"Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele pentru a doua oara in ultimele luni. In decembrie BNE a anuntat ca taxeaza bancile comerciale pentru a accepta depozite (impunand deci rata a dobanzii negativa) iar astazi pe langa faptul ca a crescut dobanda de penalizare la minus 0.75% (de la minus 0.25%) a renuntat si la limita de 1.20 a ratei de schimb fata de euro. Aceasta limita introdusa in septembrie 2011 pentru a impiedica intarirea francului care ducea la recesiune si la scadere a inflatiei, intarire rezultand din fuga de euro a investitorilor, a fost cu succes aparata pana acum. In ultimele luni insa, activele de refugiu (cele care nu ofera randamente mari dar care au tendinta sa isi prezerve valoarea) printre care si francul si-au sporit iar atractivitatea din cauza incertitudinilor geopolitice si a dificultatilor manifestate in zona euro care au dus la o repornirea mult mai lenta decat se spera a economiei", spune Camil Apostol, economistul sef al Piraeus Bank, legat de saltul urias de joi al francului elvetian.

Camil Apostol, economist sef Piraeus BankFoto: Hotnews

"Pe de alta parte deprecierea euro fata de dolar a condus la o depreciere corespunzatoare a francului care in ultima perioada era aproape constant la 1.2009/EUR. Toate acestea au condus la deciziile de azi (scaderea ratei fiind gandita sa amortizeze din impactul renuntarii la limita de 1.20)", mai crede Apostol.

Cotele intalnite joi la ghisee pentru franc- crede economistul citat- au probabil si o acoperire emotionala dar cred ca semnalizeaza si faptul ca piata nu a gasit inca un pret de echilibru. Asemenea cote si spread-urile mari arata atat incertitudinea celor care sunt nevoiti sa tranzactioneze cat si disponibilitatea lor scazuta pentru aceasta.

E greu de facut un scenariu credibil la cald. Sa nu uitam ca francul este moneda de refugiu. O evolutie pozitiva a mediului global atat politic cat si economic investitorii vor cauta activele riscante, reducandu-si pozitia pe franc si conducand rata spre 1.00/EUR. Daca incertitudinile vor domina francul va mai avea episoade de apreciere.

Cred ca un razboi valutar este cu totul exclus in momentul de fata. De altfel sa observam ca aceasta mutare dezavantajeaza de fapt o economie bazata pe export ca cea elvetiana si usureaza oarecum sarcina BCE. Traim vremuri interesante, conchide Apostol.

Reamintim ca joi, cursul francului elvetian a sarit in aer dupa ce Banca Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. La cursul publicat de BNR francul elvetian a sarit de la 3,74 lei (marti) la 4,32 lei (miercuri). Euro a sarit si el de 4,5 lei iar dolarul american a fost cotat la 3,85 lei (fata de 3,82 cat era cotatia de miercuri). Practic, asistam la un nou razboi valutar declansat de bancile centrale. "Probabil ca SNB se astepata la demararea in curand a programului BCE de cumparare de titluri de stat, program care in esenta va duce la inundarea pietei cu euro ceea ce va face ca acesta moneda sa continue sa se deprecieze fata de dolar. In acest conditii, SNB ar fi trebuit sa cumpere agresiv EUR pentru a putea mentine minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1.20, cumparari care a ajuns la concluzia ca nu sunt sustenabile. In plus, EUR achizitionati, prin devalorizare ar fi adus pierderi substantaile SNB. In conditiile in care acum cateva zile un viceguvernator al SNB asigura pietele ca minimul de 1.20 ve reprezenta in contunare piatra de temelie a politicii monetare a SNB, decizia a de renuntarea la limita a produs o surpiza imensa cu un impact emotional pe masura. Dupa un efect de pendul care a dus cursul de schimb EUR/CHF de la 1.20 la sub 0.9, cursul s-a stabilizat deocamdata la valori usor peste 1", explica pentru HotNews.ro Radu Craciun, economistul sef al celei mai mari banci locale- BCR.