UPDATE Zile grele pentru PFA:  Orice PFA ce castiga 144.900 lei (salariul mediu x 5 x 12 luni) plateste 38.108 lei + impozitul pe venit de 16% + CASS de 5,5%

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 18 februarie 2015, 16:45 Economie | Finanţe & Bănci


Una dintre modificarile aduse de Codul Fiscal este introducerea CAS pentru veniturile realizate ca PFA. Cota este de 26,3% din venituri. Aceste venituri nu pot fi mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Anul acesta salariul mediu este estimat a fi de 2.415 lei. In aceste conditii, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 845,25 lei, dar nici mai mare de 12.075 lei. Lucrand cu aceste date, orice PFA ce castiga 144.900 lei ( 2.414 x 5 x 12 luni) plateste 38.108 lei + impozitul pe venit de 16% + CASS de 5,5%.

 "Probabil domnii/doamnele de la Ministerul Finantelor Publice sunt invidiosi/invidioase pe anumite profesii ce castiga mai bine decat functionarii publici si au decis sa plateasca si ei pensii ! Culmea e, ca acum si aceste PFA platesc deja pensii, fie pe asigurea proprie formular 600 fie sunt salariati prin alta parte", a transmis miercuri HotNews.ro unul din consultantii fiscali chestionati pe aceasta tema.

In baza declaratiei 600 depusa de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata. Contributia la pensii se plateste trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

"De la un PFA iei mai usor bani decat de la o firma cu care mai treci prin litigii...Mesajul lor este ca inca bugetul de pensii nu e sustenabil. Oricum in forma asta nu cred ca va trece de Parlament", ne-a mai spus consultantul fiscal amintit.


Conform Legii nr. 187/2014 a bugetului asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 961 din 30 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 2 ianuarie 2015, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat a fost majorat cu peste 100 de lei.

Aplicand cota CAS de 26,3% asupra acestor valori, PFA va plati minimum 222,30 lei (35% x 2.415 lei x 26,3%) si maximum 3.175,725 lei (5 x 2.415 lei x 26,3%).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012). Declaratia 600 se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu. De asemenea, formularul se poate depune online de catre contribuabilii care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.


Proiectul Codului Fiscal publicat miercuri prevede introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016 si ntroducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri.

Este avuta in vedere si majorarea sumei neimpozabile lunare la stabilirea impozitului pe venitul din pensii, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Ulterior, din ianuarie 2017, este prevazuta reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, si la angajator, de la 15,8% la 13,5%.

Masurile vor diminua incasarile la buget cu 5,2 miliarde lei in 2016, dar vor antrena si venituri suplimentare de 2,7 miliarde lei din  TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, urmare a unei cresteri anticipate a locurilor de munca, impactul bugetar net fiind de 2,5 miliarde lei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

105330 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  La PFA-uri (Miercuri, 18 februarie 2015, 16:51)

  RedGuard [utilizator]

  nu-i norma de venit? Ca nici la consultanta IT nu e mai mare de 40.000 pe an.

  Ehe, pana la 144.000 e drum lung.
  • +8 (14 voturi)    
   nu e mai simplu, ca acei angajati (Miercuri, 18 februarie 2015, 19:37)

   niklaus [anonim] i-a raspuns lui RedGuard

   pizmasi, din cadrul DGFP, sa treaca in sistem PF, sa inceheie cu Fiscul contracte, sa fie reevaluati si acreditati anual, sa intocmeasca rapoarte lunare de activitate, sa raporteze catre firmele de audit cum si-au indeplinit obligatiile, ... si sa plateasca si ei dari?
   Sa fim seriosi, externalizarea serviciilor fiscale ale statului, a existat din romanitae, si chiar in evul mediu.
   • -4 (4 voturi)    
    sunt taxele prea mari pe PFA? (Joi, 19 februarie 2015, 15:24)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui niklaus

    atunci treci pe srl sau fa-ti contract individual de munca asa cum au restul romanilor
    nu mai plange pe aici ca nu mai poti avea venituri cu impozite minuscule
    ca si copiii tai merg la scoala, ca si tu beneficiezi de serviciile politistilor si pompierilor
    nu vad ce sa plateasca impozite doar unii, ori suntem de dreapta ori nu mai suntem?
    • +3 (3 voturi)    
     PFA (Vineri, 20 februarie 2015, 9:45)

     adrian [anonim] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     Ba Niklaus, eu sunt angajat cu 8h la privat, care nu ma palteste la salariul minim cum fac marea majoritate, si pe langa cele 8h am zis sa mai castig ceva bani printr-un magazin online. Ori in momentul in care statul nu ma lasa sa imi deduc cheltuielile, dar vrea 47,8% din venitul net ( din care eu tb sa am bani pentru cheltuielile declarate nedeductibile de catre tampitii de la fisc) eu consider ca este o hotie fara margini, practic eu lucrez ca sa castige statul 60-70% din munca mea, pai atunci se mai merita sa ai initiativa privata?
     Cand faci o afirmatie gandeste-te de 3 ori, te rog eu frumos nu mai abera pe forumuri inutil, lasa pe cei care inteleg cum functioneaza PFA-ul sa isi dea cu parerea.
     Iti multumesc anticipat!
 • -8 (30 voturi)    
  Mi se pare corect (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:05)

  Iulian [anonim]

  Pai ei platesc CAS dar una e sa platesti 5.5% din minimum pe economie cum declara toti, si alta e sa platesti 5.5% din toate veniturile.

  Mie mi se pare discirminare ca unii sa plateasca din tot salariul (adica intregul lor venit) si altii sa plateasca doar din minimum pe economie.

  E vorba pana la urma de cota procentuala din venit, nu impozit progresiv si alte prostii ce te incurajeaza sa ramai sarac decat sa dai bani la stat.

