
In termeni anuali, avansul de 1,2%, a fost de circa jumatate din minimul prognozat de analistii participanti la sondaje (nivelul minim estimat a fost de 2,5%) si de circa o treime din media pietei (care a fost de 3.3-3.5%) se arata in raportul transmis luni de ING. Au existat unele puncte slabe, si anume incetinirea vanzarilor cu amanuntul sau serviciile mai volatile pentru populatie) si neobisnuit de redusele cheltuieli publice.
Presupunand ca intrarea in recesiune tehnica se datoreaza consumului, marea intrebare este daca asistam la o inversare de trend sau doar la o criza cu caracter temporar, mai spune Vlad Muscalu.
"In primul semestru economia interna s-a confruntat cu o divergenta intre climatul investitional din economia reala si climatul investitional din economia financiara, e de parere Andrei Radulescu, economistul sef al BT. "La nivelul economiei reale climatul investitional s-a deteriorat, fapt reflectat de declinul formarii brute de capital fix, cu impact nefavorabil pentru dinamica intregii economii. Mentionam faptul ca planurile investitionale ale companiilor au fost nefavorabil influentate in semestrul I de acciza la carburanti si de taxarea constructiilor speciale. In economia financiara climatul a fost pozitiv: costul finantarii statului a consemnat noi minime istorice, iar indicele bursier BET a urcat cu 8%. Evolutia nefavorabila a investitiilor productive din primele sase luni ale anului se reflecta negativ la nivelul potentialului economic", mai scrie Radulescu.
BCR, in raportul sau de luni dimineata pune pe seama scaderii din constructii si a contractiei investitiilor publice.

S-au taiat cheltuielile, dar asta pentru ca nu avea cineva chef sa faca investitii, ci pentru ca nu mai erau bani pentru asa ceva. De ce nu mai erau bani? Pentru ca ANAF nu a incasat atata cat se angajase sa o faca.
- Din 104,8 miliarde lei venituri estimate, s-au incasat doar 100,3 de miliarde lei.
- Cheltuielile bugetului general consolidat, 103,9 miliarde lei s-au redus ca pondere in PIB cu 0,9 pp.
- Cheltuielile cu dobanzile au scazut cu 1% in principal ca urmare a scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.
- Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,6 miliarde lei, fata de 12,2 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.
- Incasarile din impozitul pe venit s-au realizat in proportie de 96,4%, desi numarul salariatilor din economie a crescut cu 0,7% ; salariul mediu brut pe economie urcat cu 4,7% ; a avut loc si cresterea salariului minim la 850 lei incepand cu 1 ianuarie 2014; si a valorii punctului de pensie la 790,7 lei pentru anul 2014.
- Incasarile din impozitele si taxele pe proprietate au crescut cu 35% comparativ cu semestrul I al anului 2013, gradul de realizare al programului de incasari fiind de 115,9%. Aceasta evolutie a fost inregistrata in principal pe fondul cresterii semnificative a incasarilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii impozitului pe constructii in timp ce incasarile la bugetele locale au inregistrat o crestere cu 5,2%;
- Incasarile din TVA s-au realizat in proportie de 94,3%. O influenta negativa asupra incasarilor a avut-o cresterea rambursarilor de TVA cu 2,7% dar si diminuarea incasarilor aferente majorarilor de intarziere cu 33%.
- Incasarile din accize- grad de realizare de 97,4%
- Incasarile din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati au inregistrat o diminuare semnificativa (-55,6%) comparativ cu semestrul I al anului 2013 in conditiile in care in anul 2013 au fost incasate in luna iunie taxele de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio, potrivit prevederilor H.G. nr. 605/2012 , programul de incasari realizanduse in proportie de 94,9%
- Sumele rambursate de U.E. in contul platilor efectuate s-au diminuat cu 10,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent cu mentiunea ca in bugetul general consolidat, sunt inregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor ai caror beneficiari sunt institutiile publice, nefiind incluse si cele destinate sectorului privat, gradul de realizare al programului semestrial fiind de 49%. Totusi, se mentin estimarile de incadrare in tinta de absorbtie pe 2014, datorita, in principal, caracterului sezonier al lucrarilor de infrastructura
Parerea mea!
