Deficit bugetar de 0,24% din PIB dupa 8 luni din an. Dar asta nu e neaparat o veste buna
Citeste si :"De ce ne legam la cap cand ne doare ficatul? Doua vorbe despre deficitul bugetar"
Veniturile bugetare au ajuns dupa opt luni la 136,8 miliarde de lei si reprezinta 20,7% din PIB, potrivit Ministerului Finantelor., scrie si Mediafax.Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, veniturile au urcat cu 4,3% in termeni nominali, avans foarte apropiat de cel inregistrat la sapte luni (4,1%).
Premierul Victor Ponta declara la mijlocul lunii septembrie ca programul de incasari bugetare a fost realizat in proportie de 100,01% dupa primele opt luni,
Datele Finantelor arata incasari mai mari la contributiile de asigurari sociale (+2 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1 miliard de lei), accize (+1,5 miliarde de lei), impozitul pe profit (+943 milioane de lei) si TVA (+345 milioane de lei).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor au scazut aproape la jumatate, ca urmare a incasarii in 2013 a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in suma de 2 miliarde de lei.
La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+5%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,8%) si venituri nefiscale (+1,5%).
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentand 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 138,3 miliarde lei, au fost mai mici atat in termeni nominali, cu 0,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 punct procentual ca pondere in PIB. Dupa sapte luni, scaderea cheltuielilor a fost in termeni nominali de 0,5%, iar ponderea in PIB mai redusa cu 1 punct procentual.
Cheltuielile de personal au avansat cu 3,1%, ca urmare a cresterii salariului minim brut de la 800 lei (la asfarstul anului trecut) la 900 lei (iulie 2014) si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 0,3%, influentate in principal de plata arieratelor catre furnizorii de medicamente.
Sumele alocate investitiilor au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, fata de 17,3 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent. In perioada corespunzatoare din 2013 au fost platite arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale in suma de circa 2 miliarde lei si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane de lei.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
In rest e jale:
Veniturile sunt 20.7% PIB fata de 20.9% anul trecut, in conditiile in care au crescut accizele (prin cursul de 4.78 la care-s calculate), s-a supraimpozitat combustibilul, a aparut taxa pe stilp, cass la chirii, etc. Deci, in incompetenta lui, guvernul Ponta a reusit sa cresca taxele si sa colecteze mai putin la buget.
Tot la venituri, +1% crstere la impozitul e venit arata inca o data scadere a numarului de angajati (in conditiile cresterii semnificative a salariului minim, pina la 900 de lei). Conform eurostat, s-au perdut 3.1% din locurile de munca, adica 110.000.
La cheltueli, vedem de ce scade economia:
+25% dati catre adinistratiile locale (ca doar e campanie electorala), -10% la fonduri europene, -43%!!! la Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila si -28% la cheltuieli de capital, adica investitii.
In felul asta, pina la finalul anului recesiunea tehnica va deveni si recesiune anuala. Pur si simplu toti banii de investitii s-au mutat la pomeni electorale, fondurile europene pot sa mai astepte, imcompetenta celui mai cinstit guvern genereaza taxe mai mari concomitent cu venituri mai mici, si deja se vad primele semne ale recesiunii. -110.000 locuri de munca si recesiunea tehnica.