Statistica a corectat avantul PIB din trimestrul al treilea, anuntand o crestere de 1,8% fata de trimestrul  al doilea. Magnitudinea revizuirilor este mare, implicand un grad ridicat de incertitudine (studiu BNR)

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:02 Economie | Finanţe & Bănci


Tudorel Andrei, presedintele INS
Foto: Hotnews
Statistica a revizuit din nou datele privind cresterea economica din trimestrul al treilea, "coborand" la 1,8% cresterea economiei din trimestrul al treilea fata de cel anterior.  La mijlocul lunii trecute, cu numai doua zile inainte de turul al doilea al prezidentialelor, INS anuntase o crestere economica care a surprins toti analistii -de 1,9%, lucru speculat politic de premier ca o mare victorie. Revizuiri se produc si in alte tari, dar frecventa cu care acestea au loc in Romania lasa un semn de intrebare cu privire la calitatea datelor furnizate de Statistica. Reamintim ca fostul presedinte al Statisticii, Vergil Voineagu, a fost demis in ianuarie 2013 de catre Victor Ponta din cauza revizuirii in scadere a PIB-ului.


Premierul Ponta a cerut atunci secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.

 • BNR: Magnitudinea revizuirilor este mare, implicand un grad ridicat de incertitudine

Statistica a revizuit in repetate randuri cifrele privind cresterea economica, proces normal pana la un punct. Daca intri pe site-urile altor institute nationale de statistica, mai ales pe cel al Marii Britanii, vei observa ca revizuirile tind spre zero. De ce acolo se poate iar la noi nu?

Evolutia PIB a cunoscut revizuiri semnificative si variate ca directie si magnitudine, arata si BNR intr-un studiu destinat tocmai acestor revizuiri. De asemenea, se mai spune in studiu, au existat cazuri in care a fost schimbat si semnul ratei de crestere trimestriale anualizate: de exemplu, comunicatele initiale plasau cresterea economica pentru 2009 T3 intre -3 la suta si -2 la suta, insa cel mai recent comunicat (octombrie 2013) indica o crestere trimestriala de circa 4 la suta pentru acea perioada.

Cresterea trimestriala anualizata pentru 2009 T1, publicata pentru prima data in comunicatul din iunie 2009, a suferit revizuiri substantiale, luand valori intre aproximativ -23% (aferenta comunicatului din octombrie 2013) si aproximativ -11% (aferenta comunicatelor de pe parcursul anului 2012). Astfel, magnitudinea revizuirilor este mare in valoare absoluta, dar si in raport cu nivelul efectiv al seriei de rate de crestere, implicand revizuiri caracterizate de abateri standard mari si, prin urmare, un grad ridicat de incertitudine. Suplimentar, revizuirile pot avea loc chiar si dupa o perioada indelungata de timp de la publicarea initiala, cum a fost cazul cresterii economice pentru 2005 T1. Referitor la directia revizuirilor, datele statistice initiale au fost, in general, reevaluate la valori mai mici in termeni absoluti (pozitive mai mici si negative mai mici), indicand o tendinta de netezire a ratelor de crestere

Ce spune comunicatul INS de miercuri:

"Produsul intern brut in trimestrul III 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014 .  Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,0% pe seria ajustata sezonier. In primele noua luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier.  In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi  (SEC) 2010) si a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,4% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,7% fata de trimestrul IV 2013.


Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2014 a fost de 167,07 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali- cu 1,8% fata de trimestrul II 2014 si 3,0% fata de trimestrul III 2013. Produsul intern brut estimat pentru primele 9 luni ale anului 2014 a fost de 496,29 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali- cu 3,1% fata de perioada corespunzatoare din anul 2013.

 • Pe categorii de resurse, cele mai importante contributii la cresterea PIB in primele 9 luni din 2014 fata de acelasi interval din 2013 le-au avut:
-    Industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%;
-    Informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%.

Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.
Intermedierile financiare si asigurarile au avut, si ele, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.

