​​Anuntul ca Romania a inregistrat o crestere economica de 1,9% (T3/T2) si de 3,3% in ritm anualizat a fost un eveniment care a uimit economistii sefi din banci. Toti se asteptau la o crestere modesta (circa 2,7% in ritm anualizat, potrivit sondajului Reuters), dar anuntul Statisticii cum ca economia a urcat cu 3,3% i-a derutat. Ori s-au inselat toti economistii bancilor (fiecare ruland un program propriu de modelare macro si estimare) ori economia a supra-performat fara ca acestia sa "simta". E drept ca fata de trimestrul al doilea, in T3 comertul era de asteptat sa inregistreze un avans (in toamna a inceput scoala, s-au cumparat uniforme, rechizite, studentii au venit la cursuri si ei), dar avansul pare mut prea mare. Dovada, spun analistii, este ca pietele financiare, care de regula reactioneaza rapid la asemenea vesti, de data asta nici nu au luat in seama anuntul Statisticii.

Florian Libocor, BRD-GSGFoto: Agerpres

HotNews.ro a trimis economistilor sefi din banci urmatorul set de intrebari:

1. Cum "cititi" datele anuntate de Statistica? V-au surprins? V-ati asteptat la ele?

2. Cum a reactionat piata la anuntul INS?

3. Care credeti ca au fost motoarele acestei cresteri economice?

4. Va veti revizui prognozele de crestere pentru 2014 in lumina anuntului de azi al Statisticii?

5. Cat de "accurate" sunt cifrele anuntate de Statistica? Credeti ca au existat influente electorale in anuntul de vineri?

Iata raspunsurile primite:

  • Florian Libocor, economist sef al BRD-GSG: Da, sunt surprins pentru ca pentru datele ca sunt considerabil mai mari decat ar putea justifica mersul economiei din Q3

"Prima prognoza de PIB pentru 2014 a fost de 2.1%.Singura revizuire a fost facuta in Martie 2014 cand am crescut la 2.6%.In piata a existat cel putin o schimbare majora a estimarilor inainte de publicarea PIB pe Q2.Toata piata a mers sus, daca bine imi amintesc intre 3 si 4% crestere pe 2014.A doua zi dupa publicare piata a virat brusc si a scazut estimarile mai jos chiar decat erau initial pana la nivele intre 1 si 2% crestere PIB pt 2014.

Eu am mentinut 2.6% constant, ceea ce a avut si un pret: critici sau remarci de genul "toata piata a rectificat, tu …?".Eu nu am crezut, pentru ca nu am avut argumente solide.

Cat priveste datele publicate acum, da, ma surprind pentru ca sunt considerabil mai mari decat ar putea justifica mersul economiei din Q3.

Probabil ca vom vedea un rezultat peste asteptari la agricultura, o contributie relativ stabila a industriei si, cred, o scadere a contributiei taxelor nete.

Ma astept, in cazul fericit la o stagnare a consumului guvernamental, o crestere moderata a consumului privat si un rezultat peste asteptari dat de evolutia stocurilor.

Cifrele anuntate au fost consistent peste asteptarile pietei. Cat priveste acuratetea putem discuta dupa ce INS va publica detaliile.

Cat priveste influentele electorale, sunt conjuncturale sau hai sa spunem coincidente din punct de vedere al momentului publicarii datelor. Datele semnal au fost publicate conform calendarului (de ex. pt Q1 au fost pe 15 mai iar pt Q2 pe 14 august). Pe de alta parte nuanta electorala, daca ar fi sa o invocam, ar fi mult mai probabil vizibila in rectificarile primelor doua trimestre. Asteptam detaliile.

Oricum, in cel mai probabil caz voi mentine estimarea din luna martie care indica un avans al PIB de 2.6% in 2014.Pe de alta parte realitatea va fi clara si completa peste 2 ani, timp in care rezultatele pot fi revizuite.

Radu Craciun, economist sef BCR: "Cresterea in Q3 a fost peste asteptari. Vom avea o opinie fundamentata doar dupa aparitia datelor detaliate legate de PIB"

  •  Vlad Muscalu, economist sef ING Bank: Datele au fost cu adevarat surprinzatoare cat timp au depasit de foarte multe ori prognoza noastra, media prognozelor analistilor si chiar cele mai optimista prognoze din sondaje

1 – Datele au fost cu adevarat surprinzatoare cat timp au depasit de foarte multe ori prognoza noastra, media prognozelor analistilor si chiar cele mai optimista prognoze din sondaje. In plus, aceasta revizurire puternica depaseste tiparul istoric de ajustari si nu pare sa se potriveasca cu datele lunare de activitate economica ce erau in trecut etaloane rezonabile pentru prognozarea cifrelor de PIB.

2- Pietele leului nu au avut o reactie vizibila – spre deosebire de piatele zlotului unde o surpriza de proportii mult mai mici (piata se astepta la un avans annual al PIB de 2.7% insa acesta fost 3.3%). Aceasta lipsa de reactive poate sugera o nesiguranta in privinta directiei datelor viitoare din Romania.

3-Constructiile si serviciile pt intreprinderi au avut o revenire puternica in finalul trimestrului si sunt singurele care au inregistrat imbunatatiri.

4 – Nu am voie sa anunt aceasta in avans.

5 – Nu pot sa comentez in coditiile informatiilor curente"

  • Camil Apostol, economist sef Piraeus Bank: Cifrele de la Statistica sunt in opinia mea la fel de credibile ca intotdeauna

"Este putin surprinzator anuntul de astazi, dar este greu de descifrat in absenta detaliilor pe care le vom avea la cea de-a doua citire. Deocamdata singura sursa identificata a diferentei mari dintre estimari si rezultatele preliminare publicate este schimbarea intervenita in metodologia de calcul. Dar cum spunea Paul Krugman (daca imi amintesc corect) schimband vitezometrul nu am schimbat viteza masinii. Ca dovada, piata a ignorat anuntul, nici rata de schimb, nici curba randamentelor titlurilor de stat nici dobanzile nu s-au modificat semnificativ.Cifrele de la Statistica sunt in opinia mea la fel de credibile ca intotdeauna."

  • Catalina Molnar, economist sef al Unicredit Tiriac Bank: Revizuim in scadere cresterea economica pentru 2014

"Economia romaneasca a crescut cu un uimitor 1,9% trimestru la trimestru, iar evolutiile din trimestrele anterioare au fost revizuite astfel incat u mai exista situatia recesiunii tehnice. Am decis să revizuim in scadere întreaga creștere anuala la 2%.

INS justifică revizuirile prin schimbarea metodologiei (ESA2010), dar credem că aplicarea metodologiei SEC 2010 nu este factorul principal. Se pare că există o problemă a modului în care seria este ajustata sezonier"