  Nu spun ca trebuie sa moara si capra vecinului, dar in ambele cazuri e vorba de 2 persoane ce presteaza munca (unii intelectuala, altii fizica) pentru a produce niste bani (salariul). Nu vad de ce unii ar trebui sa plateasca mai putin si altii mai mult.
  • +28 (32 voturi)    
   esti pe langa (Miercuri, 18 februarie 2015, 18:53)

   JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui Iulian

   CAS = pensie , PFA plateste CAS la o suma asigurata. (sal minim), si este 35% din suma asigurata. Daca ar fi sa platesc 35% CAS din profit, deja tre sa exploatez alte optiuni.

   Ce zici tu acolo e CASS (sanatate), care este 5.5% din profit, nu din sal minim

   Eu ca PFA daca ma imbolnavesc, nu iau nici un ban, nu am concediu, zile libere legale, nu am protectia unui contract de munca in spate. Toate aceste riscuri, daca mi le-ar asigura o companie privata de asigurari (ca am cerut oferte) m-ar costa la fel de mult ca si avantajul fiscal pe care il am ca PFA.

   Principiu e simplu in economie: risc mai mare = profit posibil mai mare.

   Cei care nu stiu ce inseamna un PFA sa se abtina de la comentarii.

   Oricum articolul e neclar sa nu zic prost, PFA plateste si acum CAS, si CASS si impozit pe profit.
   • 0 (4 voturi)    
    ba o PFA poate fenta CAS-ul (Joi, 19 februarie 2015, 8:50)

    Radu_Luci [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

    îşi face leafă pe contract de muncă (pe minim, ba chiar şi la sfert, cred că e voie), dă declaraţie că are venitul ăsta şi atunci ce câştigă ca PFA nu mai e grevat de CAS. rămân, în schimb impozitul şi CASS-ul. astea două chiar nu ştiu cum s-ar putea fenta :)
    cred că impozitarea asta cu plafon e adresată băieţilor deştepţi care câştigă într-o lună cât alţii în 20 de ani - din POSDRU, de exemplu, programele alea inutile.
    • +3 (5 voturi)    
     Nu renteaza (Joi, 19 februarie 2015, 9:55)

     JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui Radu_Luci

     Daca faci un calcul cate contributii platesti pentru un angajat chiar si la sfert + bataia de cap cu raportarea la ITM, costuri in plus pentru contabilitate, etc, este mult mai simplu sa platesti CAS la suma minima asigurata. Daca se impune in schimb sa platesti CAS 26% din profit (sau chiar norma depinde de caz) eu cred ca majoritateta PFA-urilor vor disparea.
     • +1 (1 vot)    
      nu, nu (Joi, 19 februarie 2015, 13:48)

      Radu_Luci [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

      mă refer la un contract mic, pierdut într-o firmă cu destui angajaţi. cum am eu, pe două ore/zi ;) doar aşa rentează. altfel, într-adevăr, nu are sens.
    • +3 (5 voturi)    
     ei, cum nu stii?! (Joi, 19 februarie 2015, 11:27)

     catelu [utilizator] i-a raspuns lui Radu_Luci

     Poti fi foarte bine PFA in Bulgaria si lucra in Romania sau aproape oriunde in uniunea europeana.
     O parte din impozitele auto si asigurarile RCA deja se platesc in Bulgaria. De ce sa nu continuam, pana ne prindem ca de fapt mai bine luam placuta aia cu "Romania" de la podul de la Ruse si o mutam la Bors.
     • 0 (2 voturi)    
      ha, ha (Joi, 19 februarie 2015, 13:50)

      Radu_Luci [utilizator] i-a raspuns lui catelu

      la asta nu m-am gândit! chiar am să mă interesez. mulţumesc!
   • -1 (3 voturi)    
    nu vad problema (Joi, 19 februarie 2015, 10:58)

    c.radu [anonim] i-a raspuns lui JohnnyBoy

    De acord că articolul este scris prost, autorul nu pare să înțeleagă ce spune, vrând doar să irite cititorii.
    Nu te obligă nimeni să plătești mai mult decât acel minim de 223 de lei pe lună. Dacă, însă, îți dă mâna să plătești 3175 de lei, ești liber să o faci; pensia va fi pe măsură.
    • -1 (1 vot)    
     Si salariatii? (Joi, 19 februarie 2015, 13:40)

     AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

     Daca exista aceeasi optiune si pentru salariati, de a plati tot 223 de lei lunar, ar fi corect. Dar nu e posibil.
     • -1 (1 vot)    
      Exista acceasi optiune (Joi, 19 februarie 2015, 15:05)

      JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

      Orice persoana are optiunea de a se face PFA nu te obliga nimeni sa fii angajat.
  • +8 (14 voturi)    
   ... (Miercuri, 18 februarie 2015, 18:59)

   Calin [anonim] i-a raspuns lui Iulian

   Man problema intervine atunci cand platesti de mai multe ori acei 5%.
   Daca ai si Carte de munca si PFA si SRL si iei dividende si si un imobil pe care il dai in chirie vei plati 5.5% de 4 ori. Nu inteleg de ce nu comaseaza CAS-ul cu impozitul pe profit pentru ca la urma urmei asta este un impozit nu o cotizatie la o asigurare....
   E ca si cum tu ai avea asigurare pe casa la 4 firme diferite (la unele platesti mai multi si ai suma mai mare asigurata la unele mai putin si ai suma mai mica asigurata). Deci platesti 4 polite diferite iar cand vine un cutremur te despagubeste doar una (cea mai proasta). Cam asa e acum cu CAS-ul.
   • +1 (3 voturi)    
    CASS nu CAS (Joi, 19 februarie 2015, 9:49)

    Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui Calin

    "Man" nu mai confunda CAS cu CASS. Ii bagi pe toti in ceatza ce naibii...
  • +6 (6 voturi)    
   esti cam prost informat (Miercuri, 18 februarie 2015, 19:22)

   FlorinOprea [anonim] i-a raspuns lui Iulian

   Nu se plateste 5.5% din minim, ci din venit. 5.5% din minim e luat de stat in avans si se regularizeaza anul urmator dupa 25 mai. Capisci?
 • -6 (18 voturi)    
  sunteti siguri? (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:09)

  unu [anonim]

  Dragii mamii de la fisc, nu uitati ca majoritatea acestor PFA-uri sunt programatori cu ceva experienta...

  hai sa ne gandim un pic cat de bine sunt securizate serverele ANAF-ului si ce se intampla cu ele daca incepeti sa-i impozitati tocmai pe astia:)
 • +21 (23 voturi)    
  Impozitarea pe intreg venitul: neconstitutionala (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:11)

  Jim [anonim]

  Nu exista impozitare pe venit care sa nu tina cont de cunatumul "castigului", cum se face in Romania, impozitare pe cifra de afaceri, pe cashflow; exista personal tax income care se aplica la ce venit curat, pe castigul care ramane dupa plata datoriilor; limba romana este saracita de multiple necesare distinctii incepand cu aparitia Codului Fiscal acum 10 ani.