 • Pe categorii de utilizari, cele mai importante contributii la cresterea Produsului intern brut in primele 9 luni ale anului 2014 le-au inregistrat:
-    Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+3,0%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8%;
-    Exportul net (+1,0%), consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 5,7%.
Ca urmare a scaderii semnificative a volumului formarii brute de capital fix cu 7,3%, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,8%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7267 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  Caragiale vesnic viu! (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:16)

  lambda [utilizator]

  "să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica (...)"
  Statistica ne revizuieste nivelul traiului in fiecare zi. Buzunarele ce zic?
  • -1 (5 voturi)    
   mi se pare mie ? (Miercuri, 3 decembrie 2014, 13:25)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui lambda

   Sau in perioada lui Boc e o cadere brusca, dupa care s-a revenit la normalitate ? Pe graficul ala, desigur.
  • -7 (7 voturi)    
   recesiune (Miercuri, 3 decembrie 2014, 13:26)

   RodicaOtelea [anonim] i-a raspuns lui lambda

   Basescu a anuntat acum doua luni de la pupitrul Cotrocenilor ca Romania a intrat in recesiune tehnica . A anuntat vreo institutie abilitata acest lucru sau Basescu a fost porc ca de obicei ?
   • +2 (2 voturi)    
    Marea cultura a pompistilor e binecunoscuta (Miercuri, 3 decembrie 2014, 18:39)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui RodicaOtelea

    ca si bunul lor simt.
 • +17 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:23)

  [anonim]

 • -16 (18 voturi)    
  nu s-au adeverit previziunile basiste. e crestere (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:34)

  jackalphonse [utilizator]

  base ne spunea ca lumea se sfarseste, vine apocalipsa daca nu mai guverneaza el prin boc sau prin oportunistul de MRU. ete ca nu-i chiar asa. psd-ul face ce stie, adica fura, dar face si suficienti bani ca sa aiba de unde fura. base si ai lui au furat mai putin (trebuie sa recunoastem), dar au produs atat de putin incat au facut imprumut la fmi ca sa de asalarii si sa mai ramana de o poseta sau o vila acolo.
  • +10 (12 voturi)    
   dupa mintea ta ca in reclama OLX (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:58)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Guvernul lui Dottore a facut ceva ? profit ? sau pierdere ?...clar esti la mentalitatea cumparatorului de OLX..evident votant p$d
  • +8 (10 voturi)    
   ... (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:09)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Tu chiar nu intelegi multe...
   • -10 (12 voturi)    
    ce ar trebui sa inteleg? (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:27)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    ia explica mi:)))
    n a venit apocalipsa. era s aplec din tara pt ca eram bagat in depresie de previziunile basiste. acum stau bine merci
    • +3 (5 voturi)    
     TU TE-AI NASCUT.... (Miercuri, 3 decembrie 2014, 13:58)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     Depresiv!
     • -1 (3 voturi)    
      nu am trait mai bine in epoca basescu (Joi, 4 decembrie 2014, 10:10)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

      chiar nu! indiferent cat mi-ati spune voi ca guvernarea basescu a fost mai buna, eu nu am vazut nimic mai bun. explicati mi voi unde a fost mai bine. pesedisti la puscarie? asa si? s-a vazut diferenta?
      nici macar indicii care acum sunt pe crestere, nu erau mai buni, erau pe minus si se duceau tot mai in minus. sa fim seriosi, guvernul boc a fost dezastruos, iar boc a fost marioneta basescu.
    • +8 (10 voturi)    
     Lasa .. (Miercuri, 3 decembrie 2014, 14:34)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     .... ca daca daca ai supravietuit celor 10 ani de dictatura basista crunta, marile realizari ale lui Tonta sunt o briza placuta pentru creierul tau. Briza, creier, vuuuuu, intelegi?
     • 0 (2 voturi)    
      esti un trol. tu si cu bec (Joi, 4 decembrie 2014, 15:53)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      o fi ponta naspa, dar basescu este cel putin la fel. sa va spalati cu el pe cap. pleca de la cotroceni exact asa cum trebuia, cu huiduelile a 95% din populatie. ati ramas ultimii care il proslaviti ca fiind mesia (papagalilor poate). ati ramas ultimii
    • +4 (6 voturi)    
     Viata de caine sa-l spalati pe ponta dupa esec (Miercuri, 3 decembrie 2014, 18:47)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     Ce zici daca ajungea presedinte ponta crestea PIB-ul cu inca vreo 10 %?
 • +14 (14 voturi)    
  De unde intelegem (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:37)

  JustinCase [utilizator]

