Economistii nu reusesc sa-si explice de unde provine contractia economiei din trimestrul al doilea, asteptand datele detaliate pe care Statistica le va transmite in 5 septembrie. Rapoartele financiare pe care ING Bank si Banca Transilvania le-au trimis luni dimineata clientilor spun ca cel mai probabil intrarea in recesiune tehnica a fost provocata de contractia investitiilor publice. "Contractia din trimestrul al doilea 2014 a fost a patra ca marime de cand a inceput criza", spune economistul sef al ING, Vlad Muscalu. "Economia Romaniei a reintrat in recesiune tehnica. Aceasta evolutie a fost determinata de contractia investitiilor productive, care nu a putut fi contrabalansata de relansarea consumului privat", spune si economistul sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

In termeni anuali, avansul de 1,2%, a fost de circa jumatate din minimul prognozat de analistii participanti la sondaje (nivelul minim estimat a fost de 2,5%) si de circa o treime din media pietei (care a fost de 3.3-3.5%) se arata in raportul transmis luni de ING. Au existat unele puncte slabe, si anume incetinirea vanzarilor cu amanuntul sau serviciile mai volatile pentru populatie) si neobisnuit de redusele cheltuieli publice.

Presupunand ca intrarea in recesiune tehnica se datoreaza consumului, marea intrebare este daca asistam la o inversare de trend sau doar la o criza cu caracter temporar, mai spune Vlad Muscalu.

"In primul semestru economia interna s-a confruntat cu o divergenta intre climatul investitional din economia reala si climatul investitional din economia financiara, e de parere Andrei Radulescu, economistul sef al BT. "La nivelul economiei reale climatul investitional s-a deteriorat, fapt reflectat de declinul formarii brute de capital fix, cu impact nefavorabil pentru dinamica intregii economii. Mentionam faptul ca planurile investitionale ale companiilor au fost nefavorabil influentate in semestrul I de acciza la carburanti si de taxarea constructiilor speciale. In economia financiara climatul a fost pozitiv: costul finantarii statului a consemnat noi minime istorice, iar indicele bursier BET a urcat cu 8%. Evolutia nefavorabila a investitiilor productive din primele sase luni ale anului se reflecta negativ la nivelul potentialului economic", mai scrie Radulescu.

BCR, in raportul sau de luni dimineata pune pe seama scaderii din constructii si a contractiei investitiilor publice.

S-au taiat cheltuielile, dar asta pentru ca nu avea cineva chef sa faca investitii, ci pentru ca nu mai erau bani pentru asa ceva. De ce nu mai erau bani? Pentru ca ANAF nu a incasat atata cat se angajase sa o faca.

  • Din 104,8 miliarde lei venituri estimate, s-au incasat doar 100,3 de miliarde lei.
  • Cheltuielile bugetului general consolidat,  103,9 miliarde lei s-au redus ca pondere in PIB cu 0,9 pp.
  •   Cheltuielile cu dobanzile au scazut cu 1% in principal ca urmare a scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.
  •  Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,6 miliarde lei, fata de 12,2 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.
  • Incasarile din impozitul pe venit s-au realizat in proportie de 96,4%, desi numarul salariatilor din economie a crescut cu 0,7% ; salariul mediu brut pe economie  urcat cu 4,7%  ; a avut loc si cresterea salariului minim la 850  lei incepand cu 1 ianuarie 2014; si a valorii punctului de pensie la 790,7  lei pentru anul 2014.
  • Incasarile din impozitele si taxele pe proprietate au crescut cu 35% comparativ cu semestrul I al anului 2013, gradul de realizare al programului de incasari fiind de 115,9%. Aceasta evolutie a fost inregistrata in principal pe fondul cresterii semnificative a incasarilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii impozitului pe constructii  in timp ce incasarile la bugetele locale au inregistrat o crestere cu 5,2%;
  • Incasarile din TVA s-au realizat in proportie de 94,3%. O influenta negativa asupra incasarilor a avut-o cresterea rambursarilor de TVA cu 2,7% dar si diminuarea incasarilor aferente majorarilor de intarziere cu 33%.
  • Incasarile din accize- grad de realizare de 97,4%
  • Incasarile din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati au inregistrat o diminuare semnificativa (-55,6%) comparativ cu semestrul I al anului 2013 in conditiile in care in anul 2013 au fost incasate in luna iunie taxele de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio, potrivit prevederilor H.G. nr. 605/2012 , programul de incasari realizanduse in proportie de 94,9%
  • Sumele rambursate de U.E. in contul platilor efectuate s-au diminuat cu 10,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent cu mentiunea ca in bugetul general consolidat, sunt inregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor ai caror beneficiari sunt institutiile publice, nefiind incluse si cele destinate sectorului privat, gradul de realizare al programului semestrial fiind de 49%. Totusi, se mentin estimarile de incadrare in tinta de absorbtie pe 2014, datorita, in principal, caracterului sezonier al lucrarilor de infrastructura