  O impozitare brutala, fara sa tina seama de adevaratul castig este inumana, neconstitutionala (asezare injusta a sarcinilor fiscale), contra relegematarilor europene referitoare la drepurile omului etc.; se pedespese libera initiativa in mod voit de statul opresor reprezentat de functionari invechiti in rele.
  • 0 (2 voturi)    
   Ar fi bine sa fie cum zici tu. (Joi, 19 februarie 2015, 3:13)

   coco04 [utilizator] i-a raspuns lui Jim

   Dar in astfel de cazuri trebuie sa dai : izvorul de lege,actul normativ,articol,paragraf,etc.
 • +7 (13 voturi)    
  pfa-urile... (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:13)

  demaGOGU [anonim]

  ...nu beneficiaza de pensii publice, de ce ar contribui la system?

  iar la cass sa contribuie in masura in care nu se trateaza in strainatate
 • +13 (15 voturi)    
  platesti impozite mari catre stat (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:16)

  artistul [anonim]

  atunci cand statul iti ofera ceva de acei bani iar infrastructura ar fi un bun exmplu.
  Dar cand vad ca platim impozite doar ca sa acoperim gauri mai vechi ... ma apuca dracii!!!
 • +15 (19 voturi)    
  ... (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:17)

  a.nonim [utilizator]

  Problema se pune altfel. Aceste persoane beneficiaza sau nu de asigurari medicale si pensie de stat ca oricare alt angajat? Daca da, trebuie sa plateasca. Daca nu, e un abuz.
  • +9 (11 voturi)    
   la pensie e buba (Miercuri, 18 februarie 2015, 23:57)

   c# [anonim] i-a raspuns lui a.nonim

   da, beneficiaza.
   la sanatatae PFA plateste la fel ca toata lumea, 5.5%
   la pensie plateste cat vrea in anumite limite, dar ce nu prea se spune aici pe forum este ca si cand ii va veni vremea sa incaseze pensia, va incasa in functie de cat a cotizat.

   deci... e corect in continuare, nu?
 • +14 (16 voturi)    
  ... (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:32)

  calin [anonim]

  Problema nu este neaparat legata de nivelul de taxare ci mai exact ce primesti in schimb de acei bani???
  Adica ce face Statul pentru tine cu banii incasati?
 • -1 (5 voturi)    
  Cred . . . (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:34)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  , , , ca ai inteles gresit. Cinci salarii medii pe an fara sa mai inmultesti cu 12.
  • -1 (1 vot)    
   salarii medii (Joi, 19 februarie 2015, 14:55)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   maximul sumei platite la fondul de pensii se raporteaza la procentul de cat o fi el, ca n-am inteles, din maxim 5 salarii medii pe luna. poti sa ai salariu de 100000 lei pe luna, cotizatia se va calcula la max 5 salarii. adica si pensia va fi limitata. ca sa nu mai vorbim ca se cotizeaza in functie de salariul mediu si punctul de pensie este in functie de salariul minim. in statistica salariul minim creste dar valoarea punctului de pensie nu! ca asa e in tenis.
 • +1 (3 voturi)    
  CAS nu e plafonat la 5 salarii medii! (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:40)

  Omonim [anonim]

  Vedeti ca plafonarea la 5 salarii medii se aplica pe fiecare loc de obtinere a venitului... nu pe cumulat.
 • -18 (26 voturi)    
  Zile grele (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:48)

  vlad [anonim]

  Mai bine zis: zile grele pentru cei care fenteaza statul cu tot felul de chichițe, bani la negru si restul pe contract PFA apoi ne intrebam de ce nu are statul bani pentru autostrazi si spitale.
  • +25 (27 voturi)    
   Zile grele pentru cei cinstiti (Miercuri, 18 februarie 2015, 18:07)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Zilele negre nu sunt pentru cei care fenteaza statul cu bani la negru si contract de pfa ci pentru cei care deja platesc cinstit; ceilalti vor trece in totalitate la negru sau cu o suma infima pe pfa.
  • +23 (25 voturi)    
   hmm (Miercuri, 18 februarie 2015, 18:17)

   ciprian [anonim] i-a raspuns lui vlad

   În primul rând nu mi-e clar ce e așa grav să ai PFA - câtă vreme faci acte pe activitățile comerciale pe care le prestezi și-ți plătești dările...

   În al doilea rând, ce facem cu ceilalți? Le dăm peste degete, că-s prea capitaliști?

   Eu sunt și angajat și am și PFA, unde fac câteva proiecte, să nu uit cum se lucrează și să-mi fac bani de concediu.
   Angajatorul meu plătește asigurări pentru mine, impozit pe salariu, plătesc și de la PFA impozite și tot eu sunt problema?

   Bine că avem companii cu datorii de miliarde și vrem să jupuim PFA-urile. Geez.
  • +5 (7 voturi)    
   Statul e cel care fura! (Joi, 19 februarie 2015, 9:52)

   LianaSerbanescu [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Statul n-are bani de spitale si autostrazi pentru ca functionarii lui fura banii platiti de angajati marunti, cu afaceri marunte, sau mari! Si modalitatile de a fura sunt atat de multe si atat de diverse - de la vechilul Udrei, Breazu si spatiile allocate moc de RAPPS, pana la furtisag gros, de tipul contractelor Microsoft si EADS.
 • +10 (12 voturi)    
  taxe angajat + taxe angajator (Miercuri, 18 februarie 2015, 17:50)

  darkdragon [utilizator]

  Daca forteaza FPA-urile sa plateasca taxe angajat + taxe angajator pentru CAS si CASS cred ca gaura in buget va fi si mai mare decat preconizeaza ei

  Sunt peste 500.000 de PFA si profesii liberale; o sa isi bage picioarele, o sa incheie contracte pe salariu minim si evaziune frate. Mai ales daca se scot cei 16% impozit pe dividende. Micul patron ii va fi mai la indemana sa scoata cash si sa plateasca la negru.