Mai degraba cred ca agricultura va trage in jos PIB-ul in T3 si T4 pentru ca anul asta agricultura n-a mers ca anul trecut. Si daca mai adaugam aici si embargoul impus de Rusia pe produse agricole, si surplusul de legume care din vest care ne va invada la preturi derozorii, s-ar putea sa avem chiar o contributie negativa semnificativa a agriculturii.
Jos guvernul hotiei! Jos guvernul Ponta!
de cate ori s-a schimbat puterea, s-a schimbat si schimbarea, pe motiv ca nu e bine ce a inceput al dinainte, e bine ce vrea al de acum sa faca!
nu a fost buna reducerea salariilor si a pensiilor lui Boc, e buna redarea banilor din salarii si pensii si adaugarea de noi taxe si impozite si marirea celor existente si marirea preturilor lui Ponta..
sa imi spuneti cei ce ati votat cu Ponta, cu ce e mai bun ce a facut el acum, fata de ce a facut Boc.
Care sunt avantajele poporului?
In afara de dezavantajul ca a imprumutat dinafara, bani pentru pensii, si de faptul ca suntem mult ususrati la buzunare..care e avantajul?
cand a fost intrebat de presedintele ala pe care el il considera un prost.. care este planul cu care vine in ajutorare.. a spus ca o sa avem crestere economica, bazandu-se pe granele care au fost stranse anul trecut..
prostul nu s-a gandit ca un an ploios, da peste cap toata economia si acum ne intrebam daca e un accident sau un trend?
e un trend, pentru ca managementul acestei tari este defectuos!
cand ii vom pune sa plateasca pentru tot raul care il fac pe timpul guvernarii, pe acesti hoti si mistocari cu titlu de guvernanti?
cand ii vom pune sa plateasca pentru tot disconfortul care ni l-au creat?
nu asa ar trebui? fiecare sa rapsunda pentru actiunile sale?
adica ei numai cu banii in buzunare si noi numai cu oftatul si cu platile?
eu i-as pune sa plateasca tot restul vietii lor si cel al urmasilor lor, ca sa nu mai aibe tupeu sa vina la guvernare orice neavenit..
nu ai facut ce ai promis si in plus ai gresit si ne-ai tras in jos cu economie cu tot, plateste!
daca ar fi asa o lege, nu stiu cati guvernanti s-ar mai implica...
eeeheee..la noi e greu taica..greu cu corectitudinea si cinstea....si mai ales cu legile corecte (nu ca text gramatical, ci ca interpretare)!
Pai ce accident vreti sa fie cind e evidenta tendinta de circa de 5 ani , se suprapun mai multi factori concurentiali ce duc la scaderea consumului si implicit a economiei . Citiva factori sint evidenti :
- toata populatia este supraindatorata la banci pt inca cca 10-14 ani ca urmare a boom-ului imobiliar
- cursul euro/leu din 2007 era cca 3,4 , acum e 4,43
- bancile avind pierderi si-au transferat aceste pierderi prin comisioane in imprumuturile acordate
- taxele impuse de guvernele incompetente care se rasfring asupra populatiei
- la un credit de cca 400 euro = 1360 lei luat in 2007 de o persoana acum acea persoana plateste 1760 + cca 70lei comisioanele bancare si deci in final o rata de 1830 lei . Diferenta de 500 lei inainte se reintorcea in consum acum diferenta merge la BNR si la banci
- Romanii care trimiteau bani acasa inainte de criza nu mai trimit 500-700 euro/luna ci 100 euro in caz fericit
Lipsa consumului duce la inchiderea firmelor, deci bani mai putini la buget iar somajul generat obliga statul la cosuri supplimentare; tot din buget . Guvernanti in loc sa rezolve cauza umbla la efect si iau noi imprumuturi sau le rostogolesc pe cele vechi, insa pina cind...... pina nu mai pot acoperi gunoiul facut .
