In Monitorul oficial de joi, 15 ianuarie 2015, s-a publicat o noua procedura privind reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat anterior din oficiu de catre autoritatile fiscale. Procedura, care va fi utilizata la solicitarea expresa a persoanei impozabile, se aplica incepand cu 1 februarie 2015 si modifica formularul 099 „Cerere de înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amintim faptul ca unei persoane înregistrate în scopuri de TVA autoritatea fiscala îi poate anula înregistrarea în scopuri de TVA în mai multe situatii, cum sunt: a fost declarata inactiva fiscal, asociatii sau administratorii au înscrise în cazier infractiuni de natura economica, nu s-a depus nici un decont de TVA pentru o perioada de 6 luni consecutive, nu s-au efectuat achizitii sau livrari de bunuri ori prestari de servicii în sfera TVA timp de 6 luni, societatea se afla în inactivitate temporara declarata în Registrul comertului.

  • Persoanele ce solicita reînregistrarea în scopuri de TVA trebuie sa elimine cauzele ce au generat invalidarea codului de TVA si sa nu aiba datorii la bugetul de stat.
  • În situatia în care o persoana doreste sa se reînregistreze în scopuri de TVA, aceasta depune la organul fiscal competent formularul 099 fie prin posta fie direct la registratura ANAF, împreuna cu documentatia justificativa din care sa rezulte capacitatea economica si intentia de a desfasura activitati economice, prin declaratia pe proprie raspundere, celebrul formular 088 (înca nepublicat în Monitorul oficial).
  • În cazul în care documentatia este incompleta, autoritatile fiscale notifica contribuabilul iar acesta are un termen de 15 zile pentru completare documentatiei, sub sanctiunea respingerii cererii.
  • Procedura este detaliata pentru reînregistrarea în scopuri de TVA în functie de fiecare dintre cauzele ce au generat anularea.
  • De exemplu, daca o persoana a avut anulat codul de înregistrare din cauza nedepunerii deconturilor de TVA, cererea de reînregistrare în scopuri de TVA trebuie sa fie însotita de urmatoarele documente: a.  toate deconturile de TVA nedepuse în termen; b.  angajamentul persoanei impozabile prin care se obliga sa depuna în termen deconturile de TVA ale perioadei urmatoare;c. declaratia pe proprie raspundere formular 088 pentru evaluarea capacitatii de a desfasura activitati economice; d. certificatul constatator emis de Registrul comertului din care sa poata fi identificati administratorii persoane impozabile, ponderea detinuta în capitalul social si alte elemente constitutive ale societatii.
  •  Pentru nedepunerea la termen a deconturilor de TVA, societatea va fi sanctionata contraventional.
  • Din pacate, actul normativ nu instituie în seama autoritatii fiscale si un termen în care aceasta sa analizeze si sa solutioneze solicitarea contribuabilului. Prin urmare, termenul maxim de solutionare a cererii ramâne 45 zile, termen prevazut de art. 70 alin. (1) din Codul de procedura fiscala.Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.