  Sa vedem ce se intampla cu CAS totusi, avand in vedere ca el se plateste totusi % la suma convenita cu CNPAS (cica asigurata)

  Mai vedem pana la anul ca oricum o sa tot o dea cotita.

  In fine, cred ca primii vizati sunt profesiile liberale nu neaparat cei care emit facturi, ci cei care au conventii civile si drepturi de autor, unde nu platesc deloc CAS. Avizatii sunt cei din domeniul medical / farma / media / publicitate / comisionari de toate felurile (polite, etc)
  • 0 (2 voturi)    
   Sa moara si capra vecinului (Joi, 19 februarie 2015, 8:08)

   SmartDragon [anonim] i-a raspuns lui darkdragon

   La contract de cesiune drepturi de autor se plateste CAS, nu mai vorbiti aiurea.
   • 0 (2 voturi)    
    daca e necinstita, nu sa moara, dar sa plateasca (Joi, 19 februarie 2015, 13:36)

    darkdragon [utilizator] i-a raspuns lui SmartDragon

    Nu mai fonfani degeaba pe comentarii pe site-uri de stiri.

    Cine ti-a retinut CAS pe contract drepturi de autor este doar pentru ca nu esti si angajat in alta parte; daca esti in schimb angajat si ti-a retinut si-a batut joc de tine.

    Pe de alta parte sa ma scuzi, daca ti s-a retinut CAS si nu esti angajat tu ai venit constant DOAR din contracte de drepturi de autor? Nu degeaba a bagat fiscul aspectele de munca dependenta.

    zo, you're out of luck or not?
 • +9 (11 voturi)    
  dezinformare (Miercuri, 18 februarie 2015, 18:01)

  autor_necunoscut_84 [utilizator]

  Si pana acum exista un venit minim si unul maxim pentru care te poti asigura la casa de pensii si pentru care platesti ca si contributie 31,3% in total, repartizati lunar daca esti pe sistem real.

  Cei care sunt PFA si au si un contract de munca nu sunt obligati sa plateasca si pe PFA CAS.

  Ori nu inteleg eu ori e scris prost articolul. Ce se schimba mai exact? Se micsoreaza sa inteleg procentul de contributie la 26,3%? Se elimina cumva scutirea de la asigurarea CAS pentru cei care au si contract de munca?

  Sau poate ca se introduce obligativitatea pentru cei care sunt pe norma de venit si nu pe sistem real?

  Tare mi-ar placea sa scrieti articole cum trebuie si nu in graba cu accent pe populism....
  • +2 (4 voturi)    
   Dezinformare deloc (Miercuri, 18 februarie 2015, 19:24)

   kreatorxxxx [anonim] i-a raspuns lui autor_necunoscut_84

   Afirmatia asta cu PFA deja angajat scutit la pensii, e valabila azi, de la anul nu se mai pune !
  • +2 (4 voturi)    
   E corect articolul (Miercuri, 18 februarie 2015, 19:56)

   Omonim [anonim] i-a raspuns lui autor_necunoscut_84

   Articolul e scris corect. Se elimina orice scutire pentru PFA si se va plati contributie la toata suma.
   • 0 (0 voturi)    
    PFA fara activitate (Vineri, 27 februarie 2015, 10:20)

    gabi [anonim] i-a raspuns lui Omonim

    Pai si daca un PFA are o activitate minima si venituri apropiate de zero pentru ca omul e angajat deja in alta parte cu norma intreaga, cum e, plateste dupa noile cuantumuri sau dupa venitul real? N-am, inteles nimic din articol!
 • +3 (5 voturi)    
  Articol scris cu picioarele (Miercuri, 18 februarie 2015, 18:46)

  JohnnyBoy [utilizator]

  Cum adica se introduce CAS si la PFA ? Ca si acum e obligatoriu daca nu esti si angajat in acelas timp. Eu cred ca modificarea se refera la intorducerea CAS pentru cei ce realizeaza venituri din chirii dau dividente exclusiv. (care nu plateau pana acum). Daca se introduce CAS la toata suma facturata (acum iti alegi o suma care nu poate fi mai mica decat sal minim), atunci e cu totul alta discutie !
  • +2 (4 voturi)    
   Da, (Miercuri, 18 februarie 2015, 19:17)

   RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

   ca PFA, pensiile sunt obligatoriu de platit de pe vremea lui Boc.

   Nici nu stiam ca au ramas facultative daca esti si "angajat".
  • +1 (3 voturi)    
   La toata suma. Chiar daca esti salariat. (Miercuri, 18 februarie 2015, 19:55)

   Omonim [anonim] i-a raspuns lui JohnnyBoy

   Crezi gresit.

   Da, se introduce CAS la toata suma facturata. E cazul "alta discutie".
   • +1 (3 voturi)    
    te rog, explica-mi (Miercuri, 18 februarie 2015, 20:19)

    JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui Omonim

    De unde ai tras concluzia ? In articol spune clar:

    " Plafon de venit impozabil, minim lunar 35% din salariu mediu, plafon maximal 5 X salariu mediu. "

    La fel ca si pana acum. De modificat se modifica procentul: scade de la 31 la 26 de contributie si se elimina scutirea daca esti si angajat. Eu asta inteleg.

