitii din privatizari nu-s in stare sa puna un leu ca si cofinantare la proiecte
de investitii cu absorbtie de fonduri europene .
Vorbe goale pe toate canalele :politice,guvernamentale,bancare,si de informare=prostirea populatiei.
Jale,jale,jale !!!.