  Ca "Statistica" a facut campanie electorala, nu?
 • -6 (10 voturi)    
  Magnitudinea revizuirilor este mare, (Miercuri, 3 decembrie 2014, 10:49)

  xrogo [utilizator]

  daca se poate spune ca de la 1,9% la 1,8% magnitudinea este mare,atunci asa sa fie....
  • +7 (7 voturi)    
   evident ca cifrele pentru tine se scriu (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:00)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   se sterg ca la scoala..nu iti asumi nici o responsabilitate fata de economie..mediul de afaceri..replica specifica de p$d..cat si cand va mai da United Shpagas Of Democracy per postare ? sau e POST NEGRU ca e hrebe la brutarie ?
  • +8 (8 voturi)    
   Daca citeai tot articolul... (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:10)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Daca citeai tot articolul si nu doar titlul si pozele, intelegeai si la ce se refera BNR cind spune ca magnitudinea revizuirilor e mare.
   De exemplu:
   "Cresterea trimestriala anualizata pentru 2009 T1, publicata pentru prima data in comunicatul din iunie 2009, a suferit revizuiri substantiale, luand valori intre aproximativ -23% (aferenta comunicatului din octombrie 2013) si aproximativ -11% (aferenta comunicatelor de pe parcursul anului 2012)."

   Da' e mai simplu sa comentezi fara sa stii exact despre ce-ti dai cu parerea.
  • +6 (6 voturi)    
   DA, e mare! (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:49)

   LaurentiuLatu [anonim] i-a raspuns lui xrogo

   diferenta de la 1.9 la 1.8 este cam de 160 milioane de euro. Deci da, e mare!!! ( 0.001 * 160 MLD euro PIB = 160 mil euro )
 • +10 (10 voturi)    
  interesant... (Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:24)

  ..13 [utilizator]

  Daca ma uit pe graficul de la BNR ramane ca cea mai reusita relansare economica s-a petrecut intre oct.2008 - oct.2009.

  Poate ca graficul de acolo sa fie corelat si cu starea mediului politic si cred ca atunci se poate intelege cand o politica economica - atunci cand ea exista - poate schimba directia intr-o economie reala.

  Multumesc DP -HN = bun articol!
 • +3 (3 voturi)    
  Ce avint ,care avint ???-avintul -prabusirea ! (Miercuri, 3 decembrie 2014, 15:33)

  andreesanu [utilizator]

  Aveti rabdare cele o mie si una de nopti ale lui Ponta sunt pe sfirsite,mai rabdati putin si cind o termina cu povestile poate scapam de el ,a inceput deja sa-si puna cenusa in cap !!!,am rabdare pina intra in rahat cum trebuie.
 • +1 (1 vot)    
  parerea mea (Joi, 4 decembrie 2014, 7:32)

  ernst [utilizator]

  e vorba de 2 chestiuniu aici: trecerea la ESA 2010 si ajustarea sezoniera. INS spune ca el baga datele in software si preia rezuktatele. Cu tot respectul pentru economistii INS, care poate au o parere personala insa nu-i intreaba nimeni, INS ca o entitate globala nu are habar ce face cutia aia neagra. e, si cev face ea este ca de la un trimestru la altul poate schimba modelul de regresie. ceea ce rezulta in ajustare majore ale evaluarilor.
  Ce poate face HotNews e sa ceara pararea unui econometrician harsit cu experienta [eu nu fac zilnicv astfel de calculele] sa ne spuna daca nu cumva INS ar trebui sa emita si un punct de vedere in legatura cu gradul de semnificatie statistica a ajustariui sezoniere. S-ar putea pur si simplu, teoretic e posibil, ca acea cutie neagra sa zica mai jos cu litere mici si ca ajustarea sezoniera nu e suficient de semnificativa [sau e, la un grad de sa zicem 50% ceea ce e apa de ploaie].
  parerea mea
 • 0 (0 voturi)    
  Crestere economica (Joi, 4 decembrie 2014, 11:39)

  Craciunitza [anonim]

  provenita din " cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+3,0%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8% ' . Extraordinar .. a crescut numarul locurilor de munca, seintorc romanii din tari straine, nu mai avem saraci... Ponta asta si-a pus omul lui si acolo, ca pe Madama Georgescu..Rusine..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by