    Daca e adevarat ce spui, va fi jale.
   • +2 (4 voturi)    
    si daca esti la norma de venit (Miercuri, 18 februarie 2015, 21:12)

    anonim2 [anonim] i-a raspuns lui Omonim

    Si daca esti PFA inregistrat la norma de venit cum vor impozita? Pe ceea ce castigi sau 26% din norma de venit ?
   • +2 (4 voturi)    
    si daca esti la norma de venit (Miercuri, 18 februarie 2015, 21:12)

    anonim2 [anonim] i-a raspuns lui Omonim

    Si daca esti PFA inregistrat la norma de venit cum vor impozita? Pe ceea ce castigi sau 26% din norma de venit ?
 • +9 (15 voturi)    
  PFA (Miercuri, 18 februarie 2015, 20:23)

  PFAist [anonim]

  Eu lucrez ca PFA la norma de venit. Daca cumva taxarea nu se va mai aplica pe norma de venit, eu strang bagajele si plec din jegul asta de tara (aici intra politicienii si cei care i-au votat). Nu va vedea statul nici un ban de la mine direct (taxare) sau indirect (consum). Cand o sa vad pentru ce am platit bani grei (peste 10.000 lei numai impozit venit in 2012) cand am fost salariat atunci o sa platesc si pe PFA in sistem real. Dar statul nu stie decat sa jupoaie blana de pe privat.
  • +2 (6 voturi)    
   Deci da (Joi, 19 februarie 2015, 9:54)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui PFAist

   Pana una alta in "jegul" asta de tzara ai platit impozite totale de aproximativ 10%. Sunt sigur ca acolo unde o sa ajungi dupa ce iti strangi bagajele este la fel.....
   • +5 (7 voturi)    
    Ce nu intelegi matale... (Joi, 19 februarie 2015, 10:39)

    gugurila [anonim] i-a raspuns lui Dodel540

    ... e ca daca tot platesc 30-40%, prefer sa-i platesc intr-o tara in care primesc ceva de banii aia.
    De exemplu asigurare obligatorie de sanatate care functioneaza.
    A propos, daca ma mut in una din tarile alea unde functioneaza sistemul de sanatate, e destul de probabil sa dau de... medici romani :)
    • -3 (3 voturi)    
     cred ca .. (Joi, 19 februarie 2015, 14:47)

     Nelu777 [anonim] i-a raspuns lui gugurila

     Eu cred ca nu stii ce iti doresti si iti este si frica de schimbare.
     Daca vroiai intr-adevar un alt sistem, cu asigurari care chiar functioneaza, pai atunci te mutai direct si gata. In schimb tu preferi sa o freci inca prin Romania doar pentru ca ...e mai ieftin , este?
     Uite ca de la anul nu o sa mai fie "ieftin" nici aici.Ce te faci? emigrezi impreuna cu ceilalti 300 de mii de pfa-ishti "lovitzi" de noul cod fiscal?
     Hmm.. o sa fie coada la checkin la otopeni
     • +2 (2 voturi)    
      Nelule nelutule (Joi, 19 februarie 2015, 18:04)

      PFAist [anonim] i-a raspuns lui Nelu777

      Razi tu Nelule, dar cei 300 de mii de PFAisti tot cotizau ceva la gaura neagra numita buget plus ca ajuta si economia. Din acei 300.000 o buna parte sunt programatori care aduc cea mai mare plus valoare (raportata la costul de productie) si aduc o mare parte din bani din afara tarii prin prestarile de servicii. Eu am ramas in tara pentru familie, mama, tata, bunici (nu pt ca e mai ieftin pt ca in afara de taxe mai mici la PFA am aceleasi costuri de trai ca in vest dar nu si acelasi salariu sau aceeasi calitate a serviciilor) dar pana si ei mi-au zis sa plec la prima ocazie asa ca nu mai ma tine nimic legat de tara.
      Ca veni vorba de coada la checkin la Otopeni: prefer sa stau odata la coada la checkin si sa scap decat sa ma duc la fiecare 3 luni la fisc sa stau la coada sa imi ia statul banii.
 • +4 (6 voturi)    
  Articol aiurea (Miercuri, 18 februarie 2015, 21:34)

  Viorel [anonim]

  Asta e hal de articol? V-ati dat si voi cu parerea la o tigara? Puneti macar referinte in textul din propunerea din lege macar, "Conform articolului x punctul y, avem asa:...."

  Vad ca n-a observat nimeni ca se joaca cu numerele intr-un mod ridicol de la o propunere la alta. Nu-si aminteste nimeni ce taxe erau pe terenuri? Acum vad ca le-am mai scazut fata de propunerea din vara...
 • +10 (14 voturi)    
  parazitii de parlamentari (Miercuri, 18 februarie 2015, 22:59)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Si toat neamurile lor ca sa traiasca bine au nevoie de 46% adica aproape jumate din ce castigi? Ei ce ofera in schimb? Dispret total fata de romani in general..
  • -2 (4 voturi)    
   Asa, si? (Joi, 19 februarie 2015, 8:47)

   Alo? [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Astazi PFA-urile platesc taxe mult reduse fata de un angajat care presteaza aceeasi activitate.

   Astazi de ce nu urlati, ba?
   • +3 (7 voturi)    
    Am scris mai sus (Joi, 19 februarie 2015, 9:48)

    JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

    NU poti compara un PFA cu un angajat din punctul de vedere al riscului la care se expune fiecare.(am scris mai sus de ce) Din acest motiv taxele sunt diferite. Risc mic - catig mic, risc mare - castig mare. Daca nu intelegi acest principiu de baza al economiei de piata nu mai avem ce discuta.
    • -1 (7 voturi)    
     Ce risc mare, ma? (Joi, 19 februarie 2015, 10:01)

     Alo? [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

     Daca esti instalator si lucrezi pe PFA, unde-i riscul? sau contabil si lucrezi pe PFA?

     Du-te d-aici cu riscul tau.
     • +3 (5 voturi)    
      O sa incerc sa iti explic (Joi, 19 februarie 2015, 11:08)

      JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

      Un instalator angajat isi rupe mana si nu lucreaza o luna incaseaza concediu medical.

      Un instalator PFA isi rupe mana si nu lucreaza o luna NU incaseaza concediu medical.

