Romania a urcat pe locul 52 in clasamentul Paying Taxes 2015, arata raportul realizat de PwC si de Banca Mondiala care masoara usurinta platii taxelor in 189 de economii din intreaga lume pentru o companie de dimensiuni medii. "Romania este unul dintre performerii editiei de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a masurilor luate de autoritatile fiscale in perioada 2010-2013 pentru facilitarea platilor electronice si a depunerii declaratiilor online", a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 134.

Ca urmare a acestor progrese, Romania este acum printre cele mai bine clasate tari din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, inaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) si a Republicii Cehe (119), dar ramane in urma Tarilor Baltice (Letonia 24, Estonia ¬ 28, Lituania ¬ 44), a Croatiei (36) si a Sloveniei (42).

Companiile din Romania trebuie sa faca in prezent 14 plati de taxe pe parcursul unui an (fata de o medie europeana de 12 plati anuale) si petrec pentru calcularea acestora si completarea si depunerea declaratiilor 159 de ore de munca (media europeana fiind de 176 de ore). In schimb, cand vine vorba de rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, Romania se situeaza usor peste media europeana, cu o rata de 43,2%, fata de medi de 41%.

"In prezent, autoritatile fiscale sunt angajate in procesul deosebit de import de reforma a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, iar mediul de afaceri se asteapta ca aceasta reforma sa duca la cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare, combaterea evaziunii fiscale, dar si la imbunatatirea satisfactiei contribuabililor", a precizat Mihaela Mitroi.

La nivel global, media ratei totale de impozitare a unei companii medii este de 40,9% din profitul comercial, aceasta efectueaza 25,9 plati pe an si petrece 264 de ore pentru a se conforma cerintelor fiscale.

In cei zece ani in care a fost efectuat raportul Paying Taxes, timpul petrecut de o companie medie pentru a se conforma cu platile fiscale a scazut cu aproape 10 zile, ceea ce reflecta cresterea utilizarii mijloacelor electronice de plati la nivel global. Din cele 379 de reforme fiscale inregistrate in rapoartele Paying Taxes incepand cu 2004, 105 sunt legate de depunerea electronica a declaratiilor fiscale si platile online.

Raportul Paying Taxe analizeaza usurinta platii taxelor in 189 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: : rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.