Daca mai adaugam si joaca de-a raportarile false ( joaca asta e sport national la min de finante ) cu cu date gresite facute din pix sau cu tasta DEL .........uite asa a aparut criza
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2_IUNIE2014.xls
Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile 5,205.4 0.8 5.0 4,530.3 0.7 4.4 -675.1 -13.0%
Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila 444.7 0.1 0.4 239.2 0.0 0.2 -205.5 -46.2%
Cheltuieli de capital 7,152.1 1.1 6.9 4,807.3 0.7 4.6 -2,344.8 -32.8%
Deci fonduri europene si investitii cu un minus de ~3.5 mld lei, adica - 750 il eur.
Adica pariticiparea statului la economie a scazut dramatic. Colectarea a fost mult sub estimari, si, ca orice sociast respectabil, statul a taiat oricit a fost nevoie de la investitii. Si asta se vede, bineinteles, in scaderea PIB.
dar asta nu e lucru de lauda, cred ca si procurorii de pe langa un tribunal obscur ar face treaba mai buna decat mafia-stat numita psd.
ws
Partea buna in Romania este ca o tara atat de saraca poate numai sa creasca.
Partea proasta este ca nu se aplica masurile corecte.
Am pierdut 20 de ani in care am avut la dispozitie tot ce am avut nevoie pentru a crea o economie puternica: Stabilitate politica, lipsa unor factori destabilizatori... razboi/ cataclism / atentate teroriste pe teritoriul tarii, aderare la structuri de securitate si libera circulatie NATO si UE.
Am pierdut 20 de ani pentru ca toti politicienii romani fura, de la Ilici, Nastase la Ponta, Base si Elena Udrea (desigur asta o sa-mi aduca N minusuri) dar e adevarat. Suntem condusi de o sleahta de incompetenti care nu fac altceva decat sa-si bage in buzunar banul public.
Pentru a schimba lucrurile e simplu:
Politic: parlament unicameral 2 parlamentari pe judet
Nimeni sa nu mai aiba voie sa faca parte din parlament - prin lege - daca nu are studii juridice
Economie:
Infrastructura puternica (Autostrazi, cale ferata rapida, porturi, aeropoarte)
Industrie Auto
Industrie IT: parcuri de birouri, putem crea software pentru toata planeta si Romanii sunt foarte buni
Agricultura: avem nevoie de fermemari, competitive la nivel europen nu fiecare sa aiba micul lui petec de pamant...
Strategie pe 10-20 de ani comunicata intreprinzatorilor
Bursa care sa functioneze
Turism (de masa pe litoral si la munte, Agroturism in Transilvania, Nordul Moldovei)
Altele:
Protejarea ariilor importante: Delta Dunarii, si centura carpatica
Impadurire, si incetarea taierii padurilor limitrofe Bucurestiului
sa va aduceti aminte de toti cei ce striagu in Piata Victoriei, jos guvernul BOC si presedintele!
na de va luati ce ati strigat, atat de arzator!
ca acum v-ati ars mai ceva ca la prajitorul de paine!
problema e ca pe langa prostii aia de ati vrut jos BOC, suferim toti..
va mai ia gura pe dinainte pentru un amarat de 50 lei?
sa va ganditi de 100 de ori cu cine vreti sa mergeti in continuare, cu hotii de acum, sau cu niscai oameni cinstiti..
problema e ca aii cu cinstea, renunta repede cand vad in ce jocuri murdare sunt fortati sa intre.
Ponta doctor plagiator in drept, care face legi pentru a putea sa fure poporul- conform legii!