      E chiar atat de greu de inteles ? Hai ca si tu poti daca te concetrezi putin !
     • +5 (7 voturi)    
      diferenta angajat - PFA (Joi, 19 februarie 2015, 11:21)

      User [anonim] i-a raspuns lui Alo?

      Sa vedem: eu instalator PFA - tu instalator ANGAJAT.
      Eu trebuie sa imi caut clienti si daca ma imbolnavesc si nu pot lucra...ghinion. Nu incasez nimic, nu mananc nimic.
      Tu angajat : clientii sunt adusi de patronul tau / oamenii de vanzari etc, te imbolnavesti iti iei concediu medical, salariul il incasezi oricum.
      TE-AM LUMINAT?
   • +3 (3 voturi)    
    pfa poate sa isi faca oricine (Joi, 19 februarie 2015, 10:57)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

    pfa poate sa isi faca oricine, daca crezi ca pfa este avantajat intr-un fel poti si tu sa beneficiezi de avantaje.
 • 0 (2 voturi)    
  calcul pensie (Joi, 19 februarie 2015, 8:57)

  sebi [anonim]

  Se intelege numai ce vrea din acest articol !
  Pana acum se platea cas doar daca nu erai angajat separat si aveai pfa. Acum se va plati cas doar ca voi ati dat niste calcule ciudate .
  De fapt toata lumea se intreaba : se va plati cas la suma facturata lunar sau se va plati acel minim de 35 % din sal mediu de care voi vorbiti si daca ai facturat 2 lei pe luna !
  In felul asta cred ca 90 % din pfa se vor inchide .
  La 5x salarii medii , 35 % din ele este peste 4000 de lei ! daca aceasta suma va fi obligatori indifferent de venit faceti voi calculele :)
  De ex : pana acum daca nu erai angajat si aveai pfa plateai la cas pensie doar daca emiteai pe luna o suma minima, nu te obliga sa platesti pensie daca tu aveai o facture de 5 lei pe luna !
 • +3 (5 voturi)    
  tara nu ne vrea ! (Joi, 19 februarie 2015, 9:27)

  marius [anonim]

  Concluzia: Tara nu ne vrea ! In loc sa le mareasca redeventele la jefuitorii care ne exploateaza, fara rusine ,resursele,in loc sa verifice multinationalele care au afaceri,de multe ori monopol,de zeci de milioane de euro ,iar la finalul anului,raporteaza si ei asa ,pentru prosti,profituri de cateva milioane de lei,de parca ei au venit aici sa ne faca noua bine,fara sa-i intereseze profitul,statul da tot in romanii care mai misca ceva,care nu asteapta sa le dea cineva un amarat de salariu,cu care sa traiasca la limita subzistentei. Tara in care statul sa-si urasca atat de mult populatia,nu cred ca exista in europa De aia si trendul plecarilor va continua,iar cine s-a descurcat aici,unde este foarte greu sa faci ceva,in mod sigur va avea succes in alte tari,cu un grad de civilizatie avansat,unde munca le va fi apreciata. Apropo sper ca la finalul acestei campanii de intoxicare,ca vezi doamne si parlamentarii platesc,sa ni se spuna si noua cat s-a recuperat din prejudiciul creat de ei,ca doar asa ,de ochii lumi 2-3 ani de puscarie,pentru a le albi averile,nu este de ajuns.
 • 0 (2 voturi)    
  suma mina de platit (Joi, 19 februarie 2015, 9:50)

  gigi [anonim]

  Din cate vad eu din power pointul vostru :

  Introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS și CASS de la 1 ianuarie 2016
  Eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016
  Introducerea obligației de plată a CAS și CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri
  Majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începând cu 1 ianuarie 2016

  nu scrie nicaieri ca se va plati cas la o suma minima (indiferent de incasari), ci doar pragul maxim !
  in acest moment se plateste cas, chiar daca esti pfa si nu esti angajat in alta parte, doar daca atingi o suma minima
  ar fi culmea sa te puna sa platesti 222 lunar la pensie si tu sa incasezi 100 lei .
 • +2 (4 voturi)    
  CAS sist real (Joi, 19 februarie 2015, 10:33)

  User [anonim]

  PFA sistem real - se va plati la cat facturezi din care scazi ch. deductibile. Pana acum plateai la suma asigurata. Vor fi regularizari si la pensii ca la sanatate
  Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit
  Art. 147 – (1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, în cazul plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 138 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate.
  (2) În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 138 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
  (3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declarației privind venitul realizat și se stabilește ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale
  • +1 (3 voturi)    
   Bravo ! (Joi, 19 februarie 2015, 11:00)

   JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui User

   Primul comentariu care clarifica lucrurile. Daca se implementeaza in aceasta forma, o sa nenoroceasca PFA-urile in sistem real, iar din cele la norma de venit or sa supravietuiasca doar cele care factureaza mult peste valoarea normei. P.S. De unde ai luat textul ?
   • 0 (2 voturi)    
    Text mfinante.ro (Joi, 19 februarie 2015, 11:34)

    User [anonim] i-a raspuns lui JohnnyBoy

    Textul e luat de pe mfinante.ro
    http://www.mfinante.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa&locale=ro
 • +2 (4 voturi)    
  eu nu pricep ce au cu pfau... (Joi, 19 februarie 2015, 12:16)

  liviu_ [utilizator]

  nu am pfa, dar pana mea ... tot dau in pfa de parca acolo ar pierde guvernu multi bani...
  ii garantez eu lui ponta ca fara sa impoziteze pfa cu vreo 100000000% nu isi acopera promisiunile electorale... pardon... noul cod fical
 • 0 (0 voturi)    
  clarificare !!! (Joi, 19 februarie 2015, 12:36)

  sebi [anonim]

  (4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) și (2) se încadrează în categoria persoanelor obligate să se asigure în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiții, după caz:
  a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
  b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) din Codul fiscal, depășește 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;
  (8) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3), nu au obligația depunerii declaraţiei prevăzută la alin. (5) și nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.
 • +3 (3 voturi)    
  Dar de ce 35% ? (Joi, 19 februarie 2015, 13:02)

  qwertyaaa [anonim]

  Pentru un angjat avem regula asta:

  26,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator;

  De ce PFA-ul trebuie sa plateasca 35%? In cazul unui pfa nu exista notiunea de angajator, de ce sa platim ca si cand am fi angajati? Corect ar fi ca pfa-urile sa plateasca 10.5% din suma stabilita pt asigurare.

  Daca asa ceva se va aplica, va distruge notiunea de PFA, cel putin pt PFA-urile in sistem real. SI cei care sunt in sistem real, culmea, deja cotizeaza oricum f mult pt niste servicii despre care habar nu avem.

  Dar nici asta nu ar fi problema... problema e ce se intampla cu acesti bani?? Ca ultimul fond de pensii a fost dat minerilor ca salarii compensatorii pt plantatul panselutelor din 91/92.

  Aici este marea problema, oameni buni...Ce se intampla cu banii nostri..
  • 0 (0 voturi)    
   cota de contributie CAS (Joi, 19 februarie 2015, 14:26)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui qwertyaaa

   cota de contributie CAS pt PFA va fi conta individuala de 10,5%

   Plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale
   Art. 150 - (1) Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit, sunt obligate să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale care se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaraţiei prevăzută la art. 147 alin. (5).

   (4) Cota de contribuţie de asigurări sociale pentru contribuabilii prevăzuţi la alin (1) este cota pentru contribuția individuală, prevăzută la art. 137
   (5) Contribuabilii prevăzuţi la alin (1) pot opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, prevăzută la art. 137 .
   • 0 (0 voturi)    
    nu prea e asa de clar (Joi, 19 februarie 2015, 15:15)

    qwertyaaa [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    Art. 137 nu spune nimic de activitati independente. Se mentioneaza doar angajatori si angajati...

    Ce pot sa iti spun este ca in prezent un PFA-plateste 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure.(in limita a maxim 5 salarii medii brute dar nu mai putin de 35% din salariul brut).

    Inseamna ca statul a incasat abuziv in ultimii ani 31.3% din partea pfa-urilor?
 • +2 (2 voturi)    
  piciorul pe gatul oricui doreste sa faca ceva (Joi, 19 februarie 2015, 14:28)

  eu [anonim]

  anul acesta am vrut sa imi fac PFA... sa vezi schimbare de directie... ?! nu imi mai fac...
 • 0 (4 voturi)    
  Freelance (Joi, 19 februarie 2015, 14:51)

  dANIEL [anonim]

  Sunt freelancer. Lucrez in lumea larga, in zone in pe care kktzii de guvernanti n-ar avea curaj nici macar sa le viziteze (sunt inginer, nu va ganditi la meserii exotice). Am ales sa platesc impozite in Romania pentru ca vreau sa traiesc aici si, procentual, era cam acelasi lucru. (A propos, in Romania cei care aduc bani din exteriorul tarii nu au facilitati la impozitare, ca peste tot in UE.) Cu aceste prevederi imi voi desfiinta pfa-ul si ma voi re-orienta spre alta tara din UE ... Sau nu neaparat, ci doar una care sa se multumeasca cu un procent decent din veniturile mele.

  Cu impozitele pe care le platesc tin cam 3 putori de bugetari, Cat de dobitoci pot fi astia sa omoare gaina cu ouale de aur?
 • +4 (4 voturi)    
  pfa (Joi, 19 februarie 2015, 14:57)

  ionitzavio [anonim]

  Pentru un pfa platitor de tva (comert cu amanuntul)sa inteleg ca va plati :24%tva+26%CAS+5.5%CASS+16%impozit.Si cas si cass nu vor mai fi deductibile?Pai unde se ajunge?De ce nu se face ca la srl unde se platesc contributile la un salariu stabilit?Unde putem trimite si opinia noastra?Mi-am facut un pfa pentru-ca la 50 de ani nu ma mai angaja nimeni si nu fac evaziune.
 • +1 (1 vot)    
  PFA (Joi, 19 februarie 2015, 15:39)

  florin [anonim]

  Imi aduc aminte de un fost coleg, avea salariu de 2.500 euro dar fiind PFA cu sediul in Pitesti platea impozit doar pentru venit declarat de 1.500 ron adica o nimica toata.

  Era un articol in hotnews despre firmele lui Ghita unde programatorii erau PFA si cu carte de munca, salariul minim pe economie si cu alte contracte de colaborare pe numele unor firme din cipru + alte paradisuri fiscale sau pe firmele unor actuali directori ..
 • 0 (0 voturi)    
  pentru PFA sistem real cota este 10,5% nu 26,3% (Joi, 19 februarie 2015, 16:35)

  as75 [anonim]

  Conform Art. 150 - pentru PFA in sistem real cota CAS este cota individuala de 10,5% nu 26,3% (dar poate fi integrala de 26,3% daca se opteaza pentru asta). Cota scade la 7,5% in 2017,

  Vezi mai jos - din poriectul de cod fiscal

  4) Cota de contribuţie de asigurări sociale pentru contribuabilii prevăzuţi la alin (1) este cota pentru contribuția individuală, prevăzută la art. 137
  (5) Contribuabilii prevăzuţi la alin (1) pot opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, prevăzută la art. 137 .
  (6) Opţiunea prevăzută la alin. (5) se exercită prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se doreşte utilizarea cotei integrale de contribuţie de asigurări sociale, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • 0 (0 voturi)    
   cota contributii cas (Joi, 19 februarie 2015, 17:46)

   ionitzavio [anonim] i-a raspuns lui as75

   M-am uitat pe proiectul noului cod fiscal si la art. 150 nu spune cum ca cota cas la pfa -sistem real ar fi 10.5 % si nu 26.3% iar la art.137(5) nici nu exista.
   • 0 (0 voturi)    
    cota contributii ca (Vineri, 20 februarie 2015, 10:17)

    as75 [anonim] i-a raspuns lui ionitzavio

    Cum sa nu existe Art 137? Crezi ca au ajuns la Art. 150 sarind peste 137? Sau comentezi doar ca sa comentezi?


    Vezi aici poriectul. Clar. La Art. 150, alin (4) scrie foarte clar. Cota de venit pentru PFA in sistem real este cota individuala definita la Art 137. Adica 10.5%. Ma clar de atat nu pot explica.

    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/PrlegeCodfiscal_TitlulV_18022015.doc
    • 0 (0 voturi)    
     Cota CAS (Vineri, 20 februarie 2015, 10:58)

     Liliana_C [anonim] i-a raspuns lui as75

     Si eu stau de aseara si citesc proiectul incercand sa ma lamuresc care va fi cota CAS pt PFA. Intr-adevar, la art. 150 zice ca e cota pentru contributia individuala (adica 10,5). Sincer, chiar si asa mi se pare cam mult, mai ales ca nu prea ma bazez eu ca peste 30 de ani voi lua pensie de la Statul Roman.
 • 0 (0 voturi)    
  PFA pt un pensionar? (Joi, 19 februarie 2015, 16:49)

  Anica Ivancescu [anonim]

  Buna ziua,
  Cine stie cum e cu pensionarii? Am iesit de curand la pensie (740 lei!!!) si sunt traducator autorizat; eram tentata sa-mi fac un PFA; mai merita oare?
  Multumesc mult pentru raspuns.
 • -1 (1 vot)    
  o forma disperata de a evita costurile fiscale (Vineri, 20 februarie 2015, 17:23)

  ClaudiuO [utilizator]

  Bai ,

  PFA şi PFI care sunt şi salariate nu vor mai fi scutite de plata CAS pentru veniturile din activităţi independente. Asta e ideea de baza.
  Capish? Nu va mai ajung banii code monkeys?

  Toata lumea trebuia sa contribuie AS. Daca da o masina peste voi si vine salvarea , pe aia cine ii plateste?Aia de la clinica privata? Nu. Fraierul de mine care imi declar toti banii pe contract in timp ce astia smecherii fac 2000 de euro pe PFA si 800 lei pe contract de munca.

  Hai jet si la plata. Mi-ar fi rusine sa fiu programator cu mii sau zeci de mii de lei venituri si sa fac gainarii prin pfa.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa punem bani acolo unde altii au luat (Luni, 23 februarie 2015, 22:27)

  Lucian [anonim]

  Pe scurt ....

  1. Cei care incasaseaza venituri in sistem real:

  Art. 147 – (1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, în cazul plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 138 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate.
  -----

  Scrie foarte clar ca baza de calcul o reprezinta echivalentul de 35% din salariul mediu brut stabilit in anul fiscal (ex. acum 2415 RON) ci nu dupa venitul net anual realizat de PFA, ar fi crima sa fie asa.

  Dar :

  Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 138 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuției, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig."

  Daca veniturile realizate in anul precedent sunt sub plafonul minim stabilit mai sus (adica sub 35% din salariul mediu brut), nu trebuie platit CAS anticipat, dar daca in anul fiscal in curs s-au realizat venituri sub plafonul minim, acestea nu se restituie, ramane moca la Victor in pusculita.


  Deci per total in loc de 31.3 suta cat era acum se va plati cu cateva procente plus, ca si baza de calcul,dar trebuie avut grija sa nu se depaseasca baza de calcul de 5 ori.
 • 0 (0 voturi)    
  continuare .... (Luni, 23 februarie 2015, 23:20)

  Lucian [anonim]

  2. Pentru cei cu norma de venit:

  (2) În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 138 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

  Aici se stabileste baza de calcul in functie de norma de venit pe activate, ce este destul de clar, dar cum adica nu poate fi mai mica decat 35% din salariul mediu brut lunar( adica 857 RON). ?
  Adica cum, daca norma de venit este de 32240/12 =2686 RON, atunci pe luna taxele ar fi:
  a) 26,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
  2686 x 0.263 = 706 RON/luna, adica 8477 pe an !!!! , da nu depaseste de 5 ori salariul mediu,dar ce facem aici domnule????????????????
  Degeaba, scade la 21 % din 2017 , ca nu ne incalzeste pe noi, mai ales ca nu vorbeste in articolele urmatoare de cine este scutit de la plata CAS, adica sa fie si angajat cu CM, deci ADIO.
  • 0 (0 voturi)    
   Corectare calcul (Marţi, 24 februarie 2015, 8:37)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   O mica corectare trebuie facuta la calculul de 26.3% , contributia individuala trebuia luata la calcul, adica 10.5% , dar datorita oboselii nu am sesizat.

   Deci norma de venit lunara x 0.105 si atunci mai merge.

   Dar oricum numai se beneficiaza de injumatatirea de norma daca lucrezi cu CM (8 ore pe zi) si baza de calcul numai e minimul pe economie.

   Sa-i ia dracu de nenorociti, practic nu stiu daca mai merita PFA-ul , singurul atu ramane sa ai PFA la tara unde norma de venit e mai mica.
 • 0 (0 voturi)    
  continuare 2... (Luni, 23 februarie 2015, 23:23)

  Lucian [anonim]

  Dar nu esti obligat sa te asiguri la sistemul de pensii daca:

  c) valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 68 din Codul fiscal, depășește 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

  Deci daca norma de venit lunara depaseste 35% din salariul mediu, nu platesti .

  E jale cu legile astea, nu stiu cat de idioti pot fi, in loc sa relaxeze fiscalitatea o incurca, cica scade TVA-ul :))))
 • +1 (1 vot)    
  PFA (Miercuri, 9 septembrie 2015, 14:28)

  Dan [anonim]

  Eu imi inchid PFA_-ul daca maresc astia taxele.
  M-am saturat de depus declartii, platit mereu impozite, emis mereu facturi, etc.

  Ori imi iau talpsita si plec din tara, ori ma fac angaja normal.

  Prima varianta mi se pare cea mai buna. Prefer sa platesc taxe intr-o alta tara unde sa traiesc mai bine decat aici :)

  S-ar putea ca legea asta sa fie sutul de care aveam nevoie sa plec odata di ntara asta de